Nikki Brammeier heeft de Soudal Jaarmarktcross in Niel op haar palmares geschreven. De Britse reed na een aanval in de slotronde solo naar de overwinning. Alice Maria Arzuffi en Ellen Van Loy werden tweede en derde. Sanne Cant kwam door een vroege val niet in het wedstrijdverhaal voor.

Kersvers Europees kampioene Sanne Cant kon zaterdag in Niel vijf op een rij scoren, maar de wereldkampioene zag haar kansen op een nieuwe zege al na één ronde in het water vallen. Na een schuiver op het asfalt kon Cant na materiaalpech pas als twintigste haar wedstrijd hervatten. Ze bereikte uiteindelijk als tiende de finish. 


Het wegvallen van Cant bood de andere dames een uitstekende kans om hun palmares wat op te smukken. Een sterke Loes Sels nam het commando over en kreeg het gezelschap van Nikki Brammeier. Ook Ellen Van Loy, door Cant meegesleurd in haar val, wist haar wagonnetje voorin nog aan te pikken na een pittige achtervolging. 

De kaarten leken geschud, de podiumplaatsen leken vast te liggen. Sels schudde nog een paar keer aan de boom, maar kreeg geen ruimte van Brammeier en Van Loy. 

Een finale met drie? Niet dus. Bij het ingaan van de slotronde kwam plots Alice Maria Arzuffi de orde verstoren. De Italiaanse probeerde iedereen te verassen met een spelletje 'erop en erover', maar werd al snel terug tot de orde geroepen. 

Een poging van Brammeier kende meer succes. De Britse kampioen nam bij de laatste doortocht door de weide enkele meters en zag haar concurrentes pas terug na de finish. In de sprint om de tweede plaats nam Arzuffi makkelijk de maat van Van Loy en Sels.

BRAMMEIER: 'PLAN GOED UITGEVOERD'

Voor Brammeier was de zege in Niel haar eerste overwinning in bijna twee jaar. "Ik was met een plan aan de start verschenen en heb dat goed kunnen uitvoeren", reageerde de Britse kampioene. "Ik probeerde zo veel mogelijk energie te sparen en heb ervoor gekozen om maar één keer van fiets te wisselen. Dat heeft goed uitgedraaid."

"Ik heb lang gewacht op deze overwinning. De voorbije jaren verliepen met ups en downs. Door ziekte verscheen ik niet altijd heel goed aan de start. Hopelijk kan ik aan deze zege een vervolg breien met een aantal podiumplaatsen."

CANT: 'MIJN VERANTWOORDELIJKHEID GENOMEN'

Voor Sanne Cant zat de wedstrijd er al na één ronde op. Na een val kon ze pas als twintigste terug vertrekken. "Misschien ging ik iets te snel door die bocht. Door de witte lijnen op de grond en het slijk op de banden was het heel glad. Na die val stonden mij stuur en zadel scheef. Ik had hulp nodig om dat terug recht te krijgen."

"Ik heb ervoor gekozen om toch door te rijden. Anders was het toch een verloren dag. Bovendien heb ik als wereldkampioene een verantwoordelijkheid, die ben ik niet uit de weg gegaan. Het was mooi hoe de fans me na die val zijn blijven aanmoedigen.