Wie is Erwin?
Erwin Vervecken houdt het op het einde van het seizoen voor bekeken
"Drie wereldtitels zal iedereen zich blijven herinneren"

Straks in maart viert Erwin Vervecken zijn 38ste verjaardag. Een mooie leeftijd om een punt te zetten achter een sportcarrière. Bij Vervecken werd dat een carrière als cyclocrosser. Geen crosser die een schier eindeloze erelijst bij elkaar gefietst heeft. Wel een crosser die drie keer wereldkampioen werd bij de elite en in alle categorieën minstens een keer nationaal kampioen werd. Vervecken won ook liefst 22 wedstrijden die in aanmerking kwamen voor een klassement en hij maakte een carrière van meer dan twintig jaar vol waarin hij slechts een keer niet geselecteerd werd voor het wereldkampioenschap. Aan die carrière om u tegen te zeggen komt binnenkort een einde. Een overzicht.

In de wieg gelegd als crosser

"Ik was iemand van vele sporten maar toen ik op achtjarige leeftijd een eerste keer deelnam aan een niet officiële cyclocross van een jeugdbeweging wist ik meteen dat crossen mijn sport zou worden. Zoals alle jongeren uit de Kempen ben ik daarop naar Nederland gegaan omdat jeugdcrossen in België niet toegelaten waren. Tot Bart Wellens is zowat iedereen dat blijven doen. Ik won in Nederland al mijn wedstrijden en van zodra ik de leeftijd bereikt had om een vergunning bij de Belgische Wielrijdersbond aan te vragen heb ik niet meer geaarzeld. Daarop ben ik in alle categorieën minstens een keer nationaal kampioen geworden. In 1989 bij de nieuwelingen in Wetteren voor Dirk Van Bever. In 1991 in Mol voor Peter Willemsens bij de juniores. In 1994 bij de amateurs in Soumagne net als een jaar later in Heist-op-den-Berg. Ik ben altijd de beste van mijn generatie gebleven bij de jeugd. Aan mijn titel van 1994 hangt trouwens nog een mooie anekdote vast. Ik reed er van start tot finish aan de leiding. Op de streep had ik na een ware loopkoers nog amper acht seconden over op Rudy De Bie, de huidige bondscoach."

Drie wereldtitels

"Hoewel ik in de jeugd de beste van mijn generatie was, heeft het toch lang geduurd vooraleer ik besefte dat ik een mooie carrière kon maken. De ommezwaai kwam er in 1993 toen ik voor de eerste keer de Duinencross in Koksijde gewonnen heb. Enkele maanden later werd ik er ook derde in het WK achter Paul Herygers en Richard Groenendaal. Het heeft daarna acht jaar geduurd vooraleer ik mijn eerste wereldtitel kon veroveren. In 2001 klopte ik Petr Dlask in Tabor, in 2006 was ik voor Bart Wellens de beste in Zeddam en het hoogste genot maakte ik in Hooglede 2007 mee door voor eigen volk in Hooglede te winnen. Drie keer wereldkampioen dat zullen ze zich over tien of twintig jaar nog herinneren. Ik ben ook drie keer tweede geweest en dus had ik minstens een titel meer kunnen behalen. In 1998 was niemand bestand tegen Mario De Clercq in Middelfahrt. Maar een jaar later in Poprad lagen de kaarten anders. Daar reed ik een hele wedstrijd aan de leiding. De Clercq haalde me op slechts tweehonderd meter van de streep bij om me meteen in de steek te laten. De emotie van het moment heeft me toen heel boos gemaakt temeer daar Mario de maanden voordien niet de minste waardering getoond had voor het werk dat ik in Middelfahrt opgeknapt had. Tien jaar later moet ik puur sportief gezien toegeven dat hij de beste was. Tenslotte was er Sankt-Wendel in 2005. Ik was er de evenknie van Sven Nys maar in de laatste ronde kon hij dank zij balkjes van mij weg. Hij mocht zijn titel daar danken aan zijn techniek want in de spurt had ik hem allicht geklopt."

Pechvogel in Belgische kampioenschappen

"Tegen drie wereldtitels bij de elite staat slechts een nationale titel bij de profs. Die behaalde ik in Overijse 1996. Maar ik werd ook zes keer tweede. Vooral omdat ik bijzonder veel pech kende in die titelraces. Zoals in Gent 2000 waar ik viel op driehonderd meter van de finish zodat Nys won. Zoals in Mol 2001 waar ik twee keer lek reed en strandde op zestien seconden van Mario De Clercq. Zoals in Koksijde 2002 waar ik vroeg lek reed en een hele cross moest achtervolgen. Ik geraakte nog in de kopgroep zodat we konden spurten met vijf maar Mario De Clercq dreef me naar de dranghekken."
"Ik had dus meer titels kunnen behalen. Vandaar dat altijd gezegd werd dat ik een coureur voor de kampioenschappen was. Dat hoorde ik echt niet graag want ik won veel andere mooie crossen maar ik moet wel toegeven dat ik me kon toeleggen op titelraces.

Constante carrière

"Ik ben meer dan vijftien jaar prof geweest. Ik ben nooit iemand geweest die veel wedstrijden kon winnen. Maar mijn palmares mag gezien worden. Drie wereldtitels, een nationale titel, 22 wedstrijden voor een klassement. Mijn eerste daarvan in 1993 en mijn laatste in 2009 met de Wereldbeker in Roubaix. Een carrière van zestien constante jaren. Ik denk dat ik daar fier op mag zijn. Er zullen er weinig zijn die een erelijst als ik kunnen voorleggen."

"Wat ik een beetje jammer zal blijven vinden is dat ik geen spectaculaire carrière gemaakt heb. In mijn binnenste knaagt het dat ik nooit een jaar heb kunnen zeggen dat ik echt de beste was zoals Sven Nys, Bart Wellens en Richard Groenendaal dat hebben kunnen vertellen. Maar ik klaag niet. Het is mooi geweest. De helft van mijn carrière heb ik ook de goede tijd nog beleefd. Tot 2000 reden we met een monovolume naar de cross en kwamen er twee of drie wedstrijden rechtstreeks op televisie. Vanaf 2000 is het grote geld met de grote ploegen gekomen. Daar heb ik gelukkig nog een halve profloopbaan van kunnen profiteren. Op nu naar andere opdrachten."

Bio Erwin
Naam Vervecken
Voornaam Erwin
Email erwin.vervecken@telenet.be
Woonplaats Herentals
Geboorteplaats Herentals
Geboortedatum 23/03/1972
Getrouwd met Liesbeth Peeters
Trouwdatum 6/08/2005
Kinderen Marie (28/09/2006)
Louis (28/09/2006)
Cisse (12/08/2008)
Carrière
Eerste wedstrijd Noorderwijk 1980
Jeugd Wedstrijden in Noord-Brabant (Ned) van 1980-1986
Nieuwelingen-juniores-amateurs 1987-1994 : Willen is kunnen Tielen (Ysboerke)
Profs Clubs :
1995-2001 Pésant Club Liégeois
2002-2004 Jonge Renners Booischot
2005-2006 AWS Kasterlee
Sponsors :
1995 : Espace Card
1996 : Espace Card/Credibel/Sybase
1997 : Espace Card - Record Bank
1998 : Record Bank
1999 : Record Bank - RVS
2000 : Record Bank - RVS
2001 : Record Bank-RVS -> Spaarselect
2002 : Spaarselect
2003 : Spaarselect
2004 : Spaarselect -> Fidea
2005 : Fidea
2006 : Fidea
2007 : Fidea
2008 : Fidea
2009 : Revor
2010 : Baboco-Revor (tot 28 feb)
Sinds 2003 Lid UCI veldritcommissie
Sinds 2008 Trainer B wielrennen (Bloso)
Medisch
Lengte 1.94m
Gewicht 78 kg
Overslagpols (4mmol) 161
Vermogen op overslagpols 4.94watt/kg
Maximale pols 180
Wedstrijden
Beste wedstrijd ooit (cross) WK Zolder 2002
Beste wedstrijd ooit (weg) 1e rit ronde van Namen 2001
Lievelingsparcours (cross) Koksijde, Overijse, Gavere
Lievelingswedstrijd (weg) GP Etienne De Wilde (Laarne)
Parcours dat ik het meeste haat Heerlen, Baal, Essen
Grootste ontgoocheling WK Zolder '02, WK Poprad '99, SP Vorselaar '02
Eerste overwinning weg Bierbeek 1988 (spurt met 5)
Eerste overwinning cross Noorderwijk 1980 (jeugd)
Bree-Opitter 1988 (KBWB)
Interesses
Hobby's reizen, webdesign, lezen
Lievingsgerecht Italiaans, Chinees
Favoriete films De Naam van de Roos, The English Patient, Seven, American beauty, A beautiful Mind, Unfaithfull, War of the worlds, I am Legend
Lektuur John Grisham, Dan Brown, reisverhalen
Beste boeken die ik dit jaar las De weg naar Mekka (Jan Leyers), Duizend schitterende zonnen (Khaled Hosseini)
Lievelingsmuziek Engelstalige rock (Coldplay, novastar, REM, U2...)
Goeie CD's X&Y/Coldplay, a rush of blood to the head/Coldplay, Novastar/Novastar, OK Computer/Radiohead, Urban Hymns/The Verve, Not too late/Norah Jones
Tijdschriften Humo
Favoriete vakanties Zuid-Afrika, Noorwegen, Toscane
Opleiding
Middelbare school Moderne humaniora, economische
Hogere studies Graduaat bedrijfsmanagement, optie boekhouden-accountancy
Avondschool Italiaans, webdesign, Visual Basic, Photoshop, Flash & Fireworks
Reeds gemaakte websites www.cyclocross.be
www.alu-vervecken.be
www.peetersvanleeuw.be
www.herentalsfietst.be
www.herentalsfeest.be
www.keukenspeetersvanleeuw.be
www.spectasport.com
www.vlaamsewielerschoolprovincieantwerpen.be
www.vakantieappartementenspanje.be