Peter Sagan (Tinkoff) heeft na de derde ook de vierde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De wereldkampioen sprintte in de straten van Sint-Pieters-Leeuw sneller dan André Greipel (Lotto-Soudal) en Alexander Kristoff (Katusha). Sagan neemt ook de leiderstrui over van Rohan Dennis (BMC).

Onder luid en massaal gejuich ging het peloton net voor het middaguur van start in Aalter. De eerste Primus Checkpoint sprint lag al na 9,4 kilometer te wachten en het waren dan ook de mannen van het Primus strijdlustklassement die zich in de eerste kilometers roerden. Brian van Goethem (Roompot Oranje Peloton) en Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert) trokken ten aanval en kregen even later het gezelschap van twee tegenaanvallers: Sjoerd Van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) en Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise), leider in het Primus strijdlustklassement.

Het viertal sprintte om de punten en het was Van Lerberghe die met 15 punten zijn leidersplaats verstevigde, voor McNally(13pt), Van Ginneken (11pt) en Van Goethem (9pt). Stijn Steels raapte in het peloton de laatste twee punten op. Het peloton liet intussen rustig begaan, maar werd wel opgeschrikt door een val. Grootste slachtoffer was Tom Boonen. De Belg van Etixx-Quick Step blesseerde zich aan de pols, kon niet verder en vertrok naar het ziekenhuis voor verdere controle.

In gestrekte draf gingen koplopers en peloton richting finale. Tussendoor vielen er nog twee tegenaanvallers te noteren, maar Frederik Frison (Lotto-Soudal) en Roberto Ferrari (Lampre-Merida) werden al snel weer bij de lurven gevat. De voorsprong van de vluchters liep intussen stevig terug. Op 70 kilometer van de finish bedroeg de bonus nog amper 25 seconden en 5 kilometer later was alles te herdoen.

Gegroepeerd begon het peloton aan de eerste van twee plaatselijke ronden. Op een eerstvolgende aanval was het niet lang wachten. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) probeerde iets op poten te zetten, maar zonder succes. In de afdaling van de Bruine Put zette Tim Wellens (Lotto-Soudal) zich op kop. Het peloton brak in stukken en een groep met onder andere Edvald Boasson Hagen en Rohan Dennis kon zich afscheiden, maar opnieuw liep alles samen.

Astana-renners Andryi Grivko en Dimitri Gruzdev waren de volgenden die het probeerden. Het duo reed een voorsprong van een halve minuut bij elkaar en beiden namen ook het tweede Primus Checkpoint voor hun rekening. Tony Martin (Etixx-Quick Step) en Dumoulin gingen in de tegenaanval, maar de twee hardrijders beten hun tanden stuk op de Oekraïner en de Kazak, die ook de Gouden Kilometer haalden. Grivko nam 9 seconden, Gruzdev 6.

Terwijl Dumoulin en Martin werden gegrepen werden, maakte Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) van de Gouden Kilometer gebruik om de sprong naar voren te maken. Stuyven, Grivko en Gruzdev hielden nog enkele kilometers stand, maar in de slotkilometers werd het trio gegrepen. In Sint-Pieters-Leeuw werd gesprint voor de zege en het was Sagan die het haalde, voor Greipel en Kristoff.

Door de zege en de bijhorende tien bonificatieseconden neemt Sagan de leiderstrui over van Rohan Dennis. De Australiër volgt nu op 7 seconden van de Slowaak.