Met een massacyclocros in de bossen van Herentals hebben naast de volledige veldrittop ook 710 recreanten Erwin Vervecken een passend afscheid bezorgd. Hierna hing de ex-wereldkampioen zijn fiets aan de haak.
Erwin Vervecken heeft vrijdag een consultingovereenkomst ondertekend met Golazo sports. Vervecken zal vanaf 2 april bij het sportmarketingbureau het mountainbiken en het veldrijden mee uitbouwen.
Toen in 2003 de selectie voor het WK in Monopoli werd bekendgemaakt, was hier en daar enige kritiek te horen op de selectie van Erwin Vervecken. In die strijd om de wereldtitel was hij echter één van de beteren. Hij greep het brons en zorgde zo samen met wereldkampioen Bart Wellens en Mario De Clercq voor een volledig Belgisch podium.
Het is weinigen gegeven om drie wereldtitels bij de elite te verzamelen. Erwin Vervecken is er een van. In Sankt Wendel in 2005 was er bovendien een superieure Sven Nys nodig, anders had Vervecken wellicht vier regenboogtruien in de kast liggen.
De mooiste jaren van zijn carrière heeft Erwin Vervecken ongetwijfeld beleefd in de ploeg waarvan Bart Wellens de kopman was. Een ploeg die mee het grote geld in het veldrijden gebracht heeft en daar heeft Erwin mee van kunnen profiteren. Een ploeg die geleid werd en wordt door Danny De Bie en die Vervecken slechts in de nadagen van zijn loopbaan verlaten heeft.
Amper 22 jaar was hij toen Erwin Vervecken in 1994 zijn eerste WK-medaille behaalde in Koksijde waar Paul Herygers geschiedenis schreef. Derde werd hij toen en dat herinnert de wereldkampioen van toen zich nog maar al te goed.
De laatste bondscoach waar Erwin Vervecken in zijn lange carrière mee gewerkt heeft, is Rudy De Bie. Ook aan hem de vraag wat hij van de man die drie keer wereldkampioen geworden is zal onthouden?
In zijn lange carrière is Erwin Vervecken meer dan een keer in "botsing" gekomen met Mario De Clercq. Van die conflicten is achteraf niets blijven hangen. Als de twee mekaar tegenkomen, drinken ze maar wat graag een koffie samen en wisselen ze wat anekdotes en kennis uit.
Eric De Vlaeminck volgde na het wereldkampioenschap van 1990 in Getxo Bertje Vermeire op als bondscoach van het Belgische veldrijden. Het duurde tot het WK van 1994 in Koksijde vooraleer zijn inspanningen vruchten afwierpen.
Bert Vermeire, zelf vijfvoudig wereldkampioen cyclocross was de Belgische bondscoach toen Erwin Vervecken voor zijn eerste wereldkampioenschap geselecteerd werd.