De derde etappe in de Eneco Tour werd een prooi voor Peter Sagan (Tinkoff). De wereldkampioen won in Ardooie na een indrukwekkende sprint. Danny van Poppel werd tweede, Nacer Bouhanni derde.

De start werd gegeven in een zonovergoten en drukbezocht Blankenberge. Vijf renners kregen al snel ruimte van het peloton. De namen: Yukiya Arashiro (Trek-Segafredo), Martin Elmiger (IAM Cycling), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) en Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert). Het peloton liet rustig begaan en het vijftal nam een maximale voorsprong van 6'25".

Na 17 kilometer werd een eerste keer gesprint voor het Primus strijdlustklassement. Stijn Steels won de sprint en nam 15 punten, voor McNally (13), Asselman (11), Arashiro (9) en Elmiger (7). Via onder andere Middelkerke, Langemark-Poelkapelle en Torhout ging het richting Ardooie, waar nog drie lokale rondjes werden afgelegd. De vijf vluchters namen ook het tweede Primus Checkpoint voor hun rekening en opnieuw was Steels de grote slokop met 12 punten. In het strijdlustklassement heeft Steels (27pt) nu een punt minder dan zijn ploegmaat Bert Van Lerberghe.

Op 25 kilometer van de finish lag de Eneco Gouden Kilometer te wachten en ook die was een prooi voor de vluchters, die op dat moment nog een voorsprong van een minuut verdedigden. Elmiger, het best geplaatst in het klassement, nam de volle 9 seconden, Arashiro won vier seconden, McNally één seconden en Steels en Asselman staken beiden twee seconden op zak.

Na de Eneco Gouden Kilometer ging het in gestrekte draf richting finish. Het vijftal hield verrassend goed stand en leek zelfs te gaan sprinten voor de zege, maar in de slotmeters kwam het peloton er toch nog over. Sagan kwam als een duivel uit een doosje tevoorschijn en won voor Van Poppel en Bouhanni. Dylan Groenewegen werd vierde, vroege vluchter McNally kwam nog als vijfde over de finish. Dankzij tien bonificatieseconden sluipt Sagan in het klassement tot op drie seconden van leider Rohan Dennis.