Op woensdag 21 februari vindt de Soudal Cyclocross Masters plaats in Waregem. Dit jaar introduceert het event een nieuwe discipline ter gelegenheid van de afsluiter van het seizoen. De tijdrit en estafette van de voorgaande jaren worden vervangen door een nieuw concept: Hold your Horses.

Bij Hold your Horses stellen alle renners zich op aan het begin van de laatste rechte lijn. Bij het eerste startschot moeten de deelnemers in hun pedalen klikken en voor onbepaalde tijd surplacen tussen de start en de aankomstlijn. Wie voet aan grond zet, over de aankomst rijdt of de nadar vastneemt, zet zichzelf buitenspel en wordt gediskwalificeerd. Andere renners hinderen is natuurlijk ook verboden.

Na één tot twee minuten (variabele tijd die niet wordt meegedeeld aan de renners) klinkt het echte startschot en moeten de renners een kortere ronde rijden door het park om zo na een ongeveer 1 kilometer terug over de meet te passeren.

Het is dus zaak om zo kort mogelijk tegen de aankomstlijn te surplacen om zo vanaf de eerste lijn te vertrekken. Het rondje is immers maar een kilometer lang en wie niet in polepositie mee vertrekt, dreigt te laat te komen.

De mannen rijden in twee heats van 12 waarbij de eerste 6 doorstoten naar de finale. Bij de vrouwen is er een directe finale.

- 18u20: Heat 1 Mannen Elites
- 18u28: Heat 2 Mannen Elites
- 18u36: Finale Vrouwen Elites
- 18u44: Finale Mannen Elites

Het overige programma blijft grotendeels hetzelfde:

- 15u: jeugdinitiaties
- 16u30: losrijden renners
- 18u00: presentatie renners
- 18u20: Hold you Horses
- 19u00: ION High Jump
- 20u00: wedstrijd elite vrouwen
- 20u30: wedstrijd elite mannen
- 21u10: podiumceremonies