Jos van Emden straalde donderdag in Hoogerheide. En daar had hij alle reden toe. De winnaar van de tijdrit start vrijdag als leider in de Eneco Tour. "Dit was voor mij de perfecte afstand", aldus de renner van LottoNL-Jumbo.

Het 14 kilometer lange parcours was de sterke man uit Schiedam op het lijf geschreven. "Al was het wel harken met de wind. Ik ben wat rustiger gestart zodat ik op het einde vol kon gaan, maar eigenlijk is indelen niet echt een optie."

De voorbije Tour de France liet Van Emden zich al opmerken met een vijfde plaats in de openingstijdrit in Utrecht. "Het was goed voor het vertrouwen om mij op het grote toneel te tonen. Vroeger had ik niet gedacht dat ik ooit goed genoeg zou zijn om de Tour te rijden. Nu besef ik dat ik mooie dingen kan laten zien en goeie uitslagen rijden."

Van Emden zette zijn toptijd al vroeg op de dag neer en zat dus lange tijd in de 'hot seat' . En daar was het best warm. "Maar gelukkig was er koude Primus", lacht de nieuwe leider in de Eneco Tour. "Juichen deed ik pas toen de laatste renner over de finish kwam." Opvallend: Van Emden was duidelijk blij met het vat Primus dat hij op het podium kreeg. "Ik ben niet zo'n man van trofee├źn, maar zo'n vat bier is wel de mooiste trofee die je mij kan geven."