Met de Wereldbekercross in Koksijde die er zondag aankomt, is dit het ideale moment om Niels Albert een masterclass zandtechniek te laten geven. Een goede passage door zo'n zandstrook kan veel winst opleveren, terwijl een foutje je net heel veel kracht en eventueel zelfs cruciaal tijdverlies kan kosten.

Als veldrijder was jij een begenadigde zandspecialist. Wat is in jouw ogen het geheim van een goede zandcrosser?

Niels Albert: "Het begint uiteraard bij heel veel oefenen. Dat in combinatie met een dosis 'talent' maakt dat je een goede zandcrosser wordt. In de eerste plaats moet je je fiets het werk laten doen. Genoeg snelheid maken voor de zandstrook en je handen vervolgens losjes op de remmen of boven op het stuur leggen, zoals Herygers het deed. Meedrijven in het spoor zonder te veel 'tegen de sturen'. Als de strook heel lang is, verlies je op een bepaald moment snelheid en moet je beginnen duwen. In zo'n situaties komt het dus echt aan op power. Maar als je goed instuurt en het juiste spoor volgt, kom je meestal al heel ver zonder dat je zwaar moet beginnen stoempen."

De juiste versnelling kiezen is ongetwijfeld ook heel belangrijk?

"Uiteraard is dat een van de aandachtspunten. Het is best dat je vooraf een beetje snelheid maakt en dat je vlak voor het indraaien een tandje lichter schakelt. Als de strook lang is en je de handvaten van je remmen vasthoudt, kan je tegen het einde eventueel nog een keertje afschakelen. Een profwielrenner kan best op het buitenblad rijden. Op een vlakke zandstrook reed ik vroeger heel vaak 46-21. Een enkele keer ook 46-19, om dan nog even af te schakelen. Ik zie veel jeugdrenners en dames op hun binnenblad rijden, maar heb de indruk de je je dan eerder dieper in het zand boort in plaats van erover te vliegen. Als je cadans te hoog is, ga je ook een beetje schudden, terwijl het net zaak is om zo recht mogelijk op je fiets te blijven zitten."

Lees het volledige artikel (o.a. over tubes en tubeless banden, bandendruk, het schouderen van de fiets, ...) in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat is traditioneel de Teamspecial, met alle topteams, transfers, teamfietsen en ons verdict. We verklappen je de belangrijkste transfers, welke renners dit seizoen hun laatste kans moeten grijpen, welke gedaanteverandering Lotto Soudal heeft ondergaan, ... Geraint Thomas vindt dat Froome meer talent heeft dan hijzelf, Jan Bakelants is klaar voor een nieuwe start bij Sunweb, en Jolien D'hoore snijdt een nieuw hoofdstuk aan bij het dominante Boels-Dolmans. We vergeten de cross niet, want Erwin Vervecken ging Fietsen Met Loes Sels, en Mario De Clercq doorgrondt het hedendaagse veldrijden. De actieve fietser ontwaakt uit zijn winterslaap dankzij onze trainingstips voor de eerste toertochten en onze Do's & Don'ts over vermoeidheid overwinnen en indoortrainingen motiverend houden. De tests van de Trek Émonda ALR en BMC Teammachine ALR Disc bewijzen dat alu niet afgeschreven is, de Lapierre Prorace is een moderne en betaalbare hardtail, en nog veel meer materiaaltests!