In een zinderende finale zette Tim Wellens zaterdag de Eneco Tour naar zijn hand. Lees hier wat u allemaal moet onthouden van de zesde etappe.

Wellens kopieert

De etappe naar Houffalize leek wel een kopie van de zaterdagetappe van vorig jaar. Ook toen greep Tim Wellens met een verbazingwekkende solo de macht in de koninginnenrit. Maar de stoot die de Limburger dit jaar uithaalde is toch net iets straffer. Niet alleen verzamelde Wellens nog meer voorsprong, hij ging ook verbluffend goed om met de favorietenrol die hij vooraf kreeg. Vorig jaar kon de renner van Lotto-Soudal nog profiteren van de underdogpositie.

Spetterende finale

De finale van de koninginnenrit gaat de annalen in als één van de mooiste uit de geschiedenis van de Eneco Tour. Terwijl de favorieten vrijdag nog afwachtend koersten, werden gisteren op 70 kilometer van de streep de kaarten al op tafel gegooid. Leider Kelderman zat snel geïsoleerd en werd bestookt langs alle kanten. Het werd een prachtig kijkstuk. Koers zoals het hoort.

Hemelsluizen bis

Net als vrijdag gingen ook in de etappe naar Houfalize de sluizen wagenwijd open in de slotfase. De Duitser André Greipel verloor er zijn gevoel voor humor niet bij. "Het enige goede aan het slechte weer is dat het alleen maar beter kan worden", grapte de Duitser van Lotto-Soudal na afloop op Twitter. Of dat zondag effectief het geval zal zijn, is nog even afwachten. Al zijn de voorspellingen zeker niet ongunstig. In het westen van België worden brede opklaringen voorspeld.

Van Hoecke in het groen

Het is hem dan toch gelukt. Op de voorlaatste dag van de Eneco Tour wist Gijs Van Hoecke de Primus strijdlusttrui af te snoepen van de Nederlander Jesper Asselman, die al sinds dag twee de groene trui in het bezit had. In het klassement heeft Van Hoecke amper vijf punten voorsprong op Asselman. Heeft de Nederlander nog wat in petto op de slotdag?

Aanvallen is de boodschap

In het klassement leidt Wellens na zaterdag met 1'03" op Van Avermaet. Kelderman volgt op 1'17", Gilbert op 1'40". Een mooie voorsprong voor Wellens, maar comfortabel is het niet. LottoNL-Jumbo en BMC zullen er op de slotdag alles aan doen om Wellens te doen wankelen. Gezien de achterstand beginnen ze daar best al lekker vroeg aan. Aanvallen, aanvallen, aanvallen!