U bezoekt momenteel editie 2012 van de cyclingtour.be

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
www.decathlon.be/ www.bankvandepostcyclingtour.be
Peter Van Petegem Classic trekt bijna 6000 wielertoeristen
Ook dit jaar was de Peter Van Petegem Classic weer een groot succes. Een 6000-tal deelnemers verschenen aan de start in Aalst. Dat de Muur van Geraardsbergen was opgenomen in het parcours speelde daarin zeker een rol.
De wielerliefhebbers moesten onder andere over de Molenberg. (foto alain buyck)

In vergelijking met vorig jaar was het nog een beetje fris, maar al bij al was het toch een aangenaam fietsweertje. Met bijna 6000 wielertoeristen schreven er zich een recordaantal deelnemers in voor de Peter Van Petegem Classic. Het was dan ook een gezellige drukte aan de aankomst. Na de ritten genoten de wielertoeristen van een Adriaen Brouwer op de terrasjes.

Dat de organisatie voor de Muur koos, viel bij de deelnemers in goede aarde. Dirk Van Hyfte koos samen met vriend en zijn zoon voor de langste afstand en was erg te spreken over het parcours. "Het was een heel mooi parcours en uitstekend bepijld", is hij lovend. "Ik ben blij dat we over de Muur zijn gereden. Die blijft toch speciaal." Samen met zijn makkers rijdt hij wel vaker ritten van de Bank van de Post Cycling Tour en hij vindt deze steevast prima georganiseerd. "De laatste helling is meestal het zwaarste, nu deed de Bosberg het meeste pijn", geeft Dirk toe.

Peter Van Petegem trok met zijn aanwezigheid uiteraard veel aandacht. De Zwarte van Brakel was in zijn nopjes met de grote opkomst voor 'zijn' toertocht.
De Zwarte van Brakel fietst mee!
Peter Van Petegem heeft zijn deelname aan de Peter Van Petegem Classic bevestigd! Een unieke kans voor wielertoeristen om in het spoor van de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen (2x) en Parijs-Roubaix de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen te verkennen.
De 'Zwarte van Brakel' is opgezet met het parcours over zijn trainingswegen en fier dat de tocht ook De Muur aandoet. Hij zal zelf deelnemen aan de tocht van 85 km.
Parcourswijziging
Omwille van organisatorische redenen werden er enkele wijzigingen gedaan aan het parcours van de Peter Van Petegem Classic.
Met de Langendries, de Elverenberg, Veldeman en Hoogbos werden enkele minder bekende maar prachtige hellingen gevonden ter vervanging van de Kortendries, Valkenberg (zijkant), Ten Bosse en Plankkouter die uit het aangepaste parcours zijn verdwenen.

De afstanden van de verschillende tochten blijven nagenoeg ongewijzigd.

Alle details van de aangepaste parcours vind je hier.
Peter Van Petegem Classic in 2012 over de Muur van Geraardsbergen
De Peter Van Petegem Classic krijgt met Aalst een nieuwe start- en aankomstplaats. Ook het parcours werd grondig hertekend, met een finale die gelijk is aan die van de 'oude' Ronde van Vlaanderen.
Omdat de Ronde van Vlaanderen de aankomst verplaatst naar Oudenaarde, verhuist de Peter Van Petegem Classic op 14 april naar Aalst. "We doen dit om de liefhebbers die ook de Ronde voor wielertoeristen rijden, een ander parcours aan te bieden", zegt Christophe Impens van organisator Golazo.

"Er zijn veel deelnemers die beide wedstrijden rijden en tweemaal in twee weken hetzelfde parcours, is een beetje gek. Daarom opteren we dit jaar voor Aalst als start- en aankomstplaats. Met het KAHO Sint-Lieven in de Kwalestraat hebben we een zeer goed bereikbare plaats waar ook veel parkeergelegenheid is voor deelnemers die met de wagen komen."

Op het programma staan vier afstanden: 85 km, 113 km, 136 km en 162 km. "Vanuit Aalst gaat het naar de Vlaamse Ardennen via Sint-Lievens-Houtem en de kasseien van de Lange Munte. De grootste tour (162 kilometer) gaat tot Maarkedal waar de wielertoeristen minder bekende maar daarom niet minder lastige hellingen zoals de Kapelleberg aandoen. Al ontbreken ook bekendere zoals de Taaienberg en de Molenberg in Zwalm niet."

De laatste kilometers lopen voor alle deelnemers over hetzelfde parcours en zijn niet van de poes. Van in Brakel gaat het naar Geraardsbergen en De Muur. Vandaar gaat het verder naar de Bosberg en de Congoberg. "Inderdaad, de finale van de Ronde van Vlaanderen zoals die tot vorig jaar gereden werd", aldus Impens.

"Peter Van Petegem is akkoord met het parcours en fier dat zijn tocht De Muur aandoet. Het nieuwe parcours loopt over de trainingswegen van de Zwarte van Brakel en is prachtig omdat het je langs vele landelijke wegen gidst in de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen."

De Peter Van Petegem Classic is de derde manche van de Bank van De Post Cycling Tour. Gedelegeerd bestuurder Marc Van der Schueren is als geboren en getogen Aalstenaar ťn fervent fietser uiteraard dolenthousiast dat deze klassieker vertrekt en aankomt in 'zijn' stad.

AALST: 'FANTASTISCHE ZAAK VOOR ONS'

De Aalsterse schepen van Sport Bart Van Lysebeth is eveneens blij met de komst van de Van Petegem Classic. "Een evenement met zo'n uitstraling moeten we zeker toejuichen. Alles zal plaats vinden aan de Kwalestraat aan Kaho Sint-Lieven. Het is een fantastische organisatie die vanuit Oudenaarde nu verhuist naar Aalst".

GERAARDSBERGEN: 'ERG WELKOM'

Ook Patrick Flamez, schepen van Sport van Geraardsbergen, is tevreden dat de Classic voor zijn stad kiest. "De Classic is heel welkom in Geraardsbergen. Dankzij dergelijke evenementen raakt de Muur niet in de vergetelheid."
2011: Weer meer dan 5000 volgelingen van de Peet
Net als vorig jaar trok de AVS Peter van Petegem Classic meer dan 5000 deelnemers naar Oudenaarde. De derde rit in de Bank van De Post Cycling Tour kon opnieuw genieten van perfecte fietsomstandigheden.
De grote massa deelnemers zorgden voor een lange sliert fietsers op de Fortuinberg. (foto alain buyck)
Het deelnemersaantal was vergelijkbaar met dat van vorig jaar. Ongeveer 5250 recreanten genoten van de zachte lentetemperaturen in de Vlaamse Ardennen. Vooraf hadden zich al 1400 mensen ingeschreven. Een duizendtal wielertoeristen koos voor de twee kortere afstanden, terwijl de meerderheid opteerde voor de 100 of 142 km.

Iedereen bleek na afloop aangenaam verrast met het vernieuwde parcours. Er kon dit jaar niet door Flobecq of Ellezelles gefietst worden, maar die passages werden blijkbaar met succes vervangen door enkele nieuwe hellingen. De Vlaamse Ardennen zijn dan wel bekend terrein voor de meesten, toch konden de organisatoren verrassen met een parcours over relatief onbekende wegen en heuvels.

Een opgemerkte deelnemer was Piet Goddaer, alias Ozark Henry. Hij fietste samen met de CEO van Golazo, Bob Verbeeck, en de Managing Director van Golazo Sports, Christophe Impens de langste afstand. "Ik vond het geweldig. Maar ik durf ook niks anders zeggen, anders mag ik niet meer mee met de auto van Bob," lachte Piet. "Gelukkig waren er bijna geen kasseien, want dat is mijn ding niet. Ik probeer ook andere ritten mee te rijden, als het enigszins kan. De Decathlon Tilff-Bastogne-Tilff is mijn favoriet."
 
Vader en zoon Franky en Kobe Vangoethem uit Melle hadden de 31 km voor hun rekening genomen. Geen evidentie voor de achtjarige Kobe, want het was zijn allereerste toertocht, maar hij vierde het met een frietzak in de hand. "Ervaring heeft hij wel, want hij volgt fietstraining in de Blaarmeersen," vertelt Franky. "Mijn voorbeeld is Tom Boonen," reageert Kobe. Dat verrast zijn pa, want hij had de naam Sven Nys verwacht. "Ah ja, hij ook!"

Rit na rit valt het op dat er steeds meer dames de fietsmicrobe te pakken hebben. Onderschat ze trouwens niet. JoŽlle Schoefs had bijvoorbeeld de 100 km gefietst. "De laatste berg vond ik de leukste door het hoge stijgingspercentage, al kan het ook zijn doordat het gewoon de laatste hindernis was... Al snel raakte ik mijn vrienden kwijt, daarna raakte in pelotonnetjes. Heel even zijn we fout gereden, en dat was dan nog de schuld van de mannen die voorop reden!"

De zestigjarige Roger Belie was met vijf clubmakkers vanuit Temse naar Oudenaarde afgezakt. "De Varent was de moeite, maar ik ben overal goed boven geraakt. Dat moet ook, als je 200 km per week traint."

Het overvolle terras van 'De Qubus' was getuige van een succesvolle AVS Peter van Petegem Classic. Ondanks enkele wolken werd het vanaf de middag snel warm en dat zorgde ervoor dat niemand erg snel naar huis wilde. Op 7 mei volgt de vierde rit van deze Bank van De Post Cycling Tour. De Grinta! Challenge verkent vanuit Doornik het prachtige Pays des Collines.

Vorige berichten
29-12-2011 Inschrijvingen geopend!
Partners