De Eneco Tour is al langer de ideale gelegenheid voor Belgische en Nederlandse wielerfans om niet alleen de sterren uit het peloton, maar ook de hoofdrolspelers uit de recente Ronde van Frankrijk aan het werk te zien. Dat laatste is dit keer meer dan ooit het geval.

André Greipel, Greg Van Avermaet en Simon Geschke bevestigden hun deelname aan de Eneco Tour. Met z'n drieën zijn ze goed voor 7x ritwinst in de Ronde van Frankrijk. André Greipel is zonder twijfel de sprintkoning van de Tour en de slokop qua ritzeges: hij won op Neeltje Jans, in Amiens, Valence en op de Champs Elysées.

Greg Van Avermaet pakte de ritzege in Rodez nadat hij met BMC (en met o.m. Manuel Quinziato die ook de Eneco Tour rijdt) ook al de ploegentijdrit had gewonnen. En Simon Geschke verbaasde elke wielerliefhebber (en zichzelf) met een schitterende zege in de Alpenrit naar Pra Loup.

Kort samengevat: de deelnemers aan de Eneco Tour wonnen 7 ritten in de Tour, dat is een derde van alle ritten.

GAST ARDOISIER JOYCE VERDONCK

Ook stilaan een traditie aan het worden in de Eneco Tour: een bekende gast achter op de moto als bordjesman of ardoisier. Vorig jaar beleefde Rick De Leeuw de week van zijn leven in de koers, eerder viel die eer Alain Remue te beurt. Dit jaar heeft de Eneco Tour met Joyce Verdonck voor het eerst een bordjesvrouw!

Verdonck is journaliste en presentatrice bij de Vlaamse Radio 2 (Oost-Vlaanderen), maar vooral wielerfanaat en zelf fietser. Een makkie dus voor haar, zo achter op een motor. "De koers van zo dichtbij zien, het zweet op de bovenlip van de koplopers zien parelen, ik kijk er al naar uit. Ik hoop alleen dat ik het bordje niet uit mijn handen laat vallen onderweg", lacht Joyce.