BMC heeft vrijdag de ploegentijdrit in de Eneco Tour gewonnen. De wereldkampioen in de discipline tegen de klok was in Sittard-Geleen 6 seconden sneller dan Etixx-Quick Step. Door de zege van BMC neemt Rohan Dennis de leiderstrui weer over van Sagan, die met Tinkoff op een 8e plaats eindigde.

In een zonovergoten Sittard-Geleen rolde Team Dimension Data om 14:34 als eerste van het startpodium. De Zuid-Afrikaanse formatie zette een tijd neer van 24:47:70. Maar lang bleef die chrono niet op de tabellen. Lampre-Merida deed met 24:32:63 meteen vijftien seconden beter. Een tijd waar de volgende vier ploegen, waaronder Roompot Oranje Peloton en Topsport Vlaanderen-Baloise, hun tanden op stuk beten.

Het was wachten op Trek-Segafredo voor een nieuwe toptijd. Jasper Stuyven en co lieten een chrono van 24:23:27 noteren, maar een kleine vier minuten later was Orica-BikeExchange met 24:22:82 een zucht sneller. Die zucht werd een stevige wind toen Team Sky de finish bereikte. Geraint Thomas en zijn ploegmaats gingen maar liefst 33 seconden sneller dan Orica-BikeExchange.

De eerste ploeg die Team Sky kon bedreigen was Katusha. De Russische ploeg strandde op drie seconden. Enkele minuten later was het wel raak. Lotto-Soudal verraste met een sterke chrono en ging 9 seconden sneller (23:40:29) dan Team Sky.

En de tijd van Lotto-Soudal bleef lang bovenaan staan. Onder andere Astana en Cannondale gingen minder hard. Het was IAM Cycling (23:37:66) dat de tijd van Lotto-Soudal van de tabellen veegde en zeven seconden sneller was. Maar het venijn van de ploegentijdrit zat duidelijk in de staart. Etixx-Quick Step (23:17:90) dook maar liefst 20 seconden onder de tijd van IAM Cycling en even later realiseerde Movistar (23:36:72) de voorlopig tweede tijd.

De volgende ploeg die werd verwacht was BMC. En de huidige wereldkampioen ploegentijdrit stelde niet teleur. Met 23:11:07 realiseerden Greg Van Avermaet en co de besttijd. Enkel LottoNL-Jumbo (3e) en Tinkoff (8e) konden nog een gooi doen naar winst, maar dat lukte niet.

Door de zege neemt Rohan Dennis de witte leiderstrui opnieuw over van Peter Sagan. De Australiër begint met een voorsprong van 16 seconden op zijn ploegmaat Taylor Phinney aan het slotweekend. Tony Martin (Etixx-Quick Step) staat derde op 24 seconden. Peter Sagan, op 27 seconden, zakt naar plek vier en Niki Terpstra, eveneens op 27 seconden, staat vijfde.