De cross van Zonhoven staat al sinds 2005 op de kalender. Oorspronkelijk vaak in oktober, maar door de organisatie van het EK in Hoogstraten in 2009 werd Zonhoven begin 2010 uitzonderlijk een keer op de zondag na het WK georganiseerd. Zdenek Stybar vocht er als kersvers wereldkampioen in zijn nieuwe regenboogtrui een pittig duel uit met Sven Nys die uiteindelijk de zege pakte.

Er waren dat jaar nogal wat vernieuwingen want Zonhoven trad dat jaar voor de eerste keer toe tot de Superprestige en de mythische kuil werd ook dat voorjaar voor het eerst gebruikt in het parcours.

Sportfunctionaris Lode Welkenhuysen herinnert het zich nog alsof het gisteren was: "De gemeente Zonhoven had de eerste twee edities van de cross zelf georganiseerd. In 2007 kwam Hans Van Kasteren het team vervoegen en als manager van het Fidea team nodigde hij het jaar erna een hele reeks makelaars uit die onder begeleiding van de profs enkele rondjes op het parcours konden testen."

"Bij het diner na de training kwamen Erwin Vervecken en Tom Meeusen ons opzoeken met de vraag waarom we die kuil niet in het parcours integreerden. Die lag immers maar 20 meter voorbij het keerpunt op het circuit dat toen gebruikt werd en zou perfect passen in de zandomloop van Zonhoven. En zo geschiedde want op 7 februari 2010 werd er voor het eerst in de cross naar beneden gedoken. Bij de nieuwelingen won ene Mathieu Van der Poel en zijn broer David was de beste bij de junioren. De vrouwen zouden pas in 2011 aantreden in Zonhoven maar bij de mannen elites was het spannend tot op de streep met een zestal dat streed voor de overwinning."

Bart Wellens was er die dag ook bij en herinnert zich nog de schrik van de renners bij de start voor de eerste passage naar beneden:" Ik had bij de jeugd al enkele valpartijen gezien en wilde geen risico's nemen. Voor de start had ik al beslist dat ik bovenaan zou afspringen en naar beneden zou lopen. Dat zat zo in mijn hoofd en dan zou ik het ook zo doen tijdens de wedstrijd zelf. Indien er valpartijen zouden zijn, kon ik ze ook beter ontwijken. Uiteindelijk is er in die start niks gebeurd, maar ik ben ook geen plaatsen verloren met naar beneden te lopen. De jaren erna ben ik uiteraard wel naar beneden gereden..."

BOOST VOOR TOERISME

"Door de intrede van de Kuil is het natuurgebied van Molenheide/Teut enorm geëxplodeerd op toeristisch vlak. Dit uit zich in de vele sporters die elk jaar de Kuil komen verkennen. Zowel fietsers, lopers, wandelaars, ruiters en menners vinden de weg naar de Kuil. Ook de nabij gelegen camping Holsteenbron heeft een gevoelige stijging gekend van het aantal gasten", aldus Welkenhuysen.