Het rijk van de sprinters ligt achter ons. Met Elia Viviani, André Greipel en Tom Boonen kregen we drie fantastische winnaars. Vandaag zijn de tijdrijders en klassementsrenners aan zet in een chronoproef over 14 km in en rond Hoogerheide. Maar eerst: wat moet u onthouden van de derde etappe?

De zeven zeges van Boonen

Tom Boonen en de Eneco Tour, het is een geslaagd huwelijk. De kopman van Etixx-Quick Step boekte woensdag in Ardooie al zijn zevende overwinning in de Belgisch-Nederlandse rittenkoers. Zijn vorige zeges boekte Tornado Tom in Hoogeveen, Westmalle en Balen (allen 2006), Roemond en Ardooie (2008), Hasselt (2009) en Ardooie (2015).

Met zijn triomf in Ardooie hees Boonen zich gisteren op gelijke hoogte van André Greipel, die een dag eerder in Breda zijn totaal al op zeven bracht. Het podium wordt vervolledigd door een verrassende derde: Max Van Heeswijk met vijf overwinningen.

De vijf strijders van Topsport Vlaanderen-Baloise

De renners van Topsport Vlaanderen-Baloise hebben duidelijk hun zinnen gezet op het Primus strijdlustklassement. Na drie dagen verzamelden al vijf pionnen van Walter Planckaert punten. Gijs Van Hoecke (37), Edward Theuns (30), Jelle Wallays (6), Preben Van Hecke (6) en Oliver Naesen (4). De leiderstrui blijft wel in handen van Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) met 46 punten. Als tweede in het klassement mag Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert) vandaag wel het groene shirt aantrekken.

De seconde van Asselman

Eén seconde op Tom Boonen. Eén seconde op Elia Viviani. Met het kleinste verschil behoudt Jesper Asselman de leiding in het algemene klassement. "Ik heb de hele dag liggen rekenen", bekende de 25-jarige Delftenaar. "Maar het was vooral hopen dat er niemand voldoende bonificatieseconden pakte."

Schijfremmen in het peloton (bis)

Een dag nadat Roompot Oranje Peloton met de primeur ging lopen, introduceerde ook Team Sky de schijfremmen in het peloton. Bernhard Eisel startte op zijn Pinarello Dogma F8 Disk met Sram-schijfremmen. "Ik ben nogal opgewonden", gaf de Oostenrijker toe voor de start.