"Vanmorgen had ik nooit gedacht dat ik zou winnen", vertelde een dolgelukkige Luka Pibernik (Lampre-Merida) na zijn knappe zege in de Eneco Tour. De 22-jarige Sloveen overleefde de vroege vlucht, maakte het af in de sprint en boekte in Lanaken zijn eerste WorldTour-zege.

"Ik had nooit gedacht dat we het zouden houden tot de finish", deed Pibernik zijn verhaal. "Dit is echt een geweldige overwinning. De ploegleider zei vanmorgen dat ik in de aanval moest gaan. We hebben een aantal snelle jongens in de ploeg en een aantal renners die voor de aanval kunnen kiezen. Zoals ik. Ik schoof mee en had maar één doel: zo snel mogelijk naar de finish rijden."

Het peloton had de vluchters in de slotkilometers binnen handbereik, maar de meute verkeek zich en de vluchters mochten sprinten voor de zege. "Het gebeurt niet vaak dat de vlucht standhoudt tot het einde, maar op een kilometer van de streep had ik door dat we het zouden halen", aldus Pibernik. "Toen heb ik energie gespaard. Ik koos het wiel van Gougeard en in de laatste 200 meter heb ik alles op alles gezet."

DENNIS: 'PLANNETJE WERKTE PERFECT'

De leiderstrui van Rohan Dennis (BMC) kwam op de voorlaatste dag niet in gevaar. "Het plannetje werkte perfect", vertelt de Australiër. "We konden de vluchters laten gaan en het was vooral belangrijk dat Peter Sagan geen seconden kon nemen tijdens de Gouden Kilometer."

Dennis start zondag met een voorsprong van 16 seconden op zijn ploegmaat Taylor Phinney aan de slotrit. Tony Martin (Etixx-Quick Step) op 24 seconden en Peter Sagan (Tinkoff) op 27 seconden zijn de gevaarlijkste klanten. "Maar het vertrouwen is groot", aldus Dennis. "Vandaag kwam het meeste werk op onze schouders terecht en we hebben dat waardig opgelost. De ploegmaats waren geweldig. Met goeie benen en een beetje geluk moet het morgen kunnen lukken."