Een indrukwekkende Jens Dekker (Beobank-Corendon) heeft de tweede Superprestigemanche in Zonhoven gewonnen. De Nederlandse tweedejaarsbelofte liet geen spaander heel van de tegenstand en zette een sterke Toon Vandenbosch op een minuut.

Dekker won de eerste manche in Gieten en had zich goed geïnformeerd bij de junioren. Die vertelden hem dat indelen van primordiaal belang was door de warmte in Zonhoven, dus ging de Nederlander rustig van start. Sieben Wouters startte als beste, Tom Pidcock leek op weg naar een mooi debuut bij de beloften. In de kuil donderde hij net als een vijftal andere beloften het zand in. De Brit begon dan maar aan een dolle achtervolging.

Dekker koos op de zware zandstroken vaak een andere weg en liet zich verrassen door een aanval van Thijs Aerts. Maar in een mum van tijd piloteerde de leider in de Superprestige zich toch naar de eerste plaats in de race. Hij reed boven waar de rest stilstond en weg was hij. Ze zagen hem maar na de aankomst terug.

In de achtergrond kwam Pidcock na allerlei inhaalmanoeuvres nog op een vierde plaats, maar maakte toen een foutje. Thomas Joseph reed alleen op een tweede stek en werd gevolgd door Aerts. Een sterke Toon Vandenbosch, eerstejaars pas, kwam pas in de laatste drie ronden onder stoom en schoof nog voorbij Joseph. Die hield zijn derde plaats vast, Pidcock moest tevreden zijn met een verdienstelijke vierde stek. Sieben Wouters eindigde vijfde, Jelle Schuermans zesde.

Dekker: 'Mezelf niet opgeblazen'

Jens Dekker had vorig jaar een rotseizoen, maar is nu langzaamaan aan het uitgroeien tot dé man bij de beloften. "Ik had het niet echt verwacht op dit parcours", gaf hij eerlijk toe. "Ik hoorde van enkele junioren dat de warmte ervoor zorgde dat je echt moest indelen om te kunnen winnen. Ik zat nogal ver en zag plots dat Thijs zover voorop zat. Ik kon er snel naartoe en kon hem bergop lossen."

Het leek allemaal vlot te gaan, maar Dekker zag wel af. "Crossen is nooit comfortabel. Ik heb mezelf wel nooit opgeblazen. Crossen in de warmte in combinatie met het zand en de langzame loopstroken is dit echt heavy. Mijn bidon was volledig leeg in de laatste ronde.

Vandenbosch: 'Had dit niet verwacht'

Neem die quote maar aan voor waar, want de eerstejaars moest na de aankomst zijn moeder nog om schoenen voor het podium sturen. "Ik had dit echt niet verwacht hé", lachtte hij. "Ik profiteerde van een foutje van Adam Toupalik om alleen naar Thomas te rijden. Dit is mijn beste resultaat bij de beloften, afgezien van een zege in een B-cross. Dit parcours ligt me samen met Koksijde het meeste. De warmte maakte het lastig, zeker omdat het zand extra warmte geeft."