Evie Richards heeft op een prachtige manier haar eerste grote zege geboekt op de Citadel van Namen. De piepjonge Britse liet in de zesde manche van de Telenet UCI World Cup, alsook een Soudal Classic, Nikki Brammeier en Eva Lechner achter zich.

Eva Lechner nam de beste start en stortte zich als eerste in de diepte. Ook op de hellingen liet ze zich niet doen, Nikki Brammeier en Kaitlin Keough bleven in de buurt, verderop volgden Katarina Havlikova en Katie Compton. Wereldkampioene Sanne Cant kende een rotstart en bevond zich niet in de voorste gelederen.

De Italiaanse leidster gebruikte haar mountainbike-ervaring op de schuine helling om de tegenstand onder druk te zetten. Maar door twee lekke banden viel de mountainbikester terug. De amper twintigjarige Evie Richards achtte haar moment gekomen. Met nog twee ronden te gaan reed de Britse vol overtuiging weg van de rest. Intussen bleef Cant vechten voor een verre toptienplaats.

De eenzame leider rondde haar indrukwekkende solo, een prestatie waar ze zelf van stond te kijken toen ze vol verwondering over de meet kwam. Brammeier consolideerde haar tweede plaats, Lechner knokte zich terug naar de derde plaats.

Richards: "Nog niet veel op crossfiets gezeten dit seizoen"

Ze was al wereldkampioene bij de U23, maar zo'n mooie overwinning op dit parcours zag wellicht niemand aankomen. "Toen ik startte, had ik dit helemaal niet verwacht", trad Richards de rest van de buitenwereld bij. "Pas vorig weekend ben ik opnieuw het veld ingedoken (Richards is voornamelijk mountainbikester, red.). Ik wou op mijn prestatie van vorige week verder bouwen, want veel zat ik dit seizoen nog niet op de crossfiets. Gosh, ik kwam hier met het doel om verder te acclimatiseren. Dat ik hier win, is dan ook volledig onverwacht."

Mountainbiken staat op nummer één, aangezien haar grote droom de Olympische Spelen is. "Maar veldrijden is ook zo opwindend en leuk", aldus het spring-in-'t-veld. "Elk jaar wil ik minstens enkele keren het veld induiken, zeker met het oog op de wereldkampioenschappen. Gewoon mijn best doen en van deze sport genieten: da's het doel. Hopelijk wordt veldrijden ook een olympische sport, ja!"

Lechner: "Pech hield me op"

De Italiaanse kampioene was ontgoocheld na de aankomst. "Twee lekke banden: dat heeft me vandaag genekt", stelde ze. "Ik reed net op kop en moest nadien de hele tijd achtervolgen. Ik had de benen om te winnen, maar het podium halen is ook goed. Dit is een echt mountainbikeparcours: da's voor mij, ja."