Kittel haalt het vlot in Middelburg
Cor Vos
Marcel Kittel heeft zich de snelste getoond in de eerste rit van de Eneco Tour. De jonge Duitser haalde het na een sprint en is meteen ook de eerste leider.
De Eneco Tour 2012 ging van start in Waalwijk. Veel aandacht ging daar natuurlijk uit naar Contador. Na een moeilijke periode maakte de Spanjaard zijn comeback als wielrenner in de Eneco Tour. Tijdens de openingsrit hield Contador zich zoals verwacht wel een beetje op de vlakte.

Na amper 2km gingen twee renners al in de aanval. De Belg Staf Scheirlinckx kreeg het gezelschap van de Spanjaard Pablo Urtasun Perez. Het peloton liet het duo lang begaan en de twee fietsten een maximale voorsprong van 10 minuten bij elkaar. Hierdoor konden de twee de Eneco Bonificatiepunten en de Primus Checkpointpunten onder elkaar verdelen. Als was er van verdelen weinig sprake. Urtasun Perez pakte onderweg alles wat er te pakken viel. De renner van Euskaltel-Euskadi hield er de zwarte Primus strijdlusttrui aan over.

In een rustig tempo (33km/u) werden de eerste 100km afgelegd. Ongeveer halfkoers versnelde het peloton dan toch en in mum van tijd waren de leiders hun voorsprong kwijt. Op 70km van de meet greep het peloton Scheirlinckx en Urtasun Perez. Geen enkele ploeg nam daarna echt de koers in handen. Al moet gezegd dat Team Saxo Bank-Tinkoff Bank en Rabobank veel werk opknapten. Op 2km van de meet ging het peloton tegen de grond. Hierdoor kregen we een aparte sprint. Daarin haalde Marcel Kittel het zonder problemen. Hij kwam wel vroeg op kop, maar hield Arnaud Demare en Taylor Phinney simpel af.

Dinsdag staat de ploegentijdrit in Sittard op het programma. Deze rit tegen de tijd is het ideale moment om te ontdekken wat we mogen verwachten van het komende wereldkampioenschap. Ook daar staat er een tijdrit met ploegen - en dus niet met landen - op het programma.