In de vijfde etappe van de Eneco Tour heeft Johan Le Bon een vroege vlucht met bravoure afgerond. In een razend spannende en heroïsche finale versloeg de Fransman zijn metgezel Dylan van Baarle. Wilco Kelderman is de nieuwe leider.

Het peloton ging stevig tekeer in de openingsfase, met een verschroeiend gemiddelde van 47,4km/u in het eerste wedstrijduur. Verschillende ontsnappingspogingen, waaronder eentje van Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), werden in de kiem gesmoord en het duurde tot kilometerpaal 55 voordat de juiste ontsnapping vorm kreeg. De Fransman Johan Le Bon (FDJ) en de Nederlander Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) vonden elkaar en het peloton liet begaan.

De vele korte klimmetjes begonnen al snel hun tol te eisen. Achteraan het peloton stond de deur open en onder andere Greg Henderson (Lotto-Soudal) moest de rol lossen. Voorin kregen Le Bon en Van Baarle een maximale voorgift van om en bij de vijf minuten. In het peloton zwaaiden LottoNL-Jumbo en Etixx-Quick Step de scepter. De voorsprong werd binnen de perken gehouden, maar het leidersduo haalde wel de Gouden Kilometer. Van Baarle was de grote slokop met negen seconden (3x3), Le Bon greep zes seconden.

Voor de overige drie seconden (3x1) mochten de klassementsmannen de mouwen opstropen. En net zoals in de tweede etappe was het opnieuw Philippe Gilbert die zich moeide. De BMC-Belg greep twee seconden en zijn ploeg- en landgenoot Greg Van Avermaet nam de laatste seconden voor zijn rekening.

Door de strijd voor de Gouden Kilometer raakte de achtervolging ontregeld en bij de laatste passage aan de finish, op 22 kilometer van de streep, hadden Van Baarle en Le Bon nog een mooie voorsprong van 2'11" op een stevig uitgedund peloton. Intussen gingen de hemelsluizen helemaal open terwijl Rick Zabel (BMC) en André Greipel (Lotto-Soudal) zich leegreden in de achtervolging.

Op de Weg langs Stammen, de voorlaatste helling van de dag, trok de onvermoeibare Greipel nog eens stevig door. Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEdge), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) pikten aan, maar de uitval kwam te laat.

Het vijftal kwam net te laat en het was Le Bon die zijn medevluchter met een late uitval verraste. Magnus Cort Nielsen werd derde, Wellens en Kelderman vervolledigen de top vijf. Kelderman neemt de leiderstrui over van zijn ploegmaat Jos van Emden. De Nederlander heeft amper een seconde voorsprong op nummer twee Van Baarle.