Jos Van Emden beleefde een droomdag in de Eneco Tour. De Nederlander van LottoNL-Jumbo won de tijdrit in Hoogerheide en is de nieuwe leider. Zijn ploegmaat Wilco Kelderman en de Italiaan Adriano Malori werden twee en drie.

Dagwinnaar Van Emden was de eerste die een erg scherpe tijd neerzette. De 30-jarige Nederlander, die in de openingstijdrit van de voorbije Ronde van Frankrijk al verbaasde met een vijfde plaats, deed 16'34" over het 14 kilometer lange parcours.

Een tijd waar uiteindelijk alle renners hun tanden op stuk beten. Onder andere Nederlands tijdritkampioen Wilco Kelderman (16'39") en Lars Boom (16'41") moesten het onderspit delven. Niki Terpstra moest zelfs 1'26" toegeven nadat hij onderweg veel tijd verloor door een technisch defect.

Renner na renner kwam over de streep en de tijd van Van Emden bleef onaangetast. Greg Van Avermaet (op 14') en Matthias Brändle (op 11') reden een sterke tijdrit, maar vormden geen bedreiging. Het was wachten op de tijden van Philippe Gilbert en Tom Boonen, maar ook zij moesten hun meerdere erkennen in de Nederlander. Gilbert moest 20 seconden toegeven, Boonen zelfs 1'08".

Van Emden won uiteindelijk de tijdrit voor zijn land- en ploeggenoot Kelderman. De Italiaanse tijdritkampioen Adriano Malori werd derde op zeven seconden. Boom eindigde in dezelfde seconde als Malori, maar de Nederlander was enkele honderdsten trager. De Oostenrijker Brändle vervolledigt de top vijf.

In het klassement neemt Van Emden de leiderstrui over van zijn landgenoot Jesper Asselman. Van Emden heeft nu vijf seconden voorsprong op Kelderman en zeven seconden op Boom en Malori. Vrijdag staat de etappe tussen Riemst en Sittard-Geleen op het programma. Een mini-Amstel Gold Race met maar liefst 27 hellingen. Vuurwerk verzekerd.