Boom: 'Eneco moet van Muur traditie maken'
Cor Vos
Lars Boom kroonde zich tot eindwinnaar van de Eneco Tour 2012. In de slotrit met de Muur van Geraardsbergen als scherprechter maakte hij het verschil. Boom hoopt dan ook dat de Muur in het parcours blijft.
"De wedstrijd verliep volgens plan", aldus Boom. "We konden het kort houden tot de finale. Iedereen deed perfect zijn werk en ik kon het afmaken. Tijdens de wedstrijd merkte ik dat Tuft het moeilijk had. Na zijn lekke band kreeg hij het nog zwaarder. Toen wist ik dat ik eindwinnaar kon worden. Deze eindzege schat ik vrij hoog in. Ik ben blij met de zege voor het mezelf en voor het team."

Boom gaf ook zijn mening over het parcours van de slotrit. "Het was fijn om meerdere keren over de Muur van Geraardsbergen te moeten. Deze beklimming ligt me wel. De Muur blijft een mooie bedoening. Ik hoop dat de organisatie van de Eneco Tour hem de volgende jaren nog op het programma zet."

De volgende week worden nog druk voor Boom. "Nu neem ik drie dagen vrij en vertrek dan naar de Vuelta. De eerste week wordt overleven. In week twee en drie wil ik voor een dagzege gaan. Ook op het WK wil ik goed presteren. Volgens mij is een zware Ronde van Spanje de ideale voorbereiding op het WK.

Ook Ballan reageerde na zijn dagzege gelukkig. "Ik ben blij met deze mooie overwinning. Ik zit volop in de voorbereiding van het WK en dit is mooi meegenomen", aldus de Italiaan. "Het was jammer wat ons in de ploegentijdrit overkomen is. Zonder die valpartij hadden we zeker twee of drie man bij de eerste tien gehad om voor de eindoverwinning te kunnen spelen. Nu was een ritoverwinning nog het hoogst haalbare. Daarom was ik klaar om vandaag het maximum te geven."

"Mijn demarrage op de Muur was krachtig. Met Lars Boom kreeg ik de ideale man mee om voorop te kunnen blijven. Ik ben blij met mijn tweede overwinning van het seizoen na de Ronde van Toscane eind april. Het bewijst dat ik klaar ben voor een sterk seizoenseinde. Ik trek nu naar de Vuelta om helemaal top te zijn in het wereldkampioenschap."

Alberto Contador maakte in de Eneco Tour zijn comeback na een dopingschorsing. "De koersomstandigheden waren hier ideaal om terug in competitie te komen en ik ben ook goed aanvaard in het peloton", aldus de Spanjaard. "De etappe van vandaag over de hellingen was zoals ik verwacht had. Alleen kwam ik helemaal op het einde een tikkeltje kracht tekort om tot het einde voor de overwinning te kunnen kampen. Maar geen probleem, ik voel me opgelucht om aan de Vuelta te kunnen beginnen."