Manuel Quinziato heeft op de slotdag een vroege vlucht met succes afgerond. De Italiaan van BMC versloeg zijn metgezellen Bjorn Leukemans en Yves Lampaert met een ultieme aanval. De eindzege van Tim Wellens kwam niet in gevaar.

Na 15 kilometer ontstond er een grote kopgroep van veertien renners. Onder andere Yves Lampaert (Etixx-Quick- Step), Manuel Quinziato (BMC), Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) en Bjorn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) waren  van de partij. Het veertiental verzamelde een maximale voorsprong van om en bij de vier minuten. In het peloton waren het Astana en Lotto-Soudal, de ploeg van leider Tim Wellens, die de meute controleerden.

Vooraan bleken Leukemans, Lampaert en Quinziato de sterkste vluchters. Zij lieten hun metgezellen na de eerste passage op de Muur achter. Uit het peloton probeerde een groepje van acht renners, met onder andere Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick Step), Dries Devenyns (IAM Cycling) en Johnny Hoogerland (Roompot), de sprong naar voren te maken.

Bij de volgende passage op de Muur was het Devenyns die het commando voerde bij de achtervolgers. De man uit Kluisbergen kreeg Vandenbergh, Van Hoecke, Preidler, Hoogerland, Valgren-Andersen en Geschke in het wiel. In het peloton gooide Lars Boom (Astana) een bommetje, maar de Nederlander werd weer tot de orde geroepen. En ook de groep achtervolgers werd op 13 kilometer van het einde gegrepen.

De laatste vijftien kilometer stak Lotto-Soudal het slot op de deur en het waren toch de drie overgebleven koplopers die voor de dagzege streden. Een versnelling van Quinziato op de Denderoordberg betekende het einde van Leukemans en Lampaert. De Italiaan van BMC kreeg het nog heel zwaar op de Vesten, maar zijn voorsprong was net groot genoeg. Leukemans werd tweede, Lampaert derde.

De witte leiderstrui van Tim Wellens, kwam niet meer in gevaar. Voor de Belg van Lotto-Soudal is het zijn tweede opeenvolgende eindzege in de Eneco Tour.  De eindzege in het Primus Strijdlustklassement gaat naar Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen-Baloise). Het Lotto Puntenklassement bleef ook na de laatste etappe in handen van de Duitser André Greipel (Lotto-Soudal).