De verkiezing van de nieuwe Koning Winter, de beste veldrijder van het afgelopen seizoen, is dit jaar uitgedraaid op een solo slim van de man die zowat alles won wat er te winnen viel. Met uitzondering van die ene dag begin februari, toen hij de wereldtitel aan Wout van Aert moest laten.

Zowel de stemgerechtigden uit de vakjury als de kiezers uit de lezersjury mochten vier namen naar voren schuiven die respectievelijk 5, 3, 2 en 1 punt(en) toebedeeld kregen. Die punten wogen telkens voor 50 % door. Mathieu van der Poel kwam in quasi alle lijstjes als winnaar uit de bus. Bij de lezersjury koos 86 % voor Mathieu als laureaat, terwijl Sanne Cant en Wout van Aert beiden in 4 % van de lijstjes als primus werden vermeld. Ook bij de vakjury koos maar liefst 80 % voor Mathieu.

De strijd voor plek twee werd afgetekend gewonnen door Sanne Cant. Bij de lezersjury figureert Sanne in 46 % van de lijstjes op de tweede plaats, terwijl Wout van Aert het met 16 % van de vermeldingen moet stellen. Ook bij de vakjury zien we eenzelfde trend en is Sanne zelfs in twee gevallen de primus - nog voor Mathieu.

Kortom: een weinig verrassende uitslag na een seizoen waarin Mathieu naast de drie klassementen ook de Nederlandse en Europese titel won. Bovendien is de getalenteerde Nederbelg resoluut leider in de UCI-ranking. Het is echter vooral de manier waarop Mathieu de voorbije maanden iedereen overklaste die hem meer dan ooit de verdiende "Koning Winter" maakt. Paul Herygers: "Mathieu is een klasse apart, en dat heeft hij de voorbije maanden meer dan bewezen. Als je van een ander toptalent als Wout van Aert zo de maat neemt in 90 % van de koersen, dan behoeft het geen verder betoog dat hij de man van het seizoen is. Sanne Cant heeft eveneens een schitterende campagne achter de rug, maar haar overwicht was niet zo overweldigend als dat van Mathieu."

OOK CANT OP 1

Toch zijn er zowel bij de lezersjury als de vakjury mensen die Sanne zonder nadenken op één hebben gezet. De modderkoningin kon een tweede keer de regenboogtrui veroveren en was de beste in de Superprestige en Wereldbeker. Enkel in de DVV Verzekeringen Trofee moest ze haar meerdere erkennen in een sterke Katie Compton: "Als je naar de waarde van de prijzen kijkt, dan weegt zo'n wereldtitel toch meer door dan de klassementen. Het vrouwenveldrijden is spannender en internationaler dan dat van de mannen en is de afgelopen jaren enorm geëvolueerd", stelt Herygers.

Na Mathieu en Sanne is Wout van Aert een mooie derde. De wereldkampioen wordt vooral geprezen voor zijn doorzettingsvermogen in wat voor hem al bij al een moeilijk jaar was. Dat hij via een speciale voorbereiding met veel stages toch nog de wereldtitel kon grijpen, oogst veel lof. Wout heeft op het goeie moment gepiekt, klinkt het unisono.

Voor de vierde plaats waren er verschillende gegadigden. Laurens Sweeck scoorde het best bij de lezersjury, terwijl Toon Aerts het vanwege zijn regelmaat en goede eindnotering in de klassementen haalde bij de vakjury. Ook Katie Compton scoort goed dankzij haar eindzege in de DVV Verzekeringen Trofee en tweede plaats op het wereldkampioenschap.

De nieuwe "Koning Winter" werd plechtig in de bloemetjes gezet tijdens de Soudal Cyclocross Masters in Waregem, als afsluiter van een mooi seizoen. Voor Mathieu is het de derde zege in dit prestigieuze klassement, nadat hij eerder ook al in 2015 en 2017 tot winnaar werd gekozen. Zo komt hij op gelijke hoogte met die andere grote, Sven Nys.