De Driedaagse Brugge - De Panne neemt dit jaar een compleet nieuwe start. De organisatie pakt uit met een nieuw concept dat uitmondt in twee dagen topkoers. Op donderdag 22 maart worden wereldkampioene Chantal Blaak en Jolien D'Hoore de blikvangers bij de vrouwen. Een dag eerder (st)rijden de mannen tussen Brugge en De Panne. Deze op en top West-Vlaamse koers mag liefst 5 ploegen uit de WorldTour verwelkomen.

De verschuivingen op de internationale wielerkalender maakten snel duidelijk dat er geen plaats meer was voor een driedaagse rittenwedstrijd in het Vlaamse voorjaar. En dus ging de organisatie de uitdaging aan om op zoek te gaan naar een nieuw concept. Het waardig én innoverend programma van de Driedaagse Brugge - De Panne 2018 bestaat uit een eendagskoers buiten categorie (UCI 1.HC) voor de mannen op woensdag 21 maart en een eendagskoers voor vrouwen op donderdag 22 maart. Deze nieuwe vrouwenwedstrijd is dankzij het WorldTour-statuut meteen een koers van het allerhoogste niveau. Op deze manier willen organisatoren Golazo sports en KVC Panne Sportief hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen.

DRIEDAAGSE BLIJFT DRIEDAAGSE

Het is de bedoeling om ook de mannenwedstrijd in de toekomst op te waarderen tot een WorldTour-wedstrijd. De naam van de wedstrijd zal niet veranderen. De Driedaagse is een begrip bij elke wielerliefhebber en die bekendheid wil de organisatie dan ook behouden. Bovendien sluit de organisatie niet uit dat de wedstrijd volgend jaar opnieuw naar drie dagen gaat, in welke vorm dan ook. De vernieuwde Driedaagse start in Brugge en eindigt in De Panne en blijft bewust weg uit de Vlaamse Ardennen, dit om de koers een heel eigen gezicht te geven. De Driedaagse blijft op West-Vlaams grondgebied met de wind, kasseien, duinen en de Moeren als bekende karakteristieke elementen. Er wacht het peloton met de Kemmelberg slechts één beklimming.

BELGISCHE EN INTERNATIONALE TOPPERS

De Driedaagse 'new look' kan rekenen op een sterk deelnemersveld. Met Quick-Step Floors (Dries Devenyns), Lotto Soudal (André Greipel), Team Katusha-Alpecin (vermoedelijk Marcel Kittel), Mitchelton-Scott (Mathew Hayman) en Bora-Hansgrohe (Lukas Postlberger) verschijnen er vijf WorldTour-ploegen aan de start in Brugge. Bovendien nemen met Veranda's Willems-Crelan (Wout Van Aert), Wanty-Groupe Gobert (Timothy Dupont), Topsport Vlaanderen-Baloise en WB Aqua Protect Veranclassic alle Belgische Pro Continentale ploegen deel. Ook het Nederlandse Roompot-Nederlandse Loterij en de Franse ploegen Cofidis (met wellicht Nacer Bouhanni) en Vital Concept (Bryan Coquard) tekenen present.

Bij de vrouwen zullen er 24 ploegen uit 12 landen aan de start komen. Daarbij alle 15 ploegen uit de UCI WorldTour, op Astana na. Met Lotto Soudal Ladies, Doltcini-Van Eyck Sport, Experza-Footlogix en Health Mate-Cyclive Team komen er vier Belgische ploegen aan de start in De Panne. Belgisch kampioene Jolien D'Hoore, die voor het Australische Michelton-Scott rijdt, behoort met haar snelle benen tot de absolute topfavorieten. Ook Lotte Kopecky en Ann-Sophie Duyck zullen zich voor eigen volk willen tonen. Internationale kleppers op de deelnemerslijst zijn de Nederlandse wereldkampioene Chantal Blaak, haar landgenote en olympisch kampioene Anna Van der Breggen, de Amerikaanse Coryn Rivera, de Britse Elizabeth Deignan, de Finse Lotta Lepistö en de Australische Chloe Hosking.