Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) volgde zichzelf op als winnaar in Zonhoven. Met zijn tweede zege in de Superprestige blijft hij leider in het algemeen klassement. "Ik wil mijn vorm van in de Verenigde Staten terug."

Vorig jaar moest de Nederlander nog een duel tot op de streep uitvechten met Wout van Aert (Crelan-Charles), dit jaar kon hij na een aantal ronden al beginnen denken aan welk zegegebaar hij zou maken. "Het parcours is te lastig om te denken dat dit een makkelijke dag was", tempert hij meteen. "Ik startte niet super en besloot het de eerst ronden rustig aan te doen. Dat had ik niet bedacht op voorhand, maar ik had gewoon het gevoel dat ze stevig doorvlamden die eerste ronde."

Hij kwam al snel bij zijn eeuwige rivaal Wout alvorens die achter te laten na een pijlsnelle passage in de kuil. "Wout lag constant op vijftien, twintig seconden. Eén foutje en hij zou er terug bij geweest zijn. Ik viel twee keer, maar nooit raakte ik in paniek. De warmte pakte ik aan zoals in de cross in Iowa: met een ijsvest aan de opwarming doen."

Van der Poel had één advies voor wie zelf ooit eens in de kuil wil duiken. "Zet je verstand op nul en vind het goede spoor. Elk jaar lijkt daar meer volk te staan. Ongelooflijk, die ambiance. Het maakt het één van de mooiste crossen van het jaar."

Nochtans leek dit het ideale parcours voor van Aert om van der Poel eindelijk eens te verslaan. "Wout kan hier zijn vermogen inderdaad goed kwijt. Maar iedereen ziet dat dit een speciale cross is. Dat ik wegloop van Wout, is niet zozeer toeval. Door mijn knieblessure deed ik vorig jaar minder looptrainingen, nu kan ik weer volop lopen zoals ik wil. Ik heb hier ook meer passages waar ik naar uitkijk."

Deze week trainde de Nederlander zowaar nog op duur en interval, aanzien als training om de basisconditie te halen. "Ik heb een zware week achter de rug, want ik trainde tweemaal per dag. Ik wil immers mijn niveau van de VS terug, die door de jetlag wat weg is. "