Dylan Groenewegen heeft maandag in Bolsward het sprintersfeest in de Eneco Tour met een knal geopend. Wat moet u allemaal onthouden van de eerste etappe?

Eerste WorldTour-zege voor Groenewegen


Groenewegen (Lotto NL Jumbo) verzamelde de voorbije twee jaar al een aardig palmares: de Brussels Cycling Classic, Nederlands kampioen, Rund um Köln, twee keer Arnhem-Veenendaal Classic, ritzeges in de Ronde van Valencia, de Tour de Yorkshire en de Tour of Britain, ... 

Voor de start van de Eneco Tour stond de teller al op elf en maandag voegde hij in Bolsward er zijn allereerste WorldTour-zege aan toe. In eigen land in de nationale driekleur. Met al die grote namen in zijn wiel. Kan het mooier? En nu dromen van Qatar? "Het zou al mooi zijn als ik daar op het podium eindig", houdt de 23-jarige sprinter de voetjes op de grond.

Benoot met de mobilhome naar Friesland

Schitteren voor Tiesj Benoot zat er gisteren niet in. Niet onlogisch. De renner van Lotto-Soudal heeft zijn zinnen op het weekend gezet en werd zondag nog 42ste op het Europees kampioenschap in het Franse Plumelec. Op zo'n 1.000 kilometer van de startplaats in Friesland. Om de afstand zo comfortabel mogelijk te overbruggen legde hij samen met zijn familie in mobilhome in. Benoot viel in de eerste etappe niet van zijn fiets, maar stond wel met kleine oogjes op het startpodium. Dan verliep de verplaatsing voor Europees kampioen Peter Sagan (Tinkoff) iets vlotter. De Slovaak legde een privé-jet in. 

Sagan stapje dichter bij leidersplaats in WorldTour

Als huidig nummer twee van de WorldTour heeft Sagan dan ook een groter budget ter beschikking. Na de Eneco Tour kan de extravagante wereldkampioen nog een trapje hoger staan. Bij aanvang van de eerste etappe had Sagan 24 punten achterstand op leider Nairo Quintana. Dankzij zijn derde plaats heeft hij al twee puntjes van die kloof uitgewist. Nog 23 te gaan om alleen leider te worden.

Wat moet Sagan exact presteren om de winnaar van de Vuelta voorbij te steken? Vier ritzeges volstaan, al is een zevende plaats of beter in het klassement misschien nog iets gemakkelijker.

Dowsett speelt het slim

Vandaag winnen zal voor Sagan moeilijk worden. In Breda staat er een tijdrit van 9,6 kilometer op het programma. Spek voor de bek van de hardrijders. De Brit Alex Dowsett speelde het in Bolsward alvast heel slim. De tijdrijder van Movistar reed als 29ste over de streep en mag vandaag als laatste specialist van het startpodium rijden. Rohan Dennis en Vasil Kiriyenka komen al heel vroeg in actie en kunnen al een eerste richttijd neerzetten. 

Na Dowsett is het rijk voor de sprinters en daar is het uitkijken naar Edvald Boasson Hagen. Over de korte afstand moet de Noorse kampioen in staat zijn om sterke tijd neer te zetten.