Wie sport, leeft langer. Maar welke verschillen zitten er tussen de diverse sporten?

The Copenhagen City Heart Study had niet enkel betrekking op 8577 mensen, maar nam ook 25 jaar in beslag (van begin jaren 90 tot 2017). De resultaten zijn dus allesbehalve kleinschalig. Het doel: welke verschillen zijn er qua verlenging van de levensverwachting bij beoefenaars van diverse sporten?

Resultaten

* Lopen: + 3,2 jaar
* Wielrennen: + 3,7 jaar
* Voetbal: + 5 jaar
* Badminton: + 6,2 jaar
* Tennis: + 9,7 jaar

De onderzoekers wijzen erop dat dit een observatie was, en dat het dus niet helemaal zeker is dat er een verband is tussen de langere levensverwachting en de sport die de persoon in kwestie beoefent. Daarvoor is verder onderzoek nodig. Ze halen wel enkele mogelijke redenen aan waarom de racketsporten het best presteren. Dat kan te maken hebben met de korte, repetitieve intervallen aan hoge intensiteit. Die hebben een gunstige invloed op het lichaam. Ook de sociale factor zou een rol kunnen spelen. Misschien een goede reden om af en toe eens samen met een vriend(in) te gaan lopen.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het maartnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel, met daarin Peter Sagan, Tiesj Benoot, Patrick Lefevere, Laurens ten Dam, Ruben Van Gucht op Monumentenjacht bij Andrei Tchmil, een vooruitblik op de vernieuwde AG Driedaagse Brugge-De Panne, een analyse van het vrouwenwielrennen door Lieselot Decroix, ... De actieve fietsliefhebber kan zich klaarstomen voor de Ronde van Vlaanderen Cyclo dankzij onze ultieme trainingsmaand, en kan zich verlekkeren aan een vergelijking tussen de goedkoopste en duurste Specialized, de regenjassentest, Sur Place in Zuid-Tirol, een test van de Cervélo C3, Do's & Don'ts over verantwoord afvallen en het nut van de foamrol, ... En er valt ook wat te winnen: je kan gratis mee op de cycling.be Marmotta-fietstrip naar Oostenrijk, of met Johan Museeuw het mooiste uit het Ronde-parcours verkennen, of je kan meedingen naar de prachtige Canyon Endurace!