Peter Sagan is na zijn bisnummer in Sint-Pieters-Leeuw de nieuwe leider in de Eneco Tour. Wat moet u verder nog allemaal onthouden van de vierde etappe?

STUYVEN IN WK-VORM


Belgisch bondscoach Kevin De Weert moet zijn selectie voor het WK in Qatar nog maken, maar Jasper Stuyven heeft hem in de rit van Aalter naar Sint-Pieters-Leeuw gestuurd. Wat Tom Dumoulin en Tony Martin samen niet lukte, deed de renner van Trek-Segafredo in zijn eentje: de kloof met Andriy Grivko en Dmitriy Gruzdev dicht rijden. Knap staaltje koers. De sprintersploegen bleken finaal toch te sterk na een  ultieme uitvalspoging van de Belg.

TROFEO BARACHI HERLEEFT

Grivko en Gruzdev haalden met hun duo-aanval de herinneringen aan de Trofeo Barachi naar boven. Van 1949 tot 1990 was Bergamo jaarlijks het decor voor de hoog aangeschreven koppeltijdrit, maar daarna verdween de discipline helemaal uit beeld. De Grote Prijs Eddy Merckx probeerde ze eind vorige eeuw nog nieuw leven in te blazen, maar na zeven edities doofde de kaars helemaal uit. Koen De Kort en Thomas Dekker waren de laatste winnaars.

Is het tijd voor een revival? De G2 Astana zorgde voor spektakel. Gruzdev en Grivko reden bijna dertig kilometer op kop en deden zelfs Martin en Dumoulin in het zand bijten. 

MARK McNALLY IS EEN BIJTERTJE

De kamp om het Primus Strijdlustklassement is veelbelovend. Bert Van Lerberghe en Stijn Steels zullen de groene trui alvast niet in de schoot geworpen krijgen. Mark McNally van Wanty-Groupe Gobert trok gisteren voor de tweede dag op rij mee in de aanval en had in de finale nog voldoende jus in de benen om mee te sprinten bij het tweede tussenpunt. De Brit beet zich vast in het wiel van Amaury Capiot en naderde tot op drie punten van Van Lerberghe. 

Wie is die McNally eigenlijk? Veel meer dan die vijfde plaats na de zinderende finale in Ardooie. De Brit uit Liverpool begon zoals vele landgenoten op de piste - in 2007 en 2008 werd hij aan de zijde van Peter Kennaugh nog Europees kampioen ploegenachtervolging bij de junioren en de beloften - en hoopt nu via Wanty-Groupe Gobert door te breken op de weg. "Een gemiste kans in Ardooie? Zo zie ik het niet. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen. De komende dagen zal ik zeker opnieuw mijn kans gaan."