Het pittoreske Bolsward was zondagmiddag het decor van de ploegenvoorstelling van de 12de editie van de Eneco Tour. Met het WK in Qatar voor de deur hopen alle sprinters de komende week hun snelle benen te testen. Titelverdediger Tim Wellens gaat voor drie op een rij.

In de Friese hanzestad zorgden een warm najaarszonnetje en een grote opkomst voor een gezellige drukte.  "Het is fantastisch om hier zo ontvangen te worden", sprak een glunderende Tom Dumoulin. Niemand die aan het Kruiswater meer applaus oogstte dan de voormalige leider in Giro en Vuelta. Dat deed duidelijk deugd in een deelnemersveld met zoveel toppers: wereld- en kersvers Europees kampioen Peter Sagan, olympisch kampioen Greg Van Avermaet, tweevoudig titelverdediger Tim Wellens, Nederlands rondetalent Wilco Kelderman, wereldkampioen van 2014 Michal Kwiatkowski, ...

SPRINTERSGEWELD

En dan hebben we het nog niet gehad over alle snelle jongens die naar de Lage Landen zijn afgezakt. Met het wereldkampioenschap in Qatar voor de deur willen ze hier allemaal hun snelle benen testen. Degenkolb: "De benen zijn goed. Het is al lang geleden dat ik nog een wedstrijd heb gereden, maar ik heb heel veel trainingskilometers op de teller. Een zege is hier het grote doel. Als het kan graag maandag al in de eerste etappe. In Duitsland is de WK-selectie nog niet bekend. We kunnen ons hier dus best in de kijker rijden." Met André Greipel en Marcel Kittel krijgt Degenkolb alvast stevige concurrentie uit eigen land.

De Noor Alexander Kristoff wil in de Eneco Tour vertrouwen tanken. "Het wordt een fantastische strijd met alle grote sprinters", aldus de kopman van Katusha. "Ik kijk ernaar uit om hier met hen de strijd aan te gaan en de benen te testen voor het WK."

Nederland rekent op Dylan Groenewegen en Wouter Wippert. "Dit is een prachtige uitdaging om me te bewijzen tussen al die grote namen", sprak de sprinter van Cannondale-Drapac enthousiast. "Bovendien heb ik nog wat goed te maken. De teller staat dit seizoen nog op nul."

En dan zijn er nog Michael Matthews, Arnaud Démare, Giacomo Vizzolo, Danny Van Poppel, Caleb Ewan, Sacha Modolo, Andrea Guardini, Nacer Bouhanni, Roy Jans, ?

DUMOULIN WIL SCHITTEREN IN TIJDRIT, WELLENS GAAT VOOR DRIE OP DRIE

Tom Dumoulin heeft van de Eneco Tour een hoofddoel gemaakt. "Dinsdag ga ik voluit voor winst in de tijdrit en ook het eindklassement is een doel." De renner van Giant-Alpecin was in het verleden al eens tweede en derde. Hij hoopt daar nu ook die eerste plaats aan toe te voegen. "Met een sterk deelnemersveld zal dat geen makkelijke opdracht worden. Bovendien zullen we vrijdag in de ploegentijdrit sterk voor de dag moeten komen." 

Titelverdediger Tim Wellens gaat voor drie op een rij. "Ik had er graag nog een rit door de Ardennen bijgehad, maar ook zonder die beklimmingen moet het lukken." Wilco Keldermann, die vorig jaar nog de strijd met Wellens aanging, wil ook dit jaar hoge ogen gooien. "De tijdrit en ploegentijdrit zijn alvast in mijn voordeel", is de renner van Lotto NL Jumbo optimistisch.

VAN AVERMAET TIPT SAGAN, LAATSTE ENECO TOUR VOOR BOONEN

Greg Van Avermaet wil deze week een vervolg breien aan zijn droomseizoen. "Een ritzege is het eerste doel", sprak de olympisch kampioen. "De eindzege? Ik ga zeker proberen, maar de grote favoriet is voor mij Peter Sagan." 

Tom Boonen verscheen in Bolsward voor de laatste keer op de ploegenvoorstelling. "Het is toch wel een speciaal gevoel om hier voor de laatste keer aan de start te staan. Deze wedstrijd heeft voor mij heel veel betekend. Ik won hier zeven etappes en hopelijk kan ik ook dit jaar meedoen voor de ritzege. Binnen de ploeg zullen we nog goede afspraken moeten maken over wie de sprints voor zijn rekening mag nemen."