Wout Van Aert heeft de Soudal GP in Neerpelt gewonnen. Hij haalde het afgescheiden voor Kevin Pauwels en Laurens Sweeck.

Het duurde vrij lang eer de cross volledig losbarstte. Na drie ronden bestond de kop van de koers uit een pelotonnetje van een 15-tal renners. Daarbij ook Kevin Pauwels en Laurens Sweeck, die nochtans hun start gemist hadden doordat ze uit hun klikpedaal geschoten waren. Voor de rest waren ook alle andere grote namen present vooraan.

In de vierde ronde gaf Sweeck er een snok aan. Meteen fietste hij een kloof van 12 seconden bij elkaar. Een ronde lang keek Wout Van Aert de situatie aan, maar dan besloot de kopman van Vastgoedservice-Golden Palace te versnellen. In één ruk reed hij het gat met Sweeck dicht.

Net over halfweg hadden we drie leiders, want ook Kevin Pauwels maakte de sprong naar voor. Sven Nys probeerde hetzelfde te doen, maar hij moest noodgedwongen van fiets wisselen wegens een los voorwiel. De kopman van Crelan AA Drink Team verloor veel terrein en was kansloos voor het podium.

De strijd om de zege ging tussen Van Aert, Pauwels en Sweeck. De drie bleven lang samen, maar in de achtste van tien af te leggen ronde achtte Van Aert zijn moment gekomen. Met een verschroeiende versnelling reed hij zijn metgezellen uit het wiel. Ze zouden hem pas terugzien na de finish...

Bij het ingaan van de slotronde had Van Aert 12 seconden op Pauwels, 17 op Sweeck en 37 op Nys. De posities en de verschillen bleven in die laatste ronde ongeveer gelijk. Alleen Nys kende nog een terugval. "De benen liepen vol", gaf hij achteraf ootmoedig toe. Nys finishte als achtste.

De zege was dus voor Van Aert, voor Pauwels en Laurens Sweeck. Daarna volgden Tim Merlier, Jens Adams, Julen Taramarcaz, David Van der Poel, Nys, Diether Sweeck en Rob Peeters.