Nizzolo wint, zegegebaar Roelandts tevergeefs
chronorace.be
In de Eneco Tour is ook de 5de rit uitgedraaid op een sprint. Giacomo Nizzolo won die met een bandlengte voorsprong op Jurgen Roelandts. De Belg stak wel zijn hand omhoog, maar haalde het dus niet.
De vijfde rit van de Eneco Tour had veel weg van de vorige vlakke ritten. Een groepje van vier kreeg een vrijgeleide van het peloton. Bij die vier zaten twee Belgen Sjef De Wilde en Laurens De Vreese. Die laatste was in het bezit van de Primus Strijdlusttrui en raapte onderweg heel wat punten voor het nevenklassement. De andere twee luisterden naar de namen Dimitriy Muravyev en Mickael Delage. Enkel de Fransman had een goede klassering. Hij had slechts een achterstand van 33 seconden op Tom Boonen en vormde dus een bedreiging voor de witte trui. Delage besefte dat zelf ook en liet zich daarom al snel uitzaken.

De drie andere mochten lang voorin rondrijden van het peloton. Hun maximale voorsprong bedroeg 5:30. Toch was wegblijven ook voor het drietal een onmogelijke opdracht. Argos Oil - Shimano wou immers Marcel Kittel in stelling brengen voor een derde ritzege. Hij moest het vandaag wel stellen zonder locomotief John Degenkolb. De Duitser was 's morgens niet gestart in het Nederlandse Hoogerheide. Maar ook zonder Degenkolb kwam alles weer samen op 26km van het einde.

Zo viel er ook in Aalter een sprint te beleven. Daarin was er van Kittel geen sprake. Giacomo Nizzolo kwam al vroeg op. Jurgen Roelandts probeerde hem nog terug te halen en dacht daar ook in geslaagd te zijn. De Belg stak zijn hand op, toen hij over de streep kwam, maar de finishfoto maakte duidelijk dat de Italiaan won. Manuel Belletti eindigde derde. Boonen, die nog bijna viel en vierde was, blijft leider.