Tom Boonen heeft in Ardooie zijn zevende ritzege in de geschiedenis van de Eneco Tour geboekt. En daar hoeft het voor de 34-jarige Belg niet te stoppen. "Vrijdag en zondag ga ik opnieuw voor etappewinst", klonk het vol vertrouwen.

In de eerste etappe werd Boonen 11de en in Breda strandde hij nog op de 3de plaats, maar nu de Eneco Tour op Belgische bodem is aangekomen, schiet de kopman van Etixx-Quick Step wel raak. "De eerste twee dagen kwamen we nog te vroeg of hadden we niet voldoende manschappen", zoekt Boonen geen excuses. "Ik ben blij dat ik vandaag Démare nog heb kunnen remonteren."

Geen echte sprinter

In het spoor van Démare beten ook topspurters als Elia Viviani en André Greipel hun tanden stuk op de snelheid van Boonen. De Kempenaar, die in de Baloise Belgium Tour al een massaspurt op zijn naam schreef, heeft nooit getwijfeld aan zijn sprintkwaliteiten. "Ik heb dit jaar al een aantal goede sprints gereden, maar werd enkele keren tweede. De voorbije weken heb ik heel bewust op mijn sprint getraind. Met het oog op de Eneco Tour en de wedstrijden die de komende weken op het programma staan."

Ook zijn leeftijd (34) heeft volgens Boonen geen invloed op zijn snelheid. "Ik neem misschien wat minder risico en knijp sneller de remmen dicht, maar ik heb niet het gevoel dat mijn snelheid is afgebot. Integendeel. Volgens mijn testen was ik nooit sneller en explosiever." Of dat niet indruist tegen de wetten van de sprinter? "Ik ben nooit een echte sprinter geweest, zoals McEwen, Cavendish of Freire. Ik ben veel meer dan dat. Zo'n renners verliezen wel aan snelheid, ik heb altijd op kracht gesprint en die kracht heb ik niet verloren."

Boonen staat in het klassement op één seconde van leider Jesper Asselman, maar mikt vooral op de etappes van vrijdag en zondag. "De zaterdagrit is wellicht net iets te zwaar voor mij, maar vrijdag en zondag wil ik opnieuw voor de dagzege gaan."

Vraagtekens voor WK

Om dan via Hamburg en Canada te scoren op het WK in Richmond. "De voorbije weken heb ik heel hard getraind, nu moet ik de competitie zijn werk laten doen." Al heeft Boonen nog vraagtekens bij de laatste rechte lijn richting het WK. "De laatste drie weken rij ik slechts drie wedstrijden. Het wordt afwachten hoe iedereen dat verteert. We zullen tussendoor nog veel moeten trainen."