Wie sport, leeft langer. Maar welke verschillen zitten er tussen de diverse sporten?

The Copenhagen City Heart Study had niet enkel betrekking op 8577 mensen, maar nam ook 25 jaar in beslag (van begin jaren 90 tot 2017). De resultaten zijn dus allesbehalve kleinschalig. Het doel: welke verschillen zijn er qua verlenging van de levensverwachting bij beoefenaars van diverse sporten?

Resultaten

* Lopen: + 3,2 jaar
* Wielrennen: + 3,7 jaar
* Voetbal: + 5 jaar
* Badminton: + 6,2 jaar
* Tennis: + 9,7 jaar

De onderzoekers wijzen erop dat dit een observatie was, en dat het dus niet helemaal zeker is dat er een verband is tussen de langere levensverwachting en de sport die de persoon in kwestie beoefent. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Ze halen wel enkele mogelijke redenen aan waarom de racketsporten het best presteren. Dat kan te maken hebben met de korte, repetitieve intervallen aan hoge intensiteit. Die hebben een gunstige invloed op het lichaam. Ook de sociale factor zou een rol kunnen spelen. Misschien een goede reden om af en toe eens samen met een vriend(in) te gaan lopen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met niet alleen Toon Aerts die zijn vaste podiumplek opeist, Niels Albert die de perfecte zandtechniek uitlegt, David van der Poel, Sophie de Boer, en baansprintster Nicky Degrendele, maar ook een gratis extra MTB-special, met daarin techniektips van downhillsensatie Martin Maes, de mooiste MTB-plekjes van Githa Michiels, fietstests van Specialized, Trek, Canyon, Niner, Ednine en BMC, alle geheimen van de nieuwe Shimano XTR 12-speed, de 14 mooiste winteroutfits, de originele Cape Epic, op avontuur in Mongolië, piepende schijfremmen, zadelhoogte op de MTB, nieuwe MTB-spullen, ... Verder: fietsen van noord naar zuid door Portugal, EK veldrijden in Rosmalen, Britse invasie in de Cross, Mike Kluge, en veel meer!