Danny De Bie: 'Erwin is een echte maat geworden'
De mooiste jaren van zijn carrière heeft Erwin Vervecken ongetwijfeld beleefd in de ploeg waarvan Bart Wellens de kopman was. Een ploeg die mee het grote geld in het veldrijden gebracht heeft en daar heeft Erwin mee van kunnen profiteren. Een ploeg die geleid werd en wordt door Danny De Bie en die Vervecken slechts in de nadagen van zijn loopbaan verlaten heeft.
Danny De Bie. (foto belga)
'Erwin moest toen niet weg', vertelt Danny De Bie. 'Maar het is wel zo dat hij van onze manager Hans van Kasteren een beduidend lager voorstel gekregen had dan het geld dat hij bij Revor kon gaan verdienen. Erwin is toen bij mij gekomen met de vraag wat hij moest doen. In mijn functie kon ik natuurlijk niet zeggen dat hij ons de rug toe moest keren en dat hij op zijn leeftijd voor het geld moest kiezen. Maar ik heb het hem ook niet afgeraden en Erwin heeft terecht voor de financieel meest aantrekkelijke weg gekozen."

'Wie Vervecken voor mij geweest is? Een heel goeie mens en een heel verstandig iemand zoals iedereen wel weet. Erwin is voor mij een echte maat geworden. Ik heb hem meegemaakt in zijn allereerste wereldkampioenschap toen ik in 1989 zelf de regenboogtrui won in Pont-Château. Hij was toen een verlegen, bedeesd mannetje. Een heel berekend iemand, iemand die zeker moest zijn van zijn stuk ook.'

'Wel tien keer zou hij iets gevraagd hebben vooraleer hij er van overtuigd was dat het goed was. Bij ons in de ploeg heb ik een heel ander iemand leren kennen. Iemand zoals weinig mensen Erwin kennen. De stille jongen van weleer had plaats gemaakt voor iemand die raar uit de hoek kon komen met rake opmerkingen.'

'Binnen onze ploeg had hij niet alleen zijn rol van iemand die belangrijke wedstrijden voor ons kon winnen. Binnen ons team had hij zoveel uitstraling dat hij de ideale man was om onze jonge gasten wegwijs te maken. En wees er maar zeker van dat ze aan zijn lippen hingen. Onze jonge mannen keken naar hem op, meer dan de buitenwereld dat gedaan heeft. Hij heeft bij ons mooie jaren meegemaakt in de ploeg. Een ploeg waarin hij zich heel goed aangepast heeft en waarin hij zich heel goed gevoeld heeft. Daarom heeft hij nog zoveel mooie successen kunnen behalen."

"Zijn mooiste succes voor mij? Zonder twijfel zijn wereldtitel in Hooglede-Gits. Die kwam zo onverwacht en na zo'n formidabel spannende wedstrijd dat het voor eigen volk en met de koning in de tribune ook voor Erwin wel de mooiste herinnering uit zijn rijk gevulde carrière zal blijven. Ook voor de ploeg was het een van de mooiste zeges ooit. Op de koop toe redde Erwin de meubelen voor ons land. Dat was mooi meegenomen want dankzij Erwin werd het toen geen afgang voor de Belgen."
Groots afscheid voor Erwin
Met een massacyclocros in de bossen van Herentals hebben naast de volledige veldrittop ook 710 recreanten Erwin Vervecken een passend afscheid bezorgd. Hierna hing de ex-wereldkampioen zijn fiets aan de haak.
Erwin Vervecken hing zijn fiets aan de haak. (foto Alain Buyck)
Maar liefst 710 veldrit- en mountainbikeliefhebbers waren paraat voor een veldrit van veertig kilometer aan het Bloso-centrum in Herentals. "Dat was een enorm succes want we mikten op een deelnemersaantal tussen 500 en 700", zegt Christophe Impens, Managing Director van Golazo sports. "Het is een grandioos afscheid geworden voor één van de meest geliefde renners in de veldritwereld. Alle toppers stonden erop om aanwezig te zijn."

Naast de recreanten was het deelnemersveld met profs en ex-renners indrukwekkend. Naast Erwin Vervecken verschenen onder meer wereldkampioen Zdenek Stybar, Belgisch kampioen Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens, Kevin Pauwels, Klaas Vantornout, Sven Vanthourenhout, Dieter Vanthourenhout, Bart Aernouts, Jan Verstraeten en Tom Meeusen aan de start. Ook ex-toppers zoals Roland Liboton, Danny De Bie en Peter Van Santvliet reden mee.

De wedstrijd omvatte vier ronden van tien kilometer. "Het was uiteraard een leuke tocht, maar de veldrijders maakten er wel een echte cross van", zegt Impens. "Zo was er na twee ronden een premie, die Sven Nys na veel strijd kon meenemen. In de laatste ronde bleven de renners samen. In plaats van een voorspelbare spurt werd Erwin heel mooi door zijn ex-collega's in een erehaag uitgezwaaid."

Vervecken was heel even sprakeloos door dat mooie gebaar. "Zijn vrouw Liesbeth stond hem met een ruiker op te wachten en toen moest zelfs Erwin even een traan wegpinken. Daarna was er een grootse afscheidsceremonie waarop heel wat memorabele videofragmenten uit de loopbaan van Vervecken werden getoond. Zo waren er zelfs beelden waarop we de jonge Erwin in '89 Belgisch kampioen bij de Nieuwelingen zagen worden in Wetteren."

Nadien namen op het podium ook Erwins' ouders en zijn vier vaste mecaniciens passend afscheid van hun renner. Onder leiding van Sven Nys bracht de volledige Wereldbekerselectie nog een hulde met een mooi afscheidskado. Erwin hing daarna zoals het past zijn fiets aan de haak. Hij vertrekt nu op welverdiende vakantie en zal vanaf 2 april voor Golazo sports zal voor Golazo sports de sporttechnische coördinatie van de mountainbike competities en het veldrijden op zich nemen.

Erwin stopt zaterdag, maar begint op 2 april opnieuw
Erwin Vervecken heeft vrijdag een consultingovereenkomst ondertekend met Golazo sports. Vervecken zal vanaf 2 april bij het sportmarketingbureau het mountainbiken en het veldrijden mee uitbouwen.
Erwin Vervecken. (foto belga)
Erwin Vervecken zal voor Golazo sports de sporttechnische coördinatie van de mountainbike competities en het veldrijden op zich nemen. Parcoursadvies, innovaties, contacten met managers, renners en federaties,... Stuk voor stuk onderdelen binnen een professionele organisatie waar Erwin met zijn ervaring een flinke meerwaarde kan betekenen.

Eén van Verveckens eerste taken is de coördinatie van de Belgacom Belgian Grand Prix MTB, het nieuwe regelmatigheidscriterium van 9 manches in het mountainbiken i.s.m. de KBWB dat begin april van start gaat.

Christophe Impens, Managing Director van Golazo sports is opgetogen: "We zijn heel blij om iemand met Erwins ervaring en capaciteiten te kunnen inschakelen bij onze evenementen. Knap ook dat hij zo snel die switch maakt van de fiets naar zijn nieuwe carrière, maar toch ten dienste blijft van zijn favoriete sporten."

Ook Erwin Vervecken straalt: "Ik kan in deze job de dingen combineren die me altijd al geïnteresseerd hebben: sport, organiseren en administratie. In het werk dat ik voor Golazo sports ga doen komt dat allemaal mooi samen, ik ben dan ook superblij met het voorstel. Vooral naar het mountainbiken kijk ik uit, dat is een heel plezant milieu. En vaker in prettiger weer dan het veldrijden."

Zaterdag, hangt Erwin eerst nog zijn fiets voorgoed aan de wilgen. Op Erwin bolt uit rijdt hij zijn laatste rondjes tussen de collega-veldrijders en honderden fietsliefhebbers. Iedereen met een mountainbike of crossfiets kan meedoen (start om 14u30 aan het Bloso-centrum in Herentals), komen supporteren en Erwin mee uitwuiven kan ook!

Fietsen en feesten met Erwin en co
Op zaterdag 27 februari neemt Erwin Vervecken definitief afscheid op zijn massacyclocross 'Erwin Bolt Uit'. Recreanten krijgen er de unieke kans om mee te rijden en te vieren samen met alle veldrittoppers.
Iedereen kan meefietsen én meefeesten met Erwin Vervecken en alle andere veldrittoppers. (foto belga)
De GVA Trofee-manche in Oostmalle, de Cyclocross Masters in Hasselt en zijn eigen massacyclocross in Herentals, dat is het resterende programma van Erwin Vervecken vooraleer hij op zaterdagavond 27 februari de fiets definitief aan de haak hangt.

"Aan motivatie voor die laatste trainingen en wedstrijden is er voorlopig echt nog geen gebrek", zegt Vervecken. "Ik moet me zelfs nu en dan wat intomen om niet te veel te willen doen. Ik wil mijn carrière dan ook graag in schoonheid afsluiten en nog drie goede wedstrijden rijden."

"Mijn afscheid op 'Erwin Bolt Uit' wordt natuurlijk een speciale gebeurtenis. Ik stond erop om mijn supporters en alle liefhebbers van het veldrijden en moutainbiken bij het feestgebeuren te betrekken. En hoe kan dat beter dan met een massacyclocross waar de recreanten broederlijk naast alle veldrittoppers aan de start komen?"

"Het is uniek dat iedereen met een mountainbike of cyclocrossfiets samen het veld kan induiken met Zdenek Stybar, Sven Nys, Niels Albert en alle andere toppers. En ook na de race gaat het feest gewoon door met een grote party waarop iedereen welkom is", blikt de drievoudige wereldkampioen alvast vooruit.

"Ik ben blij dat mijn collega's zo massaal aanwezig zullen zijn. Het deed alvast deugd om zoveel hartverwarmende reacties op mijn afscheid te lezen op www.erwinboltuit.be. Het wil toch zeggen dat ik al die jaren een goede collega ben geweest en veel vrienden heb gemaakt."

En wat gaat Vervecken na zijn laatste race doen? "Ik blijf sowieso betrokken bij het veldrijden en het mountainbiken bij Golazo Sports. De eerste maanden laat ik de fiets aan de kant staan, daarna zal het wel terug beginnen kriebelen en ga ik nog wat voor het plezier rijden en lopen. Maar het állereerste dat ik ga doen, is een goei pint drinken op mijn afscheidsfeest. Eindelijk mag dat he! (lacht)"

Erwin Bolt Uit
Wanneer: Zaterdag 27 februari 2010
Waar: Bloso-centrum en Peerts Bos, Herentals
Programma: 11u opening inschrijvingen - 13u jeugdinitiatie - 14u Kids Tour 10km - 14u30 massacyclocross/MTB 20 & 40km - 17u30 afscheidshappening - 19u party
Inkom supporters: gratis
Deelname: 3 euro (Kids Tour) - 12 euro (20 & 40km)
Wellens: 'Erwin was een uiterst slimme renner'
Toen in 2003 de selectie voor het WK in Monopoli werd bekendgemaakt, was hier en daar enige kritiek te horen op de selectie van Erwin Vervecken. In die strijd om de wereldtitel was hij echter één van de beteren. Hij greep het brons en zorgde zo samen met wereldkampioen Bart Wellens en Mario De Clercq voor een volledig Belgisch podium.
Vervecken en Wellens waren ploegmaats bij Fidea. (foto belga)
"Monopoli moet één van mijn absolute topdagen ooit zijn geweest", haalt Bart Wellens de herinnering op. "Ik reed er van iedereen weg, kreeg een lekke band en zette de concurrentie een tweede keer op duidelijke achterstand. Jammer dat er daar zo weinig toeschouwers waren, met misschien 750 Belgen of zoiets. Erwin van zijn kant bewees er dat zijn selectie meer dan terecht was."

"Het is wel meer gebeurd dat Erwin topprestaties begon te leveren op momenten dat er kritiek kwam. Hij had misschien af en toe wel eens een zetje nodig om gemotiveerd te raken. Anderzijds is het ook gewoon zo dat Erwins topperiode meestal in januari was. Van enkele weken voor het BK tot het WK moest je altijd rekening met hem houden. Hij werkte naar die periode toe en slaagde er bijna altijd in om er ook helemaal te staan en dan bijvoorbeeld in het WK een rol van betekenis te spelen. Hij heeft zelden ontgoocheld in de kampioenschappen."

"Ik zal me Erwin in de eerste plaats herinneren als een heel kalme, maar uiterst slimme renner", vervolgt Wellens. "We hebben lang samen bij Fidea gereden en het is me bijvoorbeeld altijd opgevallen hoe Erwin in de zomer op de weg perfect de koers kon lezen. Dan zat hij daar een hele dag in allerlaatste positie van het peloton, maar op het moment dat de beslissing viel was hij wel heel vaak mee."

"Ook in de cross wist hij zijn momenten heel goed uit te kiezen. Het is niet voor niets dat hij soms de 'slimme' of 'boekhouder' wordt genoemd. Hij zal in d e toekomst zeker nog iets kunnen betekenen in de cross. Ik vernam recent dat Golazo hem een aanbieding zou hebben gedaan om op vlak van pr en logistiek één en ander te coördineren voor het mountainbiken en het veldrijden. Dat is iets wat hem perfect moet liggen, net als het werken met computers. Ik weet dat hij nu al enkele jaren intensief met websites bezig is. Erwin zal in de toekomst zeker zijn weg vinden."
Complete veldrittop komt Erwin uitzwaaien
De collega's van Erwin Vervecken komen hem op 27 februari massaal uitzwaaien als actief renner.
De volgende toppers hebben toegezegd om deel te nemen aan "Erwin Bolt Uit", een massacyclocross over 40 kilometer in de Herentalse bossen:

 • Wereldkampioen Zdenek Stybar
 • Belgisch kampioen Sven Nys
 • Niels Albert
 • Bart Wellens
 • Kevin Pauwels
 • Klaas Vantornout
 • Sven Vanthourenhout
 • Dieter Vanthourenhout
 • Bart Aernouts
 • Jan Verstraeten
 • Tom Meeusen

Ook Daphny Van den Brand (3de op het WK Tabor) en Joyce Vanderbeken (Nationaal Kampioene 2009) zullen deelnemen.

Het unieke aan het afscheidsevenement van Erwin Vervecken is dat iedereen kan deelnemen, met mountainbike of cyclocrossfiets, en iedereen samen zal starten met de toppers. Inschrijven kan op zaterdag 27 februari vanaf 11u00 in het Bloso-centrum in Herentals.
Nys: 'Blij dat ik net tegen Erwin mijn wereldtitel behaalde'
Het is weinigen gegeven om drie wereldtitels bij de elite te verzamelen. Erwin Vervecken is er een van. In Sankt Wendel in 2005 was er bovendien een superieure Sven Nys nodig, anders had Vervecken wellicht vier regenboogtruien in de kast liggen.
Nys had in Sankt Wendel zijn handen vol met Vervecken. (foto belga)
"Erwin heeft het mij daar inderdaad heel erg lastig gemaakt", weet Nys nog heel goed. "In de eerste wedstrijdhelft bleek mijn toenmalige ploeggenoot Sven Vanthourenhout de taaiste tegenstander, maar na half koers kwam de diesel van Erwin pas echt op gang en ik heb hem werkelijk tot de laatste meters onder druk moeten zetten om hem af te houden. Ik heb toen veel risico's moeten nemen. Erwin reed er een typische Vervecken-cross. Zelf weinig initiatief nemen, maar hardnekkig blijven volgen en aanklampen om alles te geven in de slotronde. Op foutjes van hem rekenen moest je ook al niet, want hoewel Erwin technisch gesproken nooit een absolute topper is geweest kon je hem wel zelden of nooit op een serieuze slipper betrappen. Ik ben eerlijk waar echt blij dat ik mijn voorlopig enige wereldtitel bij de elite heb kunnen winnen door precies Erwin te verslaan."

"Ook en vooral als mens apprecieer ik Erwin heel erg", gaat Nys verder. "Hij draait nooit rond de pot, maar zegt gewoon altijd rechtuit waar het op staat. Hij bezit ook de gave om in alle omstandigheden uiterst rustig te blijven, zoals bij het WK in Sint-Michielsgestel toen iemand per ongeluk zijn tas had meegenomen. Een half uur voor de start zat hij daar in de kleedkamer, zonder schoenen, wielerpak of rugnummer. Ik kan je zeggen dat ik op dat moment een pak zenuwachtiger was dan Erwin."

Nys: 'Erwin zal zeker niet in het beruchte zwarte gat belanden'
Voor Nys staat het vast dat Vervecken in de toekomst nog veel kan en zal betekenen voor het veldrijden. "Erwin zal zeker niet in het beruchte zwarte gat belanden", is de Belgische kampioen overtuigd. "Ik denk niet dat hij echt het talent bezit om bijvoorbeeld jongeren te begeleiden en te trainen, maar ik zie in hem meer iemand die organisatorisch tot zijn recht zal komen en zal blijven meedenken om onze sport nog populairder te maken. Erwin is veeltalig en kan goed overweg met computers. Zaken op poten zetten moet hem op het lijf geschreven zijn."
Herygers: 'Vervecken heeft veel kampioenen overleefd'
Amper 22 jaar was hij toen Erwin Vervecken in 1994 zijn eerste WK-medaille behaalde in Koksijde waar Paul Herygers geschiedenis schreef. Derde werd hij toen en dat herinnert de wereldkampioen van toen zich nog maar al te goed.
Toen Herygers in 1994 wereldkampioen werd, pakte Vervecken brons. (foto belga)
"Ik had in de eerste ronde even aan de leiding gereden toen Richard Groenendaal demarreerde", aldus Paul Herygers. "Ik schreeuwde Erwin toe dat hij mee moest gaan. Hij reageerde onmiddellijk maar hij kreeg de kloof nooit echt dicht. Voor mij was dat eigenlijk een ramp want op die manier kreeg Groenendaal vleugels. Toen ik bij Erwin gekomen ben, hebben we niet meer gepraat. Ik ben hem meteen voorbijgegaan en ik was blij dat hij niet mee kon met mij en dat hij meteen moest lossen."
 
"Rijden met iemand in het wiel maakt immers iedereen zenuwachtig en ik had geen tijd te verliezen om naar Groenendaal te rijden. Toen had ik uiteraard geen oog meer voor Vervecken maar ik vond het wel knap dat hij stand gehouden had voor de derde plaats. Hij heeft trouwens mee de overwinningspremie gedeeld."

"Wat ik toen natuurlijk nog niet kon weten was dat het voor Erwin de start van een formidabele carrière geworden is. Hij heeft zoveel grote kampioenen overleefd. Hij heeft nog tegen mij gekoerst, tegen Daniele Pontoni en tegen Adrie van der Poel, tegen Mario De Clercq en Richard Groenendaal, tegen Sven Nys en Bart Wellens en nu laatst tegen Niels Albert en Zdenek Stybar. Allemaal mannen die aan den lijve ondervonden hebben wat voor een kwade klant en lastige tegenstander Erwin Vervecken was. Zoveel generaties heeft zelfs Sven Nys niet overleefd."
 
Vervecken: 'Ik ga de carrière van Erwin niet vergelijken met de mijne'
"En dat allemaal op zijn manier. Zonder trainer, gewoon volgens eigen principes. Het beste voorbeeld vind ik bij mezelf. Ik was iemand die al vrij modern was in zijn trainingen. Ik herinner me dat ik naar Mallorca gaan trainen was in het vooruitzicht van het Belgische kampioenschap in Overijse. Maar ik kreeg wel serieus op mijn donder van Vervecken. Mario De Clercq, ook iemand die van trainen een obsessie maakte, was derde. Erwin deed het op zijn manier en geen mens die wist hoe hij het deed. Maar in bijna alle kampioenschappen stond hij er wel."
 
"Hij is ook de kampioen van de overwinningen in de Duinencross van Koksijde. Maar 't is niet omdat je de man van het zand van Koksijde bent dat je een zandcrosser bent. Want Koksijde is zoveel meer dan zand. Het is bovenal lastig omdat je altijd opnieuw de duinen op moet. Daar heb je dus meer de kwaliteiten van een loper voor nodig. Een zandcrosser herken je aan zijn overwinningen in Lille en in Oostmalle. En wie heeft daar het meest gewonnen? Paul Herygers, juist ja. Maar ik ga de carrière van Erwin niet vergelijken met de mijne."
De Bie: 'In Hooglede-Gits redde Erwin de natie!'
De laatste bondscoach waar Erwin Vervecken in zijn lange carrière mee gewerkt heeft, is Rudy De Bie. Ook aan hem de vraag wat hij van de man die drie keer wereldkampioen geworden is zal onthouden?
Rudy De Bie is lovend voor Vervecken. (foto belga)
"Erwin omschrijven is niet simpel uit te leggen", zegt de regerende bondscoach. "Ik ben immers nooit met Erwin in confrontatie geweest. Hij was iemand die perfect kon relativeren, iemand die altijd de rust zelf was, iemand die altijd op zijn Erwins was, als ik het zo mag uitleggen. Soms was hij zelfs te rustig voor de mensen met wie hij de kamer deelde bij wereldkampioenschappen."

"Voor zijn laatste wereldkampioenschap wilden zowel Sven Nys als Niels Albert bij hem slapen. Nys miste zijn vaste kamergenoot Sven Vantourenhout. Albert moest het stellen zonder zijn vaste maatje Dieter Vanthourenhout. Voor de rust die hij uitstraalde, wilden ze alle twee met hem de kamer delen. Het is uiteindelijk Sven geworden."

"Hoe ik me Erwin verder zal onthouden? Als een goeie gast, iemand die altijd en overal correct was, iemand die positief ingesteld was en iemand die altijd begrip toonde als er discussies waren. Alleen de laatste twee jaar van zijn carrière werd hij nerveuzer dan voorheen. Allicht omdat hij zelf ook gewaar werd dat het steeds moeilijker en moeilijker werd. Logisch want niemand staat graag zijn plaats af."

De Bie: 'Hoe ik me Erwin verder zal onthouden? Als een goeie gast, iemand die altijd en overal correct was.'
"Mijn mooiste herinnering met hem blijft voor mij zijn wereldtitel in Hooglede-Gits. Met Bart Wellens en Sven Nys waren we onze twee favorieten kwijtgespeeld. Als we daar Erwin niet hadden gehad? Hij heeft de natie gered voor eigen volk. Pas diep in de finale is hij naar voren gekomen voor een duel met Jonathan Page. Een duel dat is blijven beklijven. Erwin heeft daar echt de eer van België hoog gehouden. Hadden we hem niet gehad, was het een ramp geweest."

"Het is jammer dat zo'n toffe renner wegvalt uit het peloton. Maar tegen de leeftijd kan niemand wat beginnen. Jammer vind ik ook dat ik er tijdens zijn afscheid niet bij kan zijn. Ik ben er wel nog tijdens het laatste crossweekend maar daarna moet ik voor drie weken naar Cyprus met de mountainbikers. Maar samen met onze vrouwen gaan we zeker een keer samen iets eten. Het minste wat ik Erwin voor zijn prachtcarrière kan aanbieden."
De Clercq over Erwin: 'Dezelfde renner, andere mens'
In zijn lange carrière is Erwin Vervecken meer dan een keer in "botsing" gekomen met Mario De Clercq. Van die conflicten is achteraf niets blijven hangen. Als de twee mekaar tegenkomen, drinken ze maar wat graag een koffie samen en wisselen ze wat anekdotes en kennis uit.
Op het WK in Tabor in 2001 pakten Vervecken en De Clercq goud en brons. (foto belga)
"Erwin Vervecken is een van mijn grootste concurrenten geweest", zegt De Clercq. "We hadden dezelfde capaciteiten en dat leidde onvermijdelijk tot een hevige strijd. We waren beiden snel in de spurt, we konden alle twee een snelle laatste ronde rijden en zowel Erwin als ikzelf hadden genoeg lef om te gokken om dikwijls de slotronde niet te moeten afwachten om het verschil te kunnen maken. Het kon niet anders of dat moest tot conflicten leiden."

"In onze topperiode waren er zoveel goede Vlamingen in de cross dat het niet anders kon of we moesten elkaar de duivel aandoen. Een toeval daarbij was dat we ook twee mannen van de lange broeken waren. Van zodra de koude zijn intrede deed, waren we op ons best. Toevallig ook de periode van de kampioenschappen."

"We hebben wat onderlinge duels uitgevochten tegen elkaar. In kampioenschappen en in wedstrijden voor de Wereldbeker zat het er dikwijls bovenarms op. Ik herinner me de spurt voor de overwinning in het BK in Koksijde waar ik hem naar de nadar dreef. Of het BK in Mol waarin hij ook tweede was achter mij."

"In de wereldkampioenschappen was het ook steevast hommeles. In Middelfarht werden we één en twee, in Tabor waren we omzeggens even sterk en de climax of de anticlimax zoals je wil, kwam er in Poprad. Erwin stak al een hand naar de bloemen uit maar ik ging hem in de slotronde nog voorbij. Hij was toen zeer kwaad maar mij trof geen enkel verwijt. Had hij toen in die laatste ronde niet willen rijden waar hij moest lopen en als hij niet gehaperd had op de trappen, had ik nooit meer kunnen winnen."

DEZELFDE RIJSTIJL, VERSCHILLENDE LEVENSSTIJL

"Als renner geleken we dus als twee druppels water op elkaar. Niet als mens. Onze rijstijl was dezelfde, onze levensstijl niet. Erwin is een totaal andere jongen dan ik. Ik was een man van de regels. 's Morgens vroeg op, daarna snel stevig trainen en vervolgens rusten."

Mario De Clercq: 'Van onze felle duels is niets blijven hangen dat niet mag zijn en zo moet het'
"Voor Erwin moest dat allemaal niet. Die volgde zijn eigen schema's en gewoontes. Als hij niet vroeg genoeg wakker was, ging hij wel later trainen. Bij mij kwam de sport op de eerste plaats, bij hem het dagelijkse leven. Dat onze palmaressen veel gelijkenissen vertonen, maakt duidelijk dat het op Erwins manier ook kon."

"Daarom heb ik altijd zoveel respect gehad voor Erwin Vervecken. Hij en de mensen rondom hem zijn kalme, rustige mensen. Erwin zelf is een hele goeie gast, een erg verstandige jongen bovendien waarmee ik ondanks onze vele conflicten altijd goed ben blijven opschieten. Van onze felle duels is niets blijven hangen dat niet mag zijn en zo moet het."
Eric De Vlaeminck: 'Erwins zenuwachtigheid is me bijgebleven'
Eric De Vlaeminck volgde na het wereldkampioenschap van 1990 in Getxo Bertje Vermeire op als bondscoach van het Belgische veldrijden. Het duurde tot het WK van 1994 in Koksijde vooraleer zijn inspanningen vruchten afwierpen.
Erik De Vlaeminck. (foto belga)
"Met een gouden medaille voor Paul Herygers en bronzen medailles voor Erwin Vervecken en Ben Berden", herinnert de zevenvoudige wereldkampioen zich nog. "Dat werd de hoogste tijd, want het volk begon te morren omdat successen ook onder mijn leiding uitbleven. Vervecken was toen een van de jongste deelnemers in de open categorie. Een tijdje was hij de enige die Richard Groenendaal kon volgen die daarna op zijn beurt bijgehaald en in de steek gelaten werd door Herygers."

Eric De Vlaeminck kreeg later nog dikwijls te maken met Erwin Vervecken. "Niet dat onze samenwerking intens was", weet Eric. "Erwin kwam wel regelmatig naar de trainingen in Kortenberg en kwam wel eens langs tijdens de stages met de jeugd in het Bloso centrum van Jambes maar voor de rest was hij iemand waar ik weinig werk mee had. Zoals andere profs volgde hij zijn eigen principes."

"Wat me van hem het meeste bijgebleven is, is zijn zenuwachtigheid omdat een eerste wereldtitel uitbleef. Ik weet niet hoe dikwijls hij me gevraagd heeft of hij ooit een keer de regenboogtrui zou kunnen veroveren. Ik antwoordde hem dat het er ooit wel eens van zou komen mits nog harder werk en meer vertrouwen. De kwaliteiten had
Erwin Vervecken. (foto belga)
hij er voor en hij was ook een echte kampioenschapscoureur."

"In 2001 in Tabor was het eindelijk zo ver. Toen luidde zijn vraag of het hem een tweede keer zou kunnen lukken. Dat duurde dan tot in Zeddam 2006 en er kwam zelfs nog een derde keer in Hooglede."

"Na het WK in Poprad hebben zijn supporters me ook een keer op de korrel genomen. Omdat hij in de slotronde ten val kwam, werd hij nog voorbijgesneld door Mario De Clercq die ik aangespoord had om er voor te zorgen dat hij nog voorbij Adrie van der Poel naar de tweede plaats zou geraken. Zijn fans namen me dat kwalijk omdat ik Mario vooruitschreeuwde maar Erwin zelf heeft me daar persoonlijk nooit iets over verteld. Dat hoefde ook niet want De Clercq had daar geen fout gemaakt. Erwin had die zelf gemaakt door te vallen."

"Maar met drie wereldtitels op zijn palmares hoeft hij zeker niet te klagen. Wie weet probeert hij in Tabor niet opnieuw te winnen om er misschien nog een jaartje bij te kunnen doen."

Erwin bolt uit...
Drievoudig wereldkampioen rijdt z'n laatste officiele wedstrijd als cyclocrosser op woensdag 24 februari tijdens de 'CYCLOCROSS MASTERS' in de Ethias Arena van Hasselt. De zaterdag erna geeft hij z'n afscheidswedstrijd tijdens een massacyclocross in Herentals. Typisch voor de mens Erwin Vervecken, wil hij een sportief afscheid. Liever dat dan een dronkemansfeest in een parochiezaal.
(foro gva trofee)
Zijn afscheidsevenement is dan ook een unieke formule waaraan iedereen kan deelnemen, zowel met de cyclocrossfiets als met de mountainbike.

Wie droomt er niet van om zich eens te meten met Sven Nys, Niels Albert, Bart Wellens en Zdenek Stybar? En natuurlijk met Erwin zelf...

Wel op zaterdag 27 februari kan het in de prachtige bossen van Herentals. Erwin heeft een parcours van 10 kilometer uitgestippeld. De deelnemers kunnen kiezen uit 2 ronden of 4 ronden. Iedereen start samen, iedereen staat nadien in de uitslag.

Mis het afscheid van de man die ons drie gouden cyclocross-medailles schonk niet, en mis dit unieke fietsevenement niet.

Schrijf je als de bliksem in en begin alvast te trainen!
Vermeire: 'Erwin heeft er voor geleefd'
Bert Vermeire, zelf vijfvoudig wereldkampioen cyclocross was de Belgische bondscoach toen Erwin Vervecken voor zijn eerste wereldkampioenschap geselecteerd werd.
Dat was in Pontchâteau waar Danny De Bie in 1989 met zijn sprongen over de balkjes de wereld verbaasde en de regenboogtrui bij de profs behaalde. Vervecken werd 34ste bij de juniores. Enkele maanden later werd Bert Vermeire aan het hoofd van de sectie cyclocross bij de wielerbond vervangen door Eric De Vlaeminck.

Vermeire: 'Velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren'
"Ik had Erwin al opgemerkt bij de nieuwelingen bij het behalen van zijn nationale titel in Wetteren", aldus Vermeire. "Ik nodigde hem uit naar de trainingen in Beernem en hij kwam ook naar alle selectiewedstrijden. Zijn selectie was dus geen verrassing. Ik vergeet nooit de kennismaking toen we bij elkaar kwamen voor de afreis naar Frankrijk. We sliepen de avond voordien al in hotel Holiday Inn. Zijn ouders brachten hem naar de plaats van afspraak en ze hadden ook een boodschap voor mij mee. Zorg goed voor hem want het is de eerste keer dat hij wegvliegt vanonder onze vleugels, klonk het. Ik vergeet het nooit."

Vermeire: 'Geen inspanning was hem ooit te veel.'
"Dat hij toen 34ste werd, weet ik al lang niet meer. Wat ik wel nog weet is dat Erwin een brave jongen was die heel luisterbereid was. Om het op zijn Beernems te zeggen: een jongen met verstand. Er zat iets in. Maar als junior is er natuurlijk niemand die al aan een profcarrière denkt. Je kent het spreekwoord: velen zijn geroepen maar weinigen uitverkoren."

"Dat Erwin het wel gemaakt heeft, heeft hij mijns inziens te danken aan het feit dat hij ernstig voor zijn stiel als crosser geleefd heeft en dat hij op geen inspanning gekeken heeft om aan de top te komen. Geen inspanning was hem ooit te veel. Bovendien werd snel duidelijk dat hij een echte renner voor de grote wedstrijden en heel speciaal voor de kampioenschappen was. Wie zijn palmares bekijkt, weet genoeg. Hij heeft zijn plaats in de ranglijst van de beste Belgische crossers ooit verdiend."

Vermeire: 'Niemand blijft meegaan.'
"Niemand blijft meegaan en dus is het nu tijd voor zijn afscheid. Maar mocht hij nog enkele jaren jonger zijn, deed hij gegarandeerd nog mee in het hoge niveau waarin Sven Nys, Niels Albert en Zdenek Stybar het huidige veldrijden gebracht hebben. Ik wens Erwin van harte evenveel succes in zijn verdere leven."
Vorige berichten