BMC heeft in Sittard-Geleen de favorietenrol waargemaakt en de ploegentijdrit gewonnen voor Etixx-Quick Step en Lotto NL Jumbo. Wat moet u verder nog onthouden van de vijfde etappe?

BMC KLAAR VOOR HET WK Of BMC

donderdag in Sittard haar WK-vorm in de verf heeft gezet? Rohan Dennis bleef er rustig onder. "Het is nog niet perfect", sprak de Australiër. Wat kon iedereen vaststellen? De Amerikaanse ploeg van Greg Van Avermaet maakte indruk. Het raderwerk draaide als een klok, iedereen bleef tot aan de finish aan boord. Zet BMC die vorm door, dan is het Qatar de grote favoriet om zichzelf op te volgen. Dankzij de zege in de ploegentijdrit neemt Rohan Dennis opnieuw de leiding over van Peter Sagan. Met vier renners in de top tien - Dennis (1), Phinney (2), Quinziato (7) en Van Avermaet (8) - heeft BMC alles in handen om zondag in Geraardsbergen de eindzege op zak te steken.

ETIXX-QUICK STEP STRIJDLUSTIG

Zes seconden moest Etixx-Quick Step toegeven op BMC. Bij het team van Patrick Lefevere konden ze leven met de uitslag. Marcel Kittel moest in de slotfase de rol lossen, maar reed met zijn duim in de lucht over de finish. "Met Turbo Tom erbij waren we dicht in de buurt van BMC geëindigd", sprak Niki Terpstra overtuigd in Telegraaf. De Nederlander wil zich alvast niet neerleggen bij de suprematie van de concurrent. "Het is duidelijk dat we nog iets gaan ondernemen. We accepteren niet zomaar een nederlaag. Zelf heb ik goede benen en het zou zonde zijn om die niet te laten zien."

IAM CYCLING BLIJFT VERRASSEN

In de pronostiekjes was de naam van IAM Cycling ver te zoeken, maar de Zwitserse formatie verraste. Ruim drie minuten mochten ze zelfs proeven van de eerste plaats. Toen kwam Etixx-Quick Step. Het werd uiteindelijk een vijfde plaats. Een straffe stoot. Op Matthias Brändle na heeft IAM Cycling immers geen echte hardrijders aan de start. En zo blijft IAM Cycling het uitstekend doen. Sinds bekend raakte dat de ploeg na dit seizoen ophoudt met bestaan, is ze in de winning mood: elf zeges sinds begin juni.

TOPSPORT VLAANDEREN-BALOISE ONTGOOCHELT NIET

Topsport Vlaanderen-Baloise bewees de voorbije jaren al vaker dat het niet veel moet onderdoen voor ploegen uit de WorldTour. In de ploegentijdrit bevestigden de jongens van ploegleider Andy Missotten. Zeventiende oogt niet meteen als een uitzonderlijk resultaat, maar met AG2R La Mondiale, Dimension Data en Cofidis liet het wel drie 'grotere' ploegen achter zich. Knap!