Maandag 21 januari zou de meest deprimerende maandag zijn, grotendeels omdat je dan beseft dat je jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar niet zal halen. Wij hebben enkele tips om jouw fietsdoelstellingen wel te halen, beter toe te werken naar het grote doel én trainen leuker te maken.

1. Motivatie vinden om te trainen kan van tijd tot tijd zwaar zijn. Stel jezelf daarom steeds nieuwe doelen waar je kunt naartoe werken. Als je weet waarvoor je iets doet, gaat dat vaak ook een pak vlotter. Schrijf je nu al in voor grote toertochten in de zomer, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Het zal je allemaal helpen om jezelf aan je schema te houden. Of vind motivatie door samen te rijden met anderen of door Strava af te speuren naar prestaties of nieuwe records van je vrienden of collega's. Het kan zorgen voor die extra stimulans om er nog harder voor te gaan en om hen allemaal lik op stuk te geven. Zo koppel je plezier aan je hardere trainingen.

2. Plan daarnaast doelstellingen op korte termijn. Wanneer je bijvoorbeeld nu aan je trainingen begint voor een doel in de zomer, bestaat het risico dat je na een bepaalde periode de focus wat verliest of dat de motivatie en de zin na een tijdje weg is. Door tussentijdse doelen te stellen, lijkt de tijdsboog tussen je training van vandaag en je ultieme doel verderop in het jaar plots kleiner. Schrijf je bijvoorbeeld in voor kortere, minder zware toertochten of probeer al eens een nieuw persoonlijk record te vestigen op Strava tijdens een doorgedreven training. Naarmate het jaar vordert en de conditie in principe beter wordt, kan het een nieuwe uitdaging worden om je recordtijd steeds scherper te stellen en wie weet Stravakoning te worden.

3. Betrek andere mensen in je doelstellingen. Vertel familie en vrienden wat je van plan bent, geniet van hun bewonderende opmerkingen en gebruik de stoere beloftes die je hebt gemaakt om jezelf te motiveren om te trainen. Nog beter is het om een fietsdoel uit te kiezen met meerdere personen, zodat jullie elkaar kunnen motiveren als het wat minder gaat, jullie samen kunnen trainen, kunnen deelnemen aan dezelfde toertochten ter voorbereiding, ... Maak een Strava-clubje aan en volg elkaars progressie. Belangrijk: hou het wel vriendschappelijk en gebruik de gezonde competitie als motivatie, niet als oorzaak van frustratie!

4. Hou je doelen realistisch. Als je weet dat je door werk en gezin maar tijd hebt voor drie trainingen per week, mik dan niet op een top 10 in de Marmotte. Haal bijvoorbeeld wel het maximum uit je trainingen en ga vol voor goud in diezelfde Marmotte.

5. Leef gezond. Slaap voldoende, neem rust als je lichaam het vraagt en eet gezond. Die drie simpele richtlijnen zijn enorm belangrijk om de nodige trainingsarbeid aan te kunnen.

6. Werk volgens een duidelijk trainingsplan. Heb je niet voldoende kennis van de moderne trainingsbeginselen, ga dan even langs bij een coach en stel samen een trainingsplan op. Bij Energy Lab kun je niet alleen live afspreken met een topcoach, maar kun je ook een online trainingsplan aankopen via MyEnergyLab.