Svein Tuft grijpt de macht in tijdrit
Cor Vos
De Canadees Svein Tuft (Orica-Greenedge) heeft de zesde rit gewonnen, een tijdrit over 17,4 km. Taylor Phinney en Lars Boom vervolledigden het podium. Tuft neemt ook de leiding over van Boonen.
In de individuele tijdrit begonnen de renners in omgekeerde volgorde van het klassement aan de start van vandaag.  In het begin kwamen daardoor heel wat Belgen en Nederlanders in actie. De Gendt (21:12) en Flens (21:17) leken in het begin geen slechte tijd neer te zetten, maar speelden achteraf helemaal geen rol van betekenis voor de eindzege.

Irizar
dook als eerst onder de 21 minuten. Toch was hij niet opgewassen tegen Phinney. De Amerikaanse tijdritspecialist liet een tijd noteren van 20:30. Phinney, op de Spelen in Londen nog vierde in zowel de weg- als de tijdrit,  had met 20:30.87 lange tijd de snelste chrono. Enkel Tuft dook nog onder die tijd en deed er met een gemiddelde van meer dan 51 kilometer per uur nog vijf seconden af: 20:25.70. Lars Boom legde beslag op de derde plaats, op zes seconden. Alberto Contador werd zevende op  22 seconden.

Tom Boonen finishte op iets meer dan een minuut van Tuft en moet  zijn leiderstrui afstaan aan de Canadees. Die begint met een kleine voorsprong van 4 seconden op Lars Boom aan de slotrit zondag. Sylvain Chavanel, zesde in de tijdrit op 20 seconden, is derde in de stand  op 16 seconden. Contador wordt tiende op 49 seconden.

De ontknoping van de Nederlands-Belgische rittenkoers volgt zondag met de 214,5 kilometer lange slotrit van Maldegem naar Geraardsbergen. Onderweg wacht het peloton onder meer twee keer Ledeberg en Valkenberg en drie keer de Muur.