U bezoekt momenteel de site van de editie 2010.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Nys rijdt de snelste ronde in Tervuren
Ook in Tervuren werd er gestreden om de 'Belgacom Fastest Lap'. Sven Nys, tweede in de uitslag, reed de snelste ronde van alle deelnemers.
Het was in de laatste van tien ronden dat Nys nog naar de eerste plaats in de 'Belgacom Fastest Lap' reed. De Belgische kampioen legde een rondje af in 5'51, wat een gemiddelde snelheid van net boven de 27 km/u betekende.

Daarmee was Nys vijf seconden sneller dan Niels Albert in de zesde ronde. In het spoor van de wereldkampioen zette Tom Meeusen toen de derde snelste ronde op de tabellen.

Opvallend: Zdenek Stybar was met zijn tijd van 5'58 in de achtste ronde slechts goed voor de vierde tijd. Dat belette de Tsjech echter niet om met de zege te gaan lopen in Tervuren.

Stybar: 'Conditie maakt me blij'
Na afloop van de wedstrijd reageerden alle tenoren. Zdenek Stybar is uiteraard tevreden met zijn overwinning, maar ook zijn huidig vormpeil doet het beste vermoeden.
Stybar is opgetogen met zijn conditie. (foto belga)
"Deze overwinning is geen verrassing voor mij", klonk het uit de mond van Zdenek Stybar. "Het gaat al dagen goed met mij en deze overwinning is daar een bevestiging van. Op het einde van zo'n drukke periode is dat een verheugende vaststelling. Terwijl anderen er op achteruitboeren is het bij mij steeds beter gegaan. Een week voor het nationale kampioenschap maakt deze conditie me blij. Ik kan alleen maar hopen dat ik met een conditie als deze ook naar het wereldkampioenschap kan dat op hetzelfde parcours in Tabor gereden wordt. Vandaag heb ik me bewust lang kalm gehouden om daarna echt het volle pond te geven. Dat leverde met in een klap een voorsprong van bijna dertig seconden op. Daarna is Albert teruggekomen tot hij door pech achteruitgeslagen werd. Maar ik had zelf ook last met mijn klikpedalen, hoor. Misschien minder opvallend en minder tijdrovend dan bij Albert maar toch. Daarom weiger ik te aanvaarden dat ik deze zege kon behalen dank zij de pech van Niels."
 
Opnieuw geen overwinning in Tervuren voor Sven Nys maar wel een veel beter resultaat dan twaalf maanden geleden toen hij pas tiende werd. Nu scheelde het na een supersnelle slotronde slechts een zucht tegen Zdenek Stybar. "Maar de beste heeft wel gewonnen", gaf Nys eerlijk toe. "Ik opende de wedstrijd bijzonder snel omdat ik op kop rijden de beste oplossing vond om het glibberige parcours met zijn sporen onder de sneeuw. Maar Stybie kwam terug en gooide toen een bom waar niemand tegen bestand was. Daarna begon ik wat fouten te maken waardoor ik me liet verleiden tot andere tubes. Toen moest ik helemaal niet meer aan de zege denken en was alleen de tweede plaats nog het hoogst haalbare. Ik heb vol op de slotronde gegokt en dat is me gelukt. Ik bekeek die slotronde trouwens ook nog als test. Op nu naar het BK in Oostmalle. Er zijn twee topfavorieten: ik en Niels. Met voorkeur toch voor Niels omdat hij het parcours mee heeft. Hij roept al jaren dat Oostmalle zijn WK van het seizoen is. Dat hij het nu maar eens laat zien. Ik probeer hem wel te vloeren."

Sven Nys: 'De beste heeft gewonnen vandaag.'
"Ik wilde winnen om een week voor het kampioenschap nog eens dat goede gevoel te hebben", aldus een teleurgestelde Niels Albert. "Tegenslag heeft er anders over beslist. Ik was nochtans goed op weg. Wie een kloof van 25 seconden dicht kan fietsen, moet goed zijn. Maar toen zette het ijs zich vast op mijn pedalen en kon ik het vergeten. Een heel frustrerend gevoel. Vandaar dat ik zo gesticulerend tekeergegaan ben en dat ik mijn fiets in de materiaalpost weggegooid heb. Zoiets doe je in het heetste van de strijd maar nu is de frustratie al weg. We krijgen nu een week om in alle rust naar het kampioenschap toe te leven. Ik en Sven zijn de topfavorieten maar ik zie Kevin Pauwels toch ook niet over het hoofd."

Bart Wellens kreeg zondagnamiddag een ferme mentale tik toen hij in de achtste van de tien ronden de wedstrijd verliet in Tervuren. "Toch moet hij een week voor het kampioenschap niet panikeren", zegt zijn ploegleider bij Telenet-Fidea Danny De Bie. "Ik denk dat het vooral een mentale kwestie was. Voor de start vertelde hij me dat hij zaterdag een heel goede training afgewerkt had. Daarom was hij met sterk moreel naar Tervuren gekomen. Maar zijn start werd niets en daar heeft hij zich niet van kunnen herpakken. Omdat hij nooit bekwaam was om in het rood te gaan, vertelde hij me achteraf. Ik denk dat het kwam omdat hij er zo veel meer van verwacht had. Daarom vind ik dat hij het kampioenschap zeker nog niet uit zijn hoofd moet zetten. Hij moet zich optrekken aan die goede training van zaterdag en daar verder op bouwen."
Stybar is baas in Tervuren
Zdenek Stybar heeft de Fidea Cyclo Cross van Tervuren gewonnen. De Tsjech besloot na vijf ronden om alle registers open te trekken en soleerde naar de overwinning. Sven Nys werd tweede, Kevin Pauwels derde.
Er stond geen maat op Stybar. (foto belga)
Het was verrassend Jonathan Page die als eerste het veld indook op een besneeuwd parcours in Tervuren met Sven Nys in zijn wiel. De jongens van Fidea volgden op de tweede rij. In de eerste rond besloot Nys om de benen al eens te testen, hij kreeg onmiddellijk enkele meters. Enkel Sven Vanthourenhout kon in het wiel volgen. Bart Wellens kwam nooit in het stuk voor, na ťťn ronde volgde hij al op 45 seconden. In de achtergrond waren het Petr Dlask, Page, Zdenek Stybar,  Kevin Pauwels, Francis Mourey, Tom Meeusen en wereldkampioen Niels Albert die moesten achtervolgen.

Kevin Pauwels was de eerste die de sprong maakte naar het duo Nys-Vanthourenhout. Pauwels toonde zich ijzersterk op de hard bevroren hellingen. Even later sloot ook de rest van het peloton aan. Meteen het signaal voor Nys om weer eens de benen te testen. Het waren opnieuw Pauwels en Vanthourenhout die konden volgen. Toch keerde Stybar terug uit de achtergrond en de Tsjech trok meteen in de aanval. Met nog vijf ronden te gaan had Stybar al 24 seconden voorsprong, met dank aan het ploegenwerk van Fidea - Telenet.

PECH

Toch had Albert geen zin om anoniem mee te rijden. De wereldkampioen ging op zoek naar Stybar met een sterke Meeusen in het wiel. Nys kreeg af te rekenen met pech en werd achteruit geslagen. Ook pech voor Meeusen, de jonge lefgozer kwam ten val in een afdaling en moest even te voet verder met nog 3 ronden te gaan. Albert kwam tot op een paar seconden van Stybar die met de hete adem van Albert in de nek nog eens alle registers opentrok. Na afloop van de wedstrijd zou blijken dat Albert een probleem had met zijn klikpedalen en moest zo Stybar laten gaan. In de achtergrond stapte Wellens ondertussen af.

Zdenek Stybar: 'Ik presteer beter en beter.'
De veer was gebroken bij Albert en hij hield met het oog op het Belgisch kampioenschap de benen verder stil. Nys profiteerde van een dood moment en legde zo beslag op de tweede plaats voor Pauwels. Meeusen klopte in de spurt om de vierde plaats Albert.

Na de wedstrijd was Albert toch niet helemaal ontevreden over zijn wedstrijd. "Ik reed hier vandaag om te winnen. Ik kwam terug tot op een paar seconden van Stybar, maar verloor dan de wedstrijd door ijs in mijn pedaal. Ik ben klaar voor het Belgisch kampioenschap", aldus Albert.

Stybar was opgetogen met zijn overwinning in Tervuren. "Ik presteer beter en beter de laatste weken. Ik kijk dan ook uit naar het kampioenschap van TsjechiŽ. Ik voelde mij heel goed en het maakte mij niet uit dat deze cross niet telt voor een klassement. Iedere wedstrijd is belangrijk."

Bekijk de volledige uitslag Daphny van den Brand onbedreigd bij de vrouwen
Er stond zondag geen maat op Daphny Van den Brand in de Fidea Cyclocross Classic voor vrouwen in het park van Tervuren.
Van bij de start snelde ze weg en aan de finish had ze bijna twee minuten voorsprong op de Britse Nikki Harris. Sanne Cant mocht als derde mee op het podium.

Uitslag vrouwen
1.Daphny van den Brand (Ned) 43:42
2.Nikki Harris (GBr) 1:40
3.Sanne Cant 2:01
4.Joyce Vanderbeken 2:19;
5. Pavla Havlikova (Tsj) 2:29
Bekijk de volledige uitslag 

Buitenlandse winnaars bij de jeugd
Twee buitenlandse overwinningen bij de jeugd in Tervuren. David van der Poel en Quentin Jauregui waren de winnaars bij de juniors en nieuwelingen.
Bij de juniores domineerden David van der Poel, Laurens Sweeck en Gianni Vermeersch de wedstrijd maar in de eindspurt maakten onze landgenoten geen kans tegen de Nederlander.

Bij de nieuwelingen behaalde de in Doornik wonende Fransman Quentin Jauregui zijn dertiende overwinning van het seizoen. Hij rekende in de slotronde af met Mathieu van der Poel

Juniors
1.David van der Poel (Ned) 39:43
2.Laurens Sweeck 0:05
3.Gianni Vermeersch 0:16
4.Diether Sweeck 0:33
5. Jens Vandekinderen
Bekijk de volledige uitslag 


Nieuwelingen
1.Quentin Jauregui (Fra) 27:32
2.Mathieu van der Poel (Ned) 0:10
3.Daan Soete 0:18
4.Toon Wouters 1:05
5. Matthias Van de Velde 1:20
Bekijk de volledige uitslag 
Belgacom Speed Challenge, de snelste ronde
Belgacom lanceert de 'Belgacom Speed Challenge'. Het startschot voor dit gloednieuwe concept werd gegeven tijdens de Vlaamse Druivencross in Overijse op zondag 13 december laatstleden.
De Belgacom Speed Challenge doet zijn intrede in Tervuren. (foto Belgacom)
De Belgacom Speed Challenge wil de renner belonen die de snelste rondetijd laat opmeten, dit is niet noodzakelijk de winnaar van de cross. Tijdens de Vlaamse Druivencross werd deze stelling mooi bevestigd: niet eindwinnaar, Niels Albert, reed de snelste ronde, maar Kevin Pauwels was hem net iets sneller af en mocht de cheque ter waarde van 1000 euro in ontvangst nemen.

Ook de nummers twee en drie, Niels Albert en Sven Nys werden beloond met een cheque ter waarde van 500 euro en 250 euro.

De tijdsmetingen gebeuren via een chip die aangebracht wordt op het rugnummer van elke deelnemer. Deze chip staat in verbinding met een timingspunt dat gelegen is ter hoogte van de finishlijn. Telkens de deelnemer over dit punt rijdt, wordt zijn tijd nauwkeurig opgenomen.

Belgacom hoopt dat dit concept een nieuwe impuls kan worden binnen het veldrijden en kondigt u met trots het vervolg van de Belgacom Speed Challenge aan tijdens de Sylvestercross te Bredene op 30 december 2009 en tijdens de Fidea CycloCross te Tervuren op 3 januari 2010.
Vorige berichten
02-01-2010 Tervuren sluit drukke eindejaarsperiode af
31-12-2009 Wellens wel in Tervuren
22-12-2009 Niels Albert en Sven Nys: 'Als we ons maar goed voelen'
Editie 2010: zondag 3 januari
Partners
Fidea Cyclocross Classics