Wie André Greipel maandag op zijn pronostiekformulier heeft ingevuld, blijft met een lege portefeuille achter. Elia Viviani sprintte in Bolsward naar de dagzege. De Italiaan schreef zijn overwinning toe aan zijn ervaring op de piste.

Het was nog maar de derde werkdag voor Elia Viviani na zijn deelname aan de Giro. Op de Europese Spelen in Baku en in de Prudential Ride in Londen speelde de Italiaan geen rol van betekenis, maar in de eerste etappe van de Eneco Tour was hij de sterkste van het pakketje spurters.

"Het was een zenuwachtige finale", vertelt Viviani, die eerder op het seizoen al een ritje meepikte in de Ronde van Qatar en de Giro. "Mijn ervaring op de piste heeft me daarin zeker geholpen. Ik weet perfect welke lijn ik moet kiezen en wanneer ik een ander wiel moet volgen." Zijn rapport op de piste: 14 Italiaanse titels, 5 Europese titels en 3 WK-medailles.

Toen Lotto-Soudal in de slotfase naar voren stormde, koos Viviani het wiel van Greipel. Logisch. De Duitser had vier ritten gewonnen in de Tour en was de torenhoge favoriet voor de ritzege. "Ik ging al snel over hem en zag over mijn schouders nog enkele andere renners dichterbij komen. Ik kon alleen nog maar naar die eindstreep kijken."

Om dan de armen in de lucht te steken. "Ik was naar hier gekomen voor een ritzege. Dit is een mooie start van deze week. Morgen en woensdag zijn er nog twee kansen. Doe ik het opnieuw goed, dan ga ik voor het puntenklassement. In de laatste etappes ga ik misschien nog mee in een ontsnapping."

Viviani wil immers na de Eneco Tour sterk presteren in de najaarsklassiekers. "De Vattenfal Cyclassics Hamburg en de Grote Prijs van Plouay staan op mijn programma. Ik wil er aan de start staan om te winnen. En daarna verschuift de focus naar het WK."