U bezoekt momenteel editie 2010 van enecotour.com.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Parcours
Etappeschema Eneco Tour 2010
Datum Start Finish Omschrijving Lengte Gedetailleerd parcours Kaart Profiel
Dinsdag 17/08 Steenwijk (NL) Steenwijk (NL) Proloog 5,2 km
>>
>>
 
Woensdag 18/08 Steenwijk (NL) Rhenen (NL) Rit 1 178 km
>>
>>
 
Donderdag 19/08 St. Willebrord (NL) Ardooie (B) Rit 2 198,5 km
>>
>>
 
Vrijdag 20/08 Ronse (B) Ronse (B) Rit 3 191,8 km
>>
>>
>>
Zaterdag 21/08 St-Lievens-Houtem (B) Roermond (NL) Rit 4 214,4 km
>>
>>
 
Zondag 22/08 Roermond (NL) Sittard (NL) Rit 5 204,0 km
>>
>>
>>
Maandag 23/08 Bilzen (B) Heers (B) Rit 6 205,6 km
>>
>>
>>
Dinsdag 24/08 Genk (B) Genk (B) Ind. tijdrit 16,9 km
>>
>>
>>

Het parcours van de Eneco Tour, dit jaar van 17 tot en met 24 augustus, is bekend gemaakt. De Eneco Tour, de enige meerdaagse etappewedstrijd van Nederland en BelgiŽ in de UCI ProTour, zal van start gaan in het Nederlandse Steenwijk en eindigen in het Belgische Genk.

De Eneco Tour zal net als in 2009 van dinsdag tot en met dinsdag gereden worden, waardoor er een goede overbrugging mogelijk is voor de renners en ploegen naar de Vuelta, het volgende evenement in de UCI World Calendar. Het volledige programma:

 • Maandag 16-8 Ploegenpresentatie Steenwijk(NL)
 • Dinsdag 17-8 Proloog Steenwijk(NL) 5.2 km
 • Woensdag 18-8 1e etappe Steenwijk(NL) - Rhenen(NL) 178.0 km
 • Donderdag 19-8 2e etappe Sint Willebrord(NL) - Ardooie(B) 198.5 km
 • Vrijdag 20-8 3e etappe Ronse(B) - Ronse(B) 191.8 km
 • Zaterdag 21-8 4e etappe St-Lievens-Houtem(B) - Roermond(NL) 214.4 km
 • Zondag 22-8 5e etappe Roermond(NL) - Sittard(NL) 204.0 km
 • Maandag 23-8 6e etappe Bilzen(B) - Heers(B) 205.6 km
 • Dinsdag 24-8 Individuele tijdrit Genk(B) - Genk(B) 16,9 km


 • De totaalafstand bedraagt 1214.4 km.
Eneco Tour directeur Rob Discart: "Het parcours staat garant voor een spannende Eneco Tour, maar de renners zullen uiteraard het koersverloop bepalen. De opbouw voldoet aan de voorwaarden die wij onszelf voor de Eneco Tour jaarlijks stellen: Nederland en BelgiŽ moeten een goede evenwichtige verdeling kennen in de etappes, zowel sprinter, tijdrijder als klassementsrijder moet aan bod komen en er moet een logische sportieve opbouw in het parcours zitten, waardoor de Eneco Tour tot het eind spannend kan blijven. Dat wij er dankzij de verschillende steden en gemeenten opnieuw in geslaagd zijn om de mooiste fietsgebieden van de lage landen aan te doen, toont aan dat de Eneco Tour leeft onder de wielerliefhebbers."

Dit jaar vindt "le grand dťpart" van de Eneco Tour plaats in Steenwijk, boegbeeld van de gemeente Steenwijkerland in de provincie Overijssel, waarna de karavaan via Flevoland, Drenthe, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Zeeland naar BelgiŽ trekt. De tweede dag in BelgiŽ rijdt het peloton door de Vlaamse Ardennen, op het terrein van de Ronde van Vlaanderen. De daaropvolgende twee Nederlandse dagen zullen afgesloten worden met de Koninginne-etappe op zondag in het Limburgse Heuvelland, bekend van de Amstel Gold Race. Na een passage op maandag langs een stuk Ardennen, eindigt de Eneco Tour 2010 met een individuele tijdrit in Genk op Belgische bodem.

De Eneco Tour zal dit jaar in Nederland dagelijks voorafgegaan worden door de Eneco Kidsride, een recreatief fietsevenement voor de jeugd van 7 tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen op het afgesloten finaleparcours onder aanvoering van Leontien Zijlaard-van Moorsel en Michael Boogerd kennis maken met fietsen in een professionele omgeving. Eneco probeert hiermee kinderen te enthousiasmeren vaker de fiets als vervoermiddel te gebruiken.

Uitgebreidere beschrijving van de verschillende etappes
De etappes naar Roermond en Ardooie zullen naar verwachting mogelijkheden bieden aan de sprinters van het peloton. De finale in Rhenen met de aankomst op de Grebbeberg kan mogelijk voor enkele verrassingen zorgen. De klassementsrijders zullen met de ritten naar Ronse, Sittard en Heers een mooie gelegenheid vinden om hun ambitie voor eindwinst kracht bij te zetten.
 • 17/8 Proloog Steenwijk
  De proloog over een afstand van 5.2 km vindt plaats in het mooie historische stadje Steenwijk in de mooie landelijke gemeente Steenwijkerland. De start is op de Markt, in het hart van deze fietsgekke stad met een lange wielertraditie, het jaarlijkse Spektakel van Steenwijk. Het vlakke parcours met een minimum aan bochten eindigt ter hoogte van het station. De Eneco Kidsride, onder leiding van Leontien Zijlaard-van Moorsel en Michael Boogerd, zal voorafgaand aan de proloog van de profrenners op het parcours worden gereden.


 • 18/8 1e etappe Steenwijk - Rhenen
  Na het vertrek uit Steenwijk zal er eerst nog zo'n 50 kilometer door Overijssel gereden worden. De polders van Overijssel zullen de aanloop vormen van een rit die zijn finale kent op en rond de Grebbeberg en Rhenen. Na ongeveer 155 km wordt de Grebbeberg een eerste maal beklommen en volgt een lokale ronde van circa 20 kilometer in en rond Rhenen. Het Paardenveld in Rhenen zal beklommen worden net als in de 1e etappe van de Giro d'Italia waarna de renners via Veenendaal, het Binnenveld en Achterberg terug naar de Grebbeberg rijden, waar zich tijdens de Giro-passage tienduizenden toeschouwers hadden verzameld. De aankomst wordt bereikt na 178 km en ligt, na een klim van 600m, op het hoogste punt van de Grebbeberg.


 • 19/8 2e etappe : Sint Willebrord - Ardooie
  De tweede etappe in lijn van de Eneco Tour 2010 begint in Sint Willebrord, roemrucht wielerkerkdorp in de gemeente Rucphen in het Nederlandse West-Brabant, waar de start plaatsvindt in het centrum. Via Zeeland en de Westerscheldetunnel gaat de tocht richting BelgiŽ. Na Aalter, nog startplaats in 2009, gaat de rit richting West-Vlaanderen voor de finale van deze tweede etappe. Na de passage in Ardooie wordt ťťn plaatselijke ronde van 14.5 km gereden. De aankomstlijn ligt na ongeveer 198.5 km opnieuw in de Stationsstraat, waar in 2008 Tom Boonen en vorig jaar Tyler Farrar nog de bloemen pakten.


 • 20/8 3e etappe : Ronse - Ronse
  De gemeente Ronse, gelegen in het hartje van de Vlaamse Ardennen maar o.a. ook bekend van zijn wereldkampioenschappen op de Kruisberg (Beheyt-Van Looy / Criquilelion-Bauer met Fondriest als winnaar), is gastheer voor deze eerste koninginnenrit. Door de ideale ligging kan een attractief parcours worden uitgetekend. Na een rustige aanloop vormen gekende hellingen uit de Ronde van Vlaanderen maar ook minder gekende hellingen in Henegouwen de ingrediŽnten van deze derde rit in lijn. Via Brakel met de Berendries, Valkenberg en Tenbosse gaat het richting Kanarieberg, Kruisberg en Oude Kwaremont naar de eerste aankomstpassage in Ronse. Na de passage van de aankomst volgen de hellingen in Henegouwen zoals Quatre Vents en vormen de tweede passages van de Kanarieberg, de Kruisberg en de Oude Kwaremont de laatste hellingen van de dag. Na een afdaling van een viertal km kennen we de winnaar van deze etappe.


 • 21/8 4e etappe : St-Lievens-Houtem - Roermond
  De start van de langste etappe van de Eneco Tour ligt op de gezellige Markt van St-Lievens-Houtem. Via een snel en vlak parcours, dat via een groot gedeelte van de provincies Oost-Vlaanderen, Brabant en de Antwerpse Kempen loopt, bereiken we na ongeveer 175 km de Nederlandse grens ter hoogte van Maaseik en wordt de Maas overgestoken. Via o.a. Echt, St. OdiliŽnberg en Melick gaat het snel richting Roermond waar na de eerste passage van de aankomstlijn een lokale ronde van 13.2km wordt afgelegd. Na 214.4 km bereikt het peloton de finish en is de winnaar bekend.


 • 22/8 5e etappe Roermond - Sittard
  De start van deze Limburgse Koninginnenrit vindt plaats in het centrum van Roermond op de historische Markt bij het stadhuis. Het peloton zal in deze koninginne-etappe snel op zoek gaan naar de heuvelzone van Zuid-Limburg. In deze 204.0 km lange rit zitten alle bekende beklimmingen zoals Adsteeg, tweemaal Cauberg, Loorberg, Camerig, Eyserbosweg, Hulsberg, Fromberg en niet te vergeten de Doodeman, de evenknie van de Keutenberg. In de finaleomloop nabij Sittard zijn de Schatsberg bij Oirsbeek, de klim op Instituut St. Pergamijn en de BergstraŖe in het Duitse Hillensberg opgenomen. De finish is weer in het centrum van Sittard op de Engelenkampstraat bij het stadhuis van de gemeente Sittard-Geleen.


 • 23/8 6e etappe Bilzen - Heers
  Deze laatste etappe-in-lijn wordt gekenmerkt door zijn passage langs de Ardennen (het deel dat ook het decor vormt van gekende Ardense klassiekers als Waalse Pijl en GP van WalloniŽ). Na de ritten van vrijdag en zondag een uitstekend dessert dat zonder twijfel een niet onbelangrijk aandeel kan hebben in het bepalen van winst en verlies van deze Eneco Tour 2010. Na de start op de Markt van Bilzen, (onder meer start en finishlocatie van de Ronde van BelgiŽ, waar Tchmil won en afscheid nam) volgt een rustige aanloop richting Heers. Na een eerste passage wordt het peloton opgewarmd met een tochtje door Limburgs Haspengouw en wordt een tweede passage voorzien in Heers na ongeveer 65 km. Vanuit Heers gaat het dan richting Hoei waar de beklimmingen van de Cote de Thon, Ben-Ahin en de Muur van Hoei en de aanzet vormen van de finale van deze rit. In de finale vinden we de Muur van Amay en een kasseienstrook van 1.5 km als laatste scherprechters op weg naar Heers waar dan een rechtstreekse aankomst is voorzien.


 • 24/8 7e etappe - Individuele tijdrit in Genk
  Het prachtige centrum van Genk vormt het decor voor de start en aankomst van de individuele tijdrit, afsluiter van deze Eneco Tour 2010. De start is op het Stadsplein tegenover het Stadhuis. Het parkoers werd uitgetekend in samenwerking met Carlo Bomans, Belgisch bondscoach, en omvat een vlot lopend parkoers met een lengte van 16,9 km. Het laat tijdrijders toe om met een minimaal gebruik van de remmen het licht glooiende parkoers af te leggen en hun specialiteit maximaal te benutten. De aankomst ligt op de Europalaan, waardoor veel ruimte wordt geboden aan renners en publiek. Op het podium, geplaatst op de Europalaan, zullen alle laureaten worden gehuldigd.