Wilco Kelderman lost in het algemeen klassement ploegmaat en kamergenoot Jos van Emden af als leider. Of de klimmer van Lotto Jumbo deze Eneco Tour als winnaar kan afsluiten? "Laat maar komen", straalt Kelderman veel zelfvertrouwen uit.

De finale in de vijfde etappe van Riemst naar Sittard-Geleen werd in een beslissende plooi gelegd door de weergoden. Aanhoudende regenval deed het peloton in stukken scheuren. Ook in de groep der favorieten. Op de voorlaatste beklimming van de dag, Weg langs Stammen, sloeg Wilco Kelderman zijn slag.

HECTISCHE FINALE

"In zo'n hectische omstandigheden weet je dat er een groepje kan wegrijden", besefte de 24-jarige Kelderman. "Toen Wellens naar Greipel reed, wist ik dat ik de sprong moest maken. Het bleek uiteindelijk de goede zet te zijn. Ik ben blij dat we de leiderstrui zo in de ploeg kunnen houden."

Kelderman heeft in het klassement één seconde voorsprong op Dylan Van Baarle. De favorieten voor de eindzege - Tim Wellens, Lars Boom, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert - volgen op respectievelijk 19, 20, 26 en 29 seconden. "Of ik nu zelf een favoriet ben voor de eindzege? Dat is moeilijk te zeggen. Ik beschik over een hele sterke ploeg om mijn voorsprong te verdedigen, maar jongens als Van Avermaet en Gilbert rijden bijna iedere klassieker in de top tien, dat is mij nog maar één keer gelukt."

En ook Van Baarle wordt door Kelderman niet onderschat. "Tijdens de laatste week van de Tour was hij heel sterk. Ik vertelde hem nog dat hij hier voor een goed klassement moest gaan. Ik ben er zeker van dat hij de komende dagen stand kan houden en zie hem als een outsider voor het eindklassement."

FANTASTISCHE RITTENKOERS

Zaterdag en zondag staan er mini-versies van Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen op het programma. "De komende etappes moeten me in principe wel liggen. Zelfs de slotetappe met de passage op de Muur. Als ik morgen mijn voorsprong kan behouden, dan ziet het er goed uit. Ik leef met veel vertrouwen toe naar het slotweekend."

Eindwinst in de Eneco Tour wil Kelderman dan ook maar al te graag bijschrijven op zijn palmares. "Deze wedstrijd wordt soms nog te veel onderschat. Ze moet zeker niet onderdoen voor Parijs-Nice. Dit is gewoon een fantastische wedstrijd waar écht gekoerst wordt. Tactische plannetjes en aanvallen, daar draait het hier om."