U bezoekt momenteel editie 2010.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Twan Brusselman te sterk voor Maxim Panis
Maxim Panis pakte in de Scheldecross voor juniores net naast zijn vijfde overwinning van het seizoen. Tegen de Nederlander Twan Brusselman was de renner uit Genk net niet opgewassen.
De derde plaats was voor Jeroen Eyskens uit Lille. Met kort achter hem een groepje met Twan Brusselman, Niels Ooms, Niels Van den Driessche, Jeroen Eyskens, Thybo Notredame en Hugo Robinson was Maxim Panis de snelste starter. In de tweede van de vijf af te leggen ronden kon de Limburger aan de kop van de cross echter niet beletten dat hij het gezelschap kreeg van Brusselman. De Nederlander zette onze landgenoot ook meteen onder druk en kwam op zijn beurt alleen aan de leiding.

Panis vocht voor wat hij waard was om terug in het spoor van Brusselman te kunnen komen maar hij schoot enkele seconden tekort. Panis had op twee ronden van het einde al de maat genomen van Ooms voor de derde plaats. Voor Twan Brusselman was het de eerste overwinning van het seizoen. Net als Panis werd ook hij niet opgenomen in de nationale ploeg voor de Wereldbeker in Kalmthout van zondag.
 
Simunek: 'Als de winter maar blijft duren'
Daar is de winter en daar is Radomir Simunek. Zijn begin van het crossseizoen ging compleet de mist in nadat hij na een valpartij na de Ronde van België drie weken niet kon trainen. Daarna zorgde het drama van de dood van zijn vader opnieuw voor drie weken inactiviteit.
"Uiteindelijk verloor ik twee maanden voorbereiding en dat liet zich gevoelen tijdens de eerste maanden van het seizoen", aldus Radomir. "Maar de voorbije weken ging het dankzij echt winterweer steeds beter. Naar Antwerpen kwam ik bijzonder gemotiveerd omdat ik hier op de sneeuw al een keer gewonnen had. Ik wist dus dat ik een grote kans maakte. Het cruciale moment van de wedstrijd situeerde zich uiteindelijk in de slotronde bij een duel tegen Sven Nys. We gingen schouder tegen schouder een bocht door maar ik bleef wel ik koppositie. De mensen schreeuwden maar zo zit de sport nu eenmaal in mekaar. Dat Sven achteraf nog pech kende, is niet mijn schuld. Ik hoop dat deze overwinning eindelijk de definitieve start van mijn seizoen betekent. En ik hoop dat Zdenek Stybar snel hersteld is en snel opnieuw fietst zodat ik hem met deze conditie kan bekampen in het Tsjechisch kampioenschap."

Sven Vanthourenhout: "Winnen was natuurlijk beter geweest"

"Winnen was natuurlijk beter geweest maar ik kan leven met deze tweede plaats", aldus Sven Vanthourenhout. "Toch dacht ik dat ik kon winnen naarmate de wedstrijd vorderde. Zelfs in de slotronde geloofde ik er nog in maar tegen Simunek was geen kruit gewassen. De laatste bocht had hij perfect onder de knie en daarna geraakte ik niet meer op zijn wiel. Natuurlijk denk ik met deze conditie aan het BK maar ik wil eerst de andere wedstrijden nog goed afwerken en pas daarna aan Antwerpen denken."

Bart Aernouts: "Niet sterk genoeg voor meer voorsprong"

"Ik kreeg een mooie kans om een wedstrijd van niveau te kunnen winnen maar uiteindelijk is het me net niet gelukt", aldus Bart Aernouts. "Toen ik alleen voorop geraakt was, kon ik niet ver genoeg van de anderen weg geraken. Technisch ging het de hele cross bijzonder goed, maar ik kwam kracht tekort. Ik had op de lange rechte stukken meer voorsprong moeten kunnen nemen toen de anderen stilvielen maar daar was ik niet sterk genoeg voor. Ik heb er wel altijd in geloofd, zelfs in de slotronde toen ik al ingelopen was. Ik had even naar adem kunnen happen en deed echt nog mee maar beter dan derde kon niet."

Sven Nys: "Mijn eigen fout"

"Eigen schuld, dikke bult", sakkerde Sven Nys die uiteindelijk pas twaalfde werd. "Ik sprong op mijn fiets en net toen ik er mijn been overgooide, wipte die fiets zelf omhoog. Ik botste er dus tegen, mijn ketting ging eraf en ik kreeg ze er niet meteen opnieuw op. Een van mijn zeldzame foutjes op dit parcours. Na een slechte start kon ik probleemloos opschuiven. Ik geraakte ook vlot mijn tegenstanders voorbij op een parcours waarop dat niet simpel was. Alles zag er dus goed uit en ik dacht echt dat ik de wedstrijd kon winnen. Tot ik die fameuze fout maakte."
Sven Nys maakt foutje en Radomir Simunek wint
Na een uiterst boeiende race heeft Radomir Simunek zaterdag voor de tweede keer de Scheldecross in Antwerpen gewonnen.
Radomir Simunek vond zijn ideale speelterrein. (foto belga)

De Tsjech haalde het van Sven Vanthourenhout en Bart Aernouts die lange tijd uitzicht gehad had op de winst. Of de Tsjech ook zou gewonnen hebben zonder zelf veroorzaakte tegenslag van Sven Nys is maar de vraag. Ook al staat zondag de vijfde manche voor de Wereldbeker in Kalmthout op het programma toch gaven de meeste topcrossers het beste van zichzelf aan de Schelde.

Het begon met een snelle start van Radomir Simunek, Sven Vanthourenhout en Dieter Vanthourenhout die zich in de tweede van negen ronden lichtjes wisten af te scheiden. Het verplichtte Lars Boom met de rest achter hem aan om het kloofje te dichten. Van wie toen nog geen sprake was, waren Sven Nys, Bart Wellens en Niels Albert. Uiteindelijk zou alleen de Belgische kampioen nog in de spits komen na een slechte start en een goed ingedeelde cross.

Toch kwam Nys pas echt onder stoom toen zich in de derde ronde een kopgroep van zes gevormd had met de drie van de eerste ronde plus Lars Boom, Bart Aernouts en Klaas Vantornout. Toen haperden Vantornout en Simunek en reed Boom plots alleen aan de leiding. Ploegmakker Aernouts haastte zich in zijn spoor en die kwam korte tijd later alleen aan de leiding terwijl Boom zoveel als mogelijk was de anderen probeerde af te remmen.

Misschien had Aernouts wel voorop kunnen blijven als Nys niet vooraan en voorbij Boom geraakt was in de vijfde ronde. Drie ronden later werd Aernouts onder zijn impuls ingelopen. Ook Simunek, Boom, Eddy van IJzendoorn en Dieter en Sven Vanthourenhout maakten toen nog altijd kans op de overwinning. Maar het was duidelijk dat Nys er zijn zinnen op gezet had. Tot hij in de slotronde haperde op een bergje, Simunek naar de kop ging en de leiding niet meer afstond aan Sven Vanthourenhout die in de spurt ook geen partij was voor de Tsjech die na de Memorial Radomir Simunek sr. in Praag zijn tweede zege van het seizoen vierde.


Hanka Kupfernagel voor iedereen te sterk
Er stond in de Scheldecross voor vrouwen geen maat op Hanka Kupfernagel. De Duitse kampioene reed van start tot finish aan de leiding.
Niet zo ver achter haar vochten wereldkampioene Marianne Vos en Belgisch kampioene Sanne Cant een verbeten duel uit voor de tweede plaats. Het pleit werd pas in de eindspurt beslecht en de Nederlandse haalde het van onze landgenote. Olympisch kampioene mountainbike Sabine Spitz finishte als zesde. Ondermeer Daphny van den Brand, Sanne van Paassen en Helen Wyman gaven een dag voor Kalmthout forfait.

Voor alle drie de meisjes op het podium was de uitslag een heuse opsteker. Kupfernagel tankte vertrouwen in het vooruitzicht van Kalmthout zondag. Vos was blij dat haar eerste cross van het seizoen meteen een tweede plaats opgeleverd had. Cant prees zich gelukkig dat ze zich de evenknie kon tonen van Vos en dat ze beter kon doen dan ondermeer Pavla Havlikova en Niki Harris. Een opsteker in het vooruitzicht van Kalmthout waar ze haar vierde plaats in de Wereldbeker moet verdedigen.

Quinten Hermans traint voor BK
Quinten Hermans liet er op het besneeuwde strand van Sint-Anneke geen twijfel over bestaan wie de nieuwelingenwedstrijd van de Scheldecross zou winnen.
Meteen na de start ging Hermans alleen aan het commando. Achter hem vormde zich een achtervolgend groepje met Din Van den Driessche, Nicolas Cleppe, Stijn Caluwé, Vincent Peeters, Jonas De Groote en Milo Ghistelinck maar geen van hen kreeg de koploper nog te pakken. Achter de Belgische kampioen van de eerstejaarsnieuwelingen vochten Cleppe en Caluwé een duel voor de tweede plaats uit. In de laatste van de vier af te leggen ronden liet Caluwé Cleppe in de steek en werd tweede. Voor Hermans al bij al een gemakkelijke overwinning.

"Ik kende een goede start en omdat ik het op het besneeuwde parcours beter in koppositie kon rijden ging ik meteen door. Niemand kon volgen", aldus de man uit Tessenderlo. "Cleppe en Caluwé probeerden nog wel tot bij mij te komen maar dat zag ik liever niet gebeuren en dus versnelde ik op mijn beurt. Meteen was de kloof geslagen. Mijn negende overwinning van het seizoen en een mooie zege met het oog op het Belgische kampioenschap. We moeten in dat BK wel in de andere richting rijden op dit parcours maar deze overwinning geeft toch vertrouwen."

Nys: 'Boom zal geen kans onbenut laten om ons te vloeren'
Na Neerpelt en Niel wordt zaterdag op het strand van Sint-Anneke op de Antwerpse Linkeroever de derde van vier wedstrijden voor de Fidea Cyclocross Classics gereden.
Nys: 'Ik wist tijdens de opwarming in Overijse al hoe de vork aan de steel zat'
De Fidea Scheldecross is een jonge organisatie die pas in zijn zesde levensjaar zit, maar die door de overname door Golazo sports de nodige wind in de zeilen zal krijgen. Sven Nys won de Fidea Cyclocross Classics in zowel Neerpelt als in Niel. In Neerpelt tikte hij een zucht sneller aan dan Klaas Vantornout en Bart Aernouts. In Niel verwees hij Niels Albert en Bart Wellens naar de ereplaatsen. Met ook Kevin Pauwels erbij die in laatste instantie toch zijn fiat gegeven heeft om deel te nemen zijn het de vijf namen waar de Belgische kampioen ook op Linkeroever rekening mee zal moeten houden. Een zesde tegenstander van formaat wordt Lars Boom.

?Een man die ons allemaal wil laten geloven dat hij het enkel voor het plezier en om te trainen doet maar in Overijse hebben we geleerd dat je die woorden met een korreltje zout moet nemen?, zegt Sven Nys. ?Ik wist tijdens de opwarming in Overijse al hoe de vork aan de steel zat. Ik was bezig met een rustige verkenning tot ik vond dat de tijd gekomen was om het tempo wat op te drijven. Lars Boom reageerde als de bliksem. Vinnig en scherp vloog hij me voorbij, duidelijk met de bedoeling om me te overdonderen en te imponeren."
 
Nys: 'De cross kan er maar goed bij varen en figuren als Lars Boom zijn als het zout in de soep.'
"In mijn jonge jaren was ik gaan rillen als een espenblad maar zondag heb ik gereageerd op mijn manier die ik aangeleerd heb met het ouder worden. Ik zal dit nummertje over een goed uur nog een keer herhalen en ik ben benieuwd wie dan zal lachen, zo ging het door mijn hoofd. Dit verhaal om iedereen duidelijk te maken dat Lars Boom een kwade klant zal zijn in elke wedstrijd waarin hij aan de start zal staan. De man is niet voor niets wereldkampioen in alle categorieën geweest. Hij heeft bovendien zoveel ego en eergevoel dat hij geen kans onbenut zal laten om ons te vloeren. De cross kan er maar goed bij varen en figuren als Lars Boom zijn als het zout in de soep."

Ondanks die opmerking van Sven Nys blijft de Nederlander herhalen dat de reeks wedstrijden die hij in het veld wil afwerken enkel en alleen bedoeld zijn als voorbereiding op het wegseizoen. De grote aandacht die hij daarmee krijgt vindt hij zelfs ruimschoots overdreven.

Boom: 'Niet ik maar de echte crossers verdienen die aandacht'
?Niet ik maar de echte crossers verdienen die aandacht?, vertelde hij in Overijse waar hij echter niet kon ontkennen dat hij zijn eerste serieuze test met onderscheiding doorstaan had. ?Geholpen toch ook door de omstandigheden", wist Boom verder.

"Geholpen door de zware start op de Tenotsberg waar ik de anderen pijn kon doen. Geholpen door een parcours dat me verder op het lijf geschreven was. Geholpen ook door de formidabele steun van het publiek dat me nooit als een indringer behandeld heeft waar ik nochtans voor gevreesd had. Geholpen tenslotte door het feit dat alle jongens de zware wedstrijd van Essen in de benen hadden. Het zal in de Fidea Scheldecross al andere koek zijn, neem dat van mij aan. Natuurlijk kan ik niet zeggen dat het in Overijse niet goed geweest is. Ik was er ook niet onvoorbereid aan begonnen. Mijn optreden heeft me gerustgesteld en ik kijk nieuwsgierig uit naar de komende wedstrijden.?

Ook Marianne Vos aan de start

Nog een nieuwe naam aan de start in het crossseizoen 2010-2011 wordt Marianne Vos. De regerende wereldkampioene die in Tabor al aan haar derde wereldtitel toe was na Zeddam 2006 en Hoogerheide 2009 rijdt in Antwerpen inderdaad haar eerste cross van het seizoen nadat ze de voorbije maanden vooral aandacht had voor de piste. Maar nu kon het meisje dat ook al zes wedstrijden voor de Wereldbeker cyclocross op haar palmares staan heeft niet langer wachten. Sanne van Paassen en Helen Wyman krijgen het meteen een stuk moeilijker om de Fidea Scheldecross te winnen. Ook Hanka Kupferenagel is voor het eerst dit seizoen in ons land te zien. Sanne Cant zal hard moeten knokken voor een podiumplaats.

Afwezige aan de start is Daphny Van den Brandt die afgelopen zaterdag ziek van trainingsstage in Mallorca is terug gekomen en niet mag starten van haar dokter.
Olympisch kampioene start in Fidea Scheldecross
De Duitse mountainbikester Sabine Spitz heeft toegezegd om te starten in de Fidea Scheldecross op zaterdag 18 december. Spitz is de huidige olympische kampioene van Peking en de bronzen medaillewinnares van Athene.
Sabine Spitz.
Ze werd ook al wereldkampioene in die discipline in 2003 en vorig jaar nog in de mountainbike-marathon. Ook in het veldrijden heeft ze al haar strepen verdiend. In het WK in Sankt Wendel in 2005 werd ze enkel verslagen door haar landgenote en grote favoriete Hanka Kupfernagel. Sabine haalde toen zilver.

In de Fidea Scheldecross gaat ze de concurrentie aan met wereldkampioene Marianne Vos en Europees kampioene Daphny Van den Brandt. Ook Helen Wyman en Sanne Van Paassen, die dit jaar al mooie crossen wonnen, staan aan de start. De wedstrijd voor de dames start om 14.00u.
Pauwels en Boom aan de start van de Fidea Scheldecross
Kevin Pauwels heeft alsnog toegezegd om de Fidea Scheldecross van zaterdag 18 december te rijden. Ook Lars Boom duikt opnieuw het veld in.
Aanvankelijk wilde Pauwels zich sparen voor de wereldbekerwedstrijd van daags nadien in eigen Kalmthout, maar de organisatoren hebben Kevin alsnog kunnen overhalen om in Antwerpen te starten. Als streekrenner kon hij niet ontbreken in de hoofdstad van zijn provincie.

Ook Lars Boom duikt opnieuw het veld in. De Nederlander rijdt op 18 december de Fidea Scheldecross en op 29 december de Loenhoutse Azencross, die meetelt voor de GVA Trofee.

Lars Boom is één van de weinige cyclocrossers die er prat op mag gaan dat hij in alle categorieën wereldkampioen geworden is. Hij werd het in 2003 bij de juniores in Monopoli, in 2007 bij de beloften in Hooglede en in 2008 bij de elite in Treviso.

Een jaar later volgde de grote ontgoocheling in Hoogerheide en mede door een wereldtitel tijdrijden bij de beloften in Stuttgart 2007 richtte hij zijn blikken daarna op een carrière op de weg. Maar dat hij ook de komende winter in het veld zou verschijnen, had hij al verteld na zijn overwinning in de GP Jef Scherens.

Een deel van dat beperkte programma dat hij de komende maanden zal afwerken is inmiddels ingevuld. De Nederlandse kampioen heeft een overeenkomst bereikt met de organisatoren van de Antwerpse Scheldecross (18 december), één van de vier wedstrijden voor de Fidea Cyclocross Classics en van de Loenhoutse Azencross (29 december), de vijfde van acht proeven voor de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden.

De opgeschoten Nederlander kan er in de clinch gaan met Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens en de rest van de cyclocrosstop.

De Fidea Scheldecross wordt live uitgezonden op VT4.

De volledige deelnemerslijst kan u terugvinden onder de rubriek 'Deelnemers'.
Combineer Scheldecross met de Santa Run
Op zaterdag 18 december doet Antwerpen zijn reputatie van sportstad alle eer aan. Dan wordt zowel de Scheldecross Antwerpen als de GVA Santa Run for Life georganiseerd.
De Fidea Scheldecross Antwerpen zal in de namiddag plaatsvinden op het Sint-Annastrand op Linkeroever. Alle veldrittoppers zullen hier om 15u00 aan de start staan. Nys, Stybar, Albert, Wellens en co zullen zelfs het gezelschap krijgen van ex-wereldkampioen Lars Boom die terug het veld induikt en de Scheldecross mee in zijn beperkt veldritprogramma heeft opgenomen.

De GVA Santa Run vindt later op de avond plaats aan de Waagnatie op Rechteroever. Om 19u15 wordt hier het startschot gegeven voor 3.500 lopende... kerstmannen en -vrouwen. Deze editie staat in het teken van Music for Life. De 3 StuBru presentatoren (Tomas De Soete, Sam De Bruyn en Sofie Lemaire) zullen immers om 19u00 het glazen huis op de Groenplaats betreden waarlangs even later alle kerstmannen- en vrouwen passeren om hun duit in het zakje te doen. ? 1 van het inschrijvingsgeld zal naar het glazen huis gaan.

Deze 2 topevenementen zijn perfect te combineren via de Flandria overzetboten. De overzetboten brengen u van het Steenplein op Rechteroever (op 400m van de Waagnatie) rechtstreeks naar het parcours van de Scheldecross op het Sint-Annastrand én omgekeerd.

Het uurschema is het volgende:

  • 12u00 - 15u00: Boten varen van Rechteroever (Steenplein) naar Linkeroever (pier Sint-Anneke); geen passagiers in omgekeerde richting
  • 16u15 - 18u30: Boten varen van Linkeroever naar Rechteroever; geen passagiers in omgekeerde richting

Kostprijs: 3 EUR (incl heen- én terugvaart)

Gratis overzet voor:
  • Deelnemers GVA Santa Run op vertoon van inschrijvingsbewijs
  • GVA-lezers op vertoon van bon 'gratis overzet' uit de GVA
  • Personen gekleed in een volledig kerstpak
  • Kinderen onder 14 jaar

Meer informatie over de Santa Run vind je op www.gvasantarun.be
Lars Boom in Fidea Scheldecross
Lars Boom duikt opnieuw het veld in. De Nederlander rijdt op 18 december de Fidea Scheldecross en op 29 december de Loenhoutse Azencross, die meetelt voor de GVA Trofee.
Lars Boom. (foto belga)
Lars Boom is één van de weinige cyclocrossers die er prat op mag gaan dat hij in alle categorieën wereldkampioen geworden is. Hij werd het in 2003 bij de juniores in Monopoli, in 2007 bij de beloften in Hooglede en in 2008 bij de elite in Treviso.

Een jaar later volgde de grote ontgoocheling in Hoogerheide en mede door een wereldtitel tijdrijden bij de beloften in Stuttgart 2007 richtte hij zijn blikken daarna op een carrière op de weg. Maar dat hij ook de komende winter in het veld zou verschijnen, had hij al verteld na zijn overwinning in de GP Jef Scherens.

Een deel van dat beperkte programma dat hij de komende maanden zal afwerken is inmiddels ingevuld. De Nederlandse kampioen heeft een overeenkomst bereikt met de organisatoren van de Antwerpse Scheldecross (18 december), één van de vier wedstrijden voor de Fidea Cyclocross Classics en van de Loenhoutse Azencross (29 december), de vijfde van acht proeven voor de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden.

De opgeschoten Nederlander kan er in de clinch gaan met Zdenek Stybar, Niels Albert, Sven Nys en de rest van de cyclocrosstop.
Welkom op de website van de Fidea Scheldecross
Welkom op de website van de Fidea Scheldecross. Dit jaar zal de Scheldecross voor het eerst in het weekend plaatsvinden, namelijk op zaterdag 18 december 2010.
Alle binnen- en buitenlandse wereldtoppers zullen aan de startlijn staan zodat een mooie strijd verwacht kan worden op en rond het Sint-Annastrand. In de voormiddag komt ook de jeugd aan z'n trekken tijdens de gratis jeugdinitiatie onder leiding van de voormalige crosskampioenen Erwin Vervecken, Paul Herygers en Roland Liboton.
Vorige berichten