2012: Albert demonstreert in Soudal Cyclocross Leuven
Belga
Niels Albert heeft met overmacht de Soudal Cyclocross Leuven gewonnen. De wereldkampioen had bijna een minuut voorsprong op Kevin Pauwels. Sven Nys legde beslag op de derde plaats.
De onemanshow van Albert begon in de tweede ronde. Aan het eind van die ronde had hij al een halve minuut voorsprong op Philipp Walsleben, Dieter Vanthourenhout, Klaas Vantornout en Rob Peeters, die de eerste ronde voor zijn rekening had genomen.

Het tempo bij de achtervolgers stokte en een ronde later was het groepje aangedikt tot 11 renners. Daarbij ook Kevin Pauwels en de erg slecht gestarte Sven Nys.

Iets over halfweg plaatste Pauwels een versnelling. Doel was de tweede plaats veiligstellen, want de ongenaakbare Albert had op dat moment al bijna een minuut voorsprong. Pauwels maakte er op zijn beurt ook een onemanshow van en reed onbedreigd naar plaats twee. Albert was niet af te stoppen. De wereldkampioen kreeg in de laatste hectometers nog af te rekenen met een lekke tube, maar zelfs dat kon hem niet deren.

Nys, de winnaar van de vorige editie in Leuven,†kon op geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning, maar werkte zich vanuit de achtergrond wel nog op tot de derde plaats. Rob Peeters bolde als vierde over de meet. Tom Meeusen werd vijfde, Bart Aernouts zesde en Walsleben werd de eerste buitenland op de zevende plaats.

Voor het spectaculairste moment van de cross zorgde Bart Wellens. De Kempenaar verloor zijn evenwicht bij het jumpen over een balkje en plofte met zijn gezicht vol in de modder. Hoofd- en nekpijn waren het gevolg, maar de taaie Wellens stond snel weer op en finisthe nog in top-10.

Voor Niels Albert is het zijn zevende zege van het seizoen, zijn eerste†sinds de Soudal†Jaarmarktcross in Niel op 10 november. De slotmanche van de Soudal Classics is de wereldbekerwedstrijd in Namen op 23 december.