Geen honderdste zege voor Sanne Cant in de Soudal Classics Waaslandcross. De wereldkampioene moest in Sint-Niklaas de duimen leggen voor een indrukwekkende Lucinda Brand. Sophie De Boer werd derde.

Lucinda Brand greep al in de eerste ronde de macht. De Nederlandse profiteerde optimaal van een mislukte start van Sanne Cant om een kloofje te slaan. De wereldkampioene kende pech met haar klikpedaal en verloor al snel vijftien seconden.

Een trio met Annemarie Worst, Ellen Van Loy en Loes Sels zette de achtervolging in op Brand, maar de oud-winnares van de Omloop Het Nieuwsblad reed seconde per seconde verder weg.

In de derde van zeven rondes kwam een ontketende Cant terug boven water. De Lilse probeerde de scheve situatie recht te zetten en naderde in de slotronde nog tot op zes seconden van Brand, maar slaagde er niet meer om de kloof helemaal dicht te rijden.

Zo rondde Brand haar indrukwekkende solo met succes af, Cant strandde op een handvol seconden op de tweede plaats. Sophie De Boer mocht als nummer drie mee op het podium.

'Verdiende winnaar'

Ondanks nog een schuiver op het eind, haalde Brands de zege binnen. "Dat was even ongelukkig", lacht ze, "maar gelukkig verloor ik niet al te veel tijd. Ik bleef rustig, want ik wist dat ik een mooie voorsprong had, maar toch kwam ze nog even sterk opzetten. Gelukkig had ik nog iets in de benen, wist ik rustig te blijven en pak ik de zege. Hier ben ik heel blij mee."

Sanne Cant kon leven met haar tweede plaats. "Lucinda is de verdiende winnaar", zei de wereldkampioene. "Als je van bij de start kan wegrijden, ben je duidelijk de sterkste. Zelf zat ik bij de start niet meteen in mijn klikpedaal en verloor ik heel wat posities. Ik probeerde wel op te schuiven, maar dat duurde toch een tijdje. Toen ik eindelijk vooraan was, had Lucinda al 15 of 20 seconden voorsprong. Dat is veel natuurlijk."

Cant probeerde wel in de achtervolging, vooral in ronde vier versnelde ze hard, maar tevergeefs. "Veel steun kwam er niet van de anderen, Arzuffi was de enige die een handje toestak, maar we kwamen niet echt dichter. Ze was echt wel sterk. Ik hoorde wel dat ze een probleempje had in die voorlaatste ronde, maar veel tijd verloor ze niet echt. Ik word tweede, die honderdste overwinning komt er wel, ofwel nog dit jaar ofwel in 2018. Het is niet dat ik daar de hele tijd mee bezig ben. Zaak is nu om in deze periode gezond te blijven en jezelf te blijven verzorgen."