Elia Viviani heeft de eerste etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Italiaan van Team Sky sprintte in Bolsward sneller dan de Nederlander Danny Van Poppel en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker.

Laurens De Vreese (Astana), Nathan Haas (Cannondale-Garmin), David Boucher (FDJ), Nico Denz (AG2R-La Mondiale), Jesper Asselman (Roompot Oranje) en Frederik Veuchelen (Wanty - Groupe Gobert) zorgden voor de traditionele vlucht van de dag. Het zestal verzamelde al snel om en bij de acht minuten, maar het peloton liet die voorsprong teruglopen tot om en bij de vier minuten.

Onder impuls van onder andere Lotto-Soudal en LottoNL-Jumbo bleef de voorsprong slinken. Even leek het erop dat de vluchters de Gouden Kilometer - op 23km van de finish - niet zouden halen, maar dat gebeurde wel. Asselman verzamelde over de drie sprints zes seconden, De Vreese en Denz sprokkelden ieder vijf seconden. De overige drie seconden gingen naar Haas.

Vijf kilometer later was het liedje van de vluchters uitgezongen. De laatste vijftien kilometer stonden volledig in het teken van de voorbereiding op de massasprint. In die sprint stond er geen maat op Viviani. Van Poppel werd knap tweede, Drucker al even knap derde. Topfavoriet Greipel kwam als vierde over de streep. Viviani is ook meteen de eerste leider.