Guardini: 'Beste periode uit mijn carrière'
Belga
Andrea Guardini was erg blij met zijn ritzege in de Eneco Tour. "Dit is misschien wel de beste periode uit mijn carrière", zei de Italiaan, die vorige week in de Ronde van Denemarken ook al twee ritten won.
Op 30 km van het einde zag het er niet zo goed uit voor Guardini. De Italiaan ging tegen de vlakte en leek uitgeteld voor de sprint. Zeker omdat er in het peloton stevig werd doorgetrokken en het regende. "Het begon net te regenen, waardoor het asfalt erg glad was", verduidelijkte de sprinter. "Ik ben toen over de weg gegleden ... Gelukkig is het even later gestopt met regenen."

Voor Guardini was het een bewogen jaar. "Ik sukkelde met mijn maag en ze hebben ontdekt dat ik lactose-intolerant was", legde hij uit. "Daardoor heb ik niet zoveel gereden. Nu is mijn conditie wel terug goed."

Over de eerste etappe in de Eneco Tour was de Italiaan duidelijk: het was zwaar! Vooral de wind speelde een grote rol. "Vooraan probeerden veel teams de koers te controleren", deed de Italiaan zijn verhaal. "Ook de finish was erg zwaar door de vele positiewissels. Maar mijn ploegmaats hebben er alles gedaan om me naar voren te brengen."

Bij Lotto-Belisol waren ze achteraf niet te spreken over de sprint van Guardini, die van links naar rechts zwalpte. "Maar ik was niet de enige die het deed, ook Bouhanni ging van links naar rechts", verdedigde hij zichzelf. "Ik heb me aan de finish ook geëxcuseerd bij Greipel."

Dat Dumoulin in de slotkilometer nog probeerde weg te rijden maakte het spannend voor de sprinters. "Hij is een sterke tijdrijder, maar met de wind op kop was het onmogelijk voor hem het vol te houden."

"Ik heb op 200m aangezet. Om te winnen moest je op het juiste moment aangaan en over een sterke sprint beschikken. Dit is misschien wel de beste periode uit mijn carrière: in Denemarken won ik al twee ritten en vandaag pak ik mijn eerste WorldTour-zege voor Astana."

Guardini is zo meteen de eerste leider in het Eneco algemeen klassement. Hij mag ook de rode Lotto puntentrui aantrekken.

Wat hij na deze week gaat doen, weet de Italiaan nog niet. Aanvankelijk mocht de Italiaan naar de Ronde van Spanje, maar door zijn gezondheidsproblemen is dat nog niet zeker. "Maar ik wil nu tonen aan het team dat ik klaar ben voor de Vuelta."