De erelijst van de Soudal Classics in Leuven heeft er een Amerikaanse naam bijgekregen. Katie Compton pakte haar eerste overwinning van het seizoen op Belgische bodem. Sophie De Boer won tegen Ellen Van Loy de strijd om de tweede plaats.

Twaalf zeges had ze dit seizoen al op haar naam, maar op een eerste zege op Europese bodem moest Katie Compton wachten tot het slot van het seizoen. In Lille (5de), Hoogstraten (6de) en Hulst (2de) was de Amerikaanse er al dicht bij, maar in Leuven was het dan toch prijs. 


De snelle start was traditioneel wel voor Ellen Van Loy, maar de renster van Telenet Fidea kreeg al vroeg het gezelschap van Sophie De Boer en Compton. Na een lang seizoen beschikte die laatste duidelijk over de meest frisse benen. Op een heuveltje reed Compton naar boven en stond Van Loy te voet, De Boer moest vanuit derde positie noodgedwongen toekijken hoe de 38-jarige Amerikaanse een kloofje sloeg. 

Van Loy en De Boer gaven elkaar geen duimbreed toe, maar zagen Compton wel steeds verder weg rijden. In de laatste strook kreeg ze uitgebreid de tijd om een feestje te bouwen. In de achtergrond snelde De Boer op een helling nog weg naar de tweede plaats, Van Loy voegde een nieuwe podiumplaats toe aan haar palmares.

COMPTON: 'VOLGEND JAAR MEER CROSSEN IN EUROPA'

Een dolgelukkige Compton kreeg op het podium de glimlach niet van haar gezicht. "Dit doet heel veel deugd. Bij de start had ik al het gevoel dat ik goede benen had, dan is het leuk om dat ook vertaald te zien in een overwinning. Een revanche voor het WK? Dat was inderdaad niet goed, maar vandaag heb ik getoond dat de vorm toch goed zit. Het is leuk om het seizoen zo op een mooie manier af te sluiten. Volgend jaar hoop ik alvast meer te crossen in Europa."

Sophie De Boer stelde zich tevreden met haar tweede plaats. "Dat was het hoogst haalbare", bekende de Nederlandse. "Ik was moe en moest in het begin al achtervolgen. Toen Katie aanzette, zat ik in derde positie en moest ik haar laten gaan. In de slotronde kon ik op een klimmetje wegrijden om die tweede plaats veilig te stellen."