Tweede voor Kittel, maar wit voor Boonen
Cor Vos
Marcel Kittel heeft opnieuw iedereen het nakijken gegeven in de Eneco Tour. De Duitser boekte in Bergen op Zoom zijn tweede ritzege. Tom Boonen werd vierde, maar is wel de nieuwe leider.
Na drie pittige dagen snakten al enkele renners in de Eneco Tour naar wat rust. De meesten waren dan ook wat blij toen zes renners een dag voor het peloton gingen uitrijden. Arnoud Van Groen, Martin Kohler, Frederik Veuchelen, Boris Shpilevsky, Adrian Saez en Gert Dockx kleurden de dag met een lange ontsnapping. De zes vertrokken al na 10km koers en mochten van het peloton een dikke acht minuten voorsprong pakken.
 
De mannen van leider Jens Keukeleire brachten al snel de voorsprong terug tot vijf minuten en controleerden daarna de rit. Op 50km van de streep kwamen ook de sprintersploegen zich moeien met de achtervolging. Rabobank, die gisteren in Genk al wonnen met Theo Bos, en Argos Oil - Shimano, eerder succesvol met Marcel Kittel voerden het tempo op. Zo had de lange vlucht, die zo'n 190km duurde, geen kans op slagen. Ook Veuchelen, die het nog even alleen probeerde, moest zich gewonnen geven. De Belg capituleerde net na de laatste Eneco Bonificatiesprint. Daar sprintten Tom Boonen en Lars Boom voor de laatste boniseconden. De Belgische kampioen haalde het en reed zo virtueel in de witte leiderstrui.

In de laatste kilometer reed plots Graeme Brown alleen op kop, maar John Degenkolb haalde hem simpel terug. Daarna zette John Degenkolb Kittel perfect af en de Duitser bedankte zijn ploegmaats met een tweede ritzege. Jurgen Roelandts en Giacomo Nizzolo vulden het podium aan. Boonen eindigde als vierde en is de nieuwe leider. Kittel draagt vanaf nu de Lotto Puntentrui. Laurens De Vriese behield zijn Primus Strijdlusttrui.