Koen Buyse maakt in de Eneco Tour zijn debuut als ardoisier. Dat maakte de organisatie woensdag tijdens de voorstelling in 's Hertogenbosch bekend. De frontman van de Belgisch muziekgroep Zornik zal afwisselend met vaste waarde Rick de Leeuw de taak van bordjesman op zich nemen.

Dat Koen Buyse naast een uitstekend zanger ook een fervent wielerliefhebber en - amateur is, is een publiek geheim. Zo nam de 39-jarige Belgisch-Limburger eerder dit jaar nog deel aan een 48 kilometer lange strandrace in Knokke-Heist. Nu mag hij zich als bordjesman bewijzen in het profpeloton.

""In een ver verleden was ik leerkracht. Met krijt en bord werken zou dus moeten lukken", aldus Buyse. "Ik ben in ieder geval een wielerliefhebber. Ik zit graag voor tv met een Belgisch biertje in de hand. Maar ook actief ben ik bezig met wielrennen. Zowel op de racefiets als op de mountainbike. Ik heb ook een aantal vrienden die fietsen en dan kan het al eens competitief worden. Daarnaast ga ik ook al jaren samen met mijn vader op fietsvakantie."

Buyse, die als zanger van Zornik rond de eeuwwisseling furore maakte met nummers als Love Affair en Hey Girl, is als gelegenheidsardoisier de opvolger van Joyce Verdonck. De Radio 2-presentatrice kweet zich vorig jaar prima van haar taak als allereerste bordjesvrouw. Buyse zal als ardoisier afwisselen met Rick de Leeuw, sinds enkele jaren de vaste bordjesman van de Eneco Tour.