Toon Aert heeft op de Jaarmarktcross in Niel zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. Net als in Pontchâteau reed de Europees kampioen rondes lang alleen op kop. Een handelsmerk is geboren.

"Zo heb ik het wel graag", geeft de Rijkevorselaar toe. "De ploeg had me gevraagd om het te proberen en het is me goed gelukt." 

Aerts heeft er dan ook het profiel voor. Niet voor niets wordt hij door zijn ploegmaats Tony 450 genoemd. "Een gevolg van mijn inspanningstesten op stage. Daar reed ik bergop 20 minuten met een wattage van 450-460. Maar op stage rij je geen palmares bij elkaar, dat doe je in wedstrijden. Daarom ben ik ook zo blij dat ik hier in Niel kan winnen. Dit is een echte klassieker, een cross met een hele mooie geschiedenis."


Even zag het er nog benard uit, toen Aerts in de voorlaatste ronde een schuiver maakte. "Ik had gelukkig voldoende voorsprong bijeen gesprokkeld om het rustig op te nemen. Het was hier op sommige plaatsen een echte 'strompelcross'. Iedereen zal wel een foutje gemaakt hebben in deze cross. Ik ben niet in paniek geschoten en kon zo met een gerust gemoed de slotronde intrekken."

Dat Aerts won in afwezigheid van Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel maakte voor hem weinig verschil. "Als je kan winnen, dan heb je gelijk om aan de start te staan. En een wedstrijd geeft me veel meer vertrouwen dan een trainingsritje in het bos."