Rohan Dennis zette dinsdag in de tijdrit topfavoriet en Nederlandse hoop Tom Dumoulin een hak. De Australiër knalde het snelst door de straten van Breda en is de nieuwe leider. Wat moet u verder nog onthouden van de tweede etappe?

TIJDRIJDERS KIJKEN (NIET) NAAR DE KLOK

Terwijl Rohan Dennis de 'bijna perfecte tijdrit' uit zijn benen schudde, stelde wereldkampioen Vasil Kiriyienka teleur. De Wit-Rus verscheen 45 seconden te laat op het startpodium en mocht een goede tijd al meteen uit zijn hoofdzetten. Bovendien was de renner van Sky zo een ideaal mikpunt voor Dennis, die amper 15 seconden later aan zijn chronoproef begon.

Een troost voor Kiriyienka: hij was niet de enige pechvogel. Ook Dylan van Baarle kon niet tijdig aan zijn 9,6 kilometer tegen de klok beginnen. Het opvallendste beeld kwam misschien zelfs van de Slovaak Erik Baska. De snelle man van Tinkoff stond op het podium zonder fiets. Zijn tweewieler moest net voor de start nog opgemeten worden. Gelukkig kon hij wel tijdig aan zijn tijdrit beginnen. 

DOMINANTIE VAN BMC, MOVISTAR EN TEAM LOTTO NL JUMBO

Als de tijdrit in Breda een indicatie is voor de ploegentijdrit van vrijdag in Sittard-Geleen, dan maken BMC, Movistar en Team Lotto NL Jumbo een grote kans op succes. BMC (Dennis, Phinney, Bohli en Kueng) en Movistar (Sütterlin, Dowsett, Izaguirre en Oliveira) hadden maar liefst vier renners in de top twintig, Team Lotto NL Jumbo (Van Emden, Kelderman en Roglic) moest het stellen met 'slechts' drie pionnen, al eindigden het drietal van ploegleider Mathieu Heijboer wel in de top zes. Indrukwekkend.

En wie was die verrassende nummer drie, Jasha Sütterlin. De 23-jarige Duitser van Movistar staat in eigen land bekend als talentvol tijdrijder (nationale titel bij de junioren en twee nationale titels bij de beloften) en bewijst dit nu op WorldTour-niveau. Bij de beloften won hij de proloog en slotrit in een sterk bezette Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc.

KITTEL BEWIJST ZIJN VORM, GREIPEL GAAT VOLUIT

Marcel Kittel of André Greipel? In Duitsland heerst er een stevige discussie wie er naar het WK in Qatar moet. Nadat beide sprinters maandag in Bolsward niet op de afspraak waren, gingen beiden in Breda tot aan het gaatje. Het speerpunt van Etixx-Quick Step verraste met een knappe negende plaats, de collega van Lotto-Soudal was als 31ste tien seconden trager. Naar de normen van de Gorilla een uitstekende prestatie. Krijgen we vandaag in Ardooie een rechtstreeks duel?

DENNIS HEEFT RESPECT VOOR BOONEN

Om te winnen in Ardooie moeten Kittel en Greipel misschien wel voorbij Tom Boonen, de ritwinnaar van vorig jaar. Op anderhalve maand tijd won Boonen een rit in de Ronde van Wallonië, de RideLonden Classic en de Brussels Cycling Classic en de kopman van Etixx-Quick Step geniet nog altijd veel aanzien binnen het peloton. Ook bij ritwinnaar Rohan Dennis, die nog niet te veel wilde dromen van een eventuele eindzege. "Als je me vergelijkt met renners als Boonen en Van Avermaet, dan ben ik in dit soort wedstrijden een amateur", aldus de Australiër.